Home Recepten*gratis recepten Kerstcupcakes met versiering van fondant
kerstcupcakes met fondant versiering kerstman ijsbeer sneeuwpop

Kerstcupcakes met versiering van fondant

door Linda Terrizzi

De Sint is nog maar net vertrokken of –ja hoor- wij denken alweer aan kerstmis! Ok, eerlijk: we vieren thuis geen Sinterklaas, dus eigenlijk zijn we hier al vanaf 1 december in kerstsferen. Die dag wordt bij ons ook altijd de boom gezet. En we beginnen alvast voorzichtig aan het kerstdiner te denken. In dit geval stortten we ons op de zoetigheden: kerstcupcakes dus!

Knutselen met fondant

Als je ons al langer volgt, weet je dat we op de website en in de boeken niet veel recepten hebben waar fondant in terugkomt.  Als ik heel eerlijk ben, laat ik het boetseren van figuurtjes en het maken van een taart-in-Dora-vorm liever over aan de professionals. Een taart die eruit ziet als een taart, dát is dan weer meer ‘mijn ding’.

Des te leuker was het toen we een tijdje geleden door Brand New Cake werden uitgedaagd om iets te doen met hun rolfondant. En dan het liefst in kerstthema.

kerstcupcakes met fondant versiering kerstman ijsbeer sneeuwpop

Zo gezegd, zo gedaan… maar zoals je ziet heb ik het wel ‘op safe’ gespeeld: cupcakes zijn natuurlijk veel makkelijker met fondant te bekleden dan een hele taart. Daarbij moet je namelijk rekening houden dat hij su-per-strak is afgesmeerd met botercrème of ganache. Wanneer je de fondant om de taart heen vouwt, is het belangrijk dat je héél nauwkeurig te werk gaat. Ieder extra vouwtje zie je namelijk terug in het eindresultaat.

Cupcakes bakken

Bij cupcakes is dat een stuk veiliger: daar werk je vooral plat (2D). Natuurlijk kun je ook los gaan met het boetseren van poppetjes, kerstbomen of andere dingen, maar… heel eerlijk: fondant is toch het lekkerste wanneer je er een kleine hoeveelheid van gebruikt. Poppetjes zien er dan misschien prachtig uit, maar om nou zo’n heel suikerwerkje in één keer te moeten eten is wel wat anders.

De cupcakes maakte ik met de cupcake-mix van Brand New Cake. Hier heb ik trouwens ’n beetje gesmokkeld: het recept luidt namelijk “500 gr cupcake-mix, 250 gr eieren en 300 gr roomboter”. Op die manier had ik ze al eens eerder geprobeerd en daarmee werden ze echt overheerlijk. Gewoon, zoals een goede cupcake met boter moet smaken. Deze keer heb ik de boter echter vervangen door 1/3 zonnebloemolie en 2/3 Griekse Yoghurt. Ik houd namelijk van ’n klein zuurtje in de cupcakes en die krijg je op deze manier door de yoghurt. Ook worden de cakejes zo nóg lichter dan ze normaal al zijn. Als. Een. Wolkje. Zo. Zacht ;)

Maak je liever cupcakes ‘from scratch’? Dan kan dat met ons basisrecept voor cupcakes.

kerstcupcakes met fondant versiering kerstman ijsbeer sneeuwpop

Fondant plakken op cupcakes

Ik koos er dus voor om de cupcakes 2D te versieren met het rolfondant. Maarre: hoe plak je dat nou eigenlijk vast? Los op de cupcakes leggen kán wel, maar vooral wanneer de fondant droogt (en dus hard wordt) loop je het risico dat het gaat schuiven. Aan de andere kant is alles waar vocht in zit ook weer funest voor het eindresultaat. Slagroom, suikerlijm of icing zorgen er (door ’t vocht) voor dat de fondant oplost. Ook dat willen we natuurlijk niet!

De oplossing: iets op basis van vet. Dat klinkt misschien raar, maar hiermee bedoel ik natuurlijk ‘gewoon’ een stevige botercrème of gesmolten chocolade. Omdat zowel de cupcakes als de fondant van zichzelf nogal neutraal van smaak zijn, koos ik ervoor om de versieringen met gesmolte chocolade vast te plakken. Hiervoor gebruikte ik de pure chocolade callets. Deze zijn uitermate geschikt om te smelten. Natuurlijk is het ook mogelijk om ‘gewoon’ een reep chocolade uit de supermarkt te gebruiken.

Eenmaal gesmolten, kun je de chocolade op de cupcake smeren met een kwastje en daar zo de versieringen bovenop ‘lijmen’. Leuk, lekker… en je ziet er niks van!

kerstcupcakes met fondant versiering kerstman ijsbeer sneeuwpop

Rolfondant van Brand New Cake

De rolfondant van Brand New Cake was trouwens wel even wat anders dan ik gewend was: sommige merken fondant hebben de consistentie van nieuwe fimoklei – knetterhard! Deze fondant kwam zó uit ’t pakje en kon meteen verwerkt worden. Het had echt de juiste stevigheid om uit te rollen of mee te boetseren. Heerlijk om zo snel te kunnen werken, zonder allerlei extra voorbereidingen.

