De Antilliaanse Johnny Cake is een beroemde snack: Johnny Cakes zijn kleine, gefrituurde broodjes die veel op de Antillen worden gegeten. Je kunt ze vullen met alles wat je lekker vindt… maar een plakje kaas en deze gestoofde bakkeljauw zijn de bekendste manieren. De broodjes worden gemaakt van soda-deeg, met bakpoeder dus. Doordat ze geen gist bevatten zijn ze in korte tijd te maken
Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Geschiedenis van de Johnny Cakes
De Johnny Cakes komen van oorsