banana hasa gebakken banaan bakbanaan antilliaans recept jurino

Bakbanaan bakken: hoe doe je dat precies?

door Linda Terrizzi

Bakbanaan bakken lijkt een eenvoudig klusje, maar het is toch lastiger dan je denkt. Het bakken van de perfecte ‘banana hasa’ (zo noemen wij het in het Papiamentu!) begint eigenlijk al in de winkel: het is namelijk een hele kunst om de perfecte bakbanaan uit te zoeken. Laat je niet verleiden door een mooie, gele schil… het zijn juist de bananen met zwarte schil die rijp -en dus lekker zoet- zijn.

Voel ook even hoe stevig de banaan is. Als hij ‘n klein beetje zacht is, is hij perfect. Een heel harde banaan duidt op een exemplaar die niet juist is gerijpt. Deze zal nooit zoet worden, hoe lang je hem ook laat liggen.Tips bij ’t bakken van bakbanaan

Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je de bakbanaan in roomboter bakt. Ben je vegan, of mag je om een andere reden geen roomboter? Dan kun je plantaardige boter (bijvoorbeeld Flora plant based) gebruiken. Bakken in olie kán ook, maar de bakbanaan wordt dan toch wel minder smaakvol.

Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens het bakken bij de pan blijft. Dit is geen gerecht dat je even tussendoor maakt, terwijl je nog iets anders aan het doen bent. Eerst kleuren de schijfjes banaan een hele tijd niet en voor je ’t weet gaan ze van geel naar zwart binnen een minuut! Goed opletten en op tijd omkeren is dus de truc.

En onze laatste tip: laat de schijfjes bakbanaan na ’t bakken écht goed uitlekken op keukenpapier of in een zeef. Zo voorkom je dat je vette schijfjes banaan op je bord krijgt. Let je op deze dingen, dan komt het zeker goed!

Ingrediënten:

Dit recept is voor 4 porties  • 2 rijpe bakbananen, het liefst met zwarte schil
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 gram roomboter

Bereiding banana hasa:

Schil de bananen en snijd ze in flinke schijven. Wanneer je de banaan schuin snijdt, heb je een groter oppervlakte om te bakken.

Verhit de olie en de boter samen in een koekenpan. Wanneer de olie heet is, laat dan voorzichtig de schijfjes banaan in de pan glijden.

Bak de banaan totdat de onderkant lichtbruin kleurt. Draai de schijfjes daarna met behulp van een vork om. Bak de ‘banana hasá’ totdat beide kanten goudbruin zijn en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk!

Probeer ook eens

Gek op banaan? Probeer dan ook eens onze ‘banana fritters‘ of de lekkere banaan en karamel cupcakes die we op Soulfood hebben staan!
Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Bakbanaan bakken: zó doe je dat! • Antilliaanse banana hasá • RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1092 Review(s)
Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)