In mijn pakje zaten 3 kleuren fondant: rood, wit en lichtblauw. Achteraf gezien had ik ook groen, oranje, geel en roze nodig. Geen probleem natuurlijk: met een enkel druppeltje Brand New Cake kleurstof (gel) kleur je de fondant bij naar de kleur van jouw keuze.

Het maken van de versieringen

Om de versieringen te maken, bestoof ik mijn werkblad eerst met wat poedersuiker. Dit is belangrijk, omdat de fondant anders op het blad blijft plakken en je de versiering dan niet meer los krijgt.

Bij elke versiering ben ik uitgegaan van een ronde koekjesvorm, die ongeveer even groot is als de bovenkant van de cupcake. Ik rolde telkens ’n héél dun lapje fondant en stak met de koekjesvorm een cirkel uit. Daar bovenop legde ik nog één of twee laagjes fondant om de figuurtjes te maken.

Tip: Leg niet té veel laagjes bovenop elkaar, een dun laagje fondant smaakt altijd lekkerder dan een dikke!

kerstcupcakes met fondant versiering kerstman ijsbeer sneeuwpop

Hoe maak je de figuurtjes?

Om de figuurtjes te maken kun je als volgt te werk gaan:

Kerstman

Rol een lapje roze fondant uit en steek er een cirkel uit. Rol vervolgens ’n stukje rode fondant uit en steek ook daar een cirkel uit. Snijd deze cirkel doormidden om de muts te maken. Maak de witte accenten met je handen (rand van de muts, snor, bolletje op de muts) – De snor kun je eventueel uitsnijden met een mesje. In de rand van de muts maak je streepjes met de achterkant van een mes.

Plak de stukjes fondant op elkaar met een héél klein veegje gesmolten chocolade. Het is ’t mooiste als je de chocolade achteraf niet ziet. Nu nog ’n neusje van oranje fondant en de kerstman is al bijna klaar

Smeer de cupcake in met gesmolten chocolade en leg de samengestelde versiering bovenop. Vouw ’n mini-spuitzakje van bakpapier en spuit een drupje gesmolten chocolade voor de ogen en mond van de kerstman.

Sneeuwpop

Rol ’n lapje witte fondant uit en steek er een cirkel uit. Rol daarna een lapje lichtblauwe fondant uit en steek ook daar een cirkel uit. Snijd de cirkel doormidden om de muts te maken en plak deze met wat chocolade op de sneeuwpop.

Versier de muts met een randje witte fondant, waar je met de achterkant van een mes streepjes in maakt. Dit randje kun je met ’n klein beetje gesmolten chocolade op de ‘muts’ vastplakken.

Maak de sneeuwpop af met een bolletje wit fondant op de muts, een ‘wortel’ van oranje fondant en eventueel wat leuke sprinkles op de muts. Vouw ’n mini-spuitzakje van bakpapier en spuit een drupje gesmolten chocolade voor de ogen en mond van de sneeuwpop.

Christmas pudding

Rol een lapje bruine fondant uit en steek er een cirkel uit. Rol een lapje witte fondant uit en steek ook hier een cirkel uit. Snijd de onderkant van de cirkel tot ‘druppels’ met een mesje en plak dit op de bruine fondant met wat gesmolten chocolade.

Maak nu wat deukjes in de bruine cirkel met een chopstick. Boetseer vervolgens de blaadjes van groene fontant en rol ‘besjes’ van rode fondant. Plak deze met een piepklein drupje gesmolten chocolade vast op de versiering.

Smeer de cupcake in met gesmolten chocolade en plak de versiering bovenop.

Ijsbeer

Rol een lapje witte fondant uit en steek hier een cirkel uit. Smeer de cupcake in met gesmolten chocolade en plak de witte cirkel er op. Maak nu een bolletje van wit fondant en snijd er een mondje in. Plak dit in het midden van de cirkel met wat gesmolten chocolade – dit wordt de snoet van de ijsbeer.

Rol nog twee kleinere bolletjes van wit fondant en maak hierin een holte met je pink. Plak deze ‘schelpjes’ bovenaan de cupcake. Dit zijn de oren van de ijsbeer.

Vouw ’n mini-spuitzakje van bakpapier en spuit een drupje gesmolten chocolade voor de ogen en neus van de ijsbeer.

Cadeautje

Rol een lapje lichtblauw fondant uit en steek hier een cirkel uit. Plak deze cirkel met gesmolten choco0lade op de cupcake. Rol een stukje rood fondant uit en snijd hier een vierkant uit. Plak dit in het midden van de cupcake met wat gesmolten chocolade.

Rol vervolgens een stukje geel fondant uit en snijd hier reepjes van. De reepjes plak je bovenop het ‘cadeautje’, zodat het op een strik lijkt. Maak de cupcake eventueel af met wat leuke sprinkles.

Gebruikte ingrediënten:

Cupcake papiertjes met sneeuwmotief
Brand New Cake cupcake mix
Griekse yoghurt
zonnebloemolie
Eieren
Brand New Cake rolfondant in wit, blauw en rood
Brand New Cake gel kleurstof
Pure chocolade callets
Brand New Cake sprinkles: sneeuwvlokken
Brand New Cake sprinkles: grote zilveren parels

Informatie:
recipe image
Recept
Kerstcupcakes met versiering van fondant
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1804 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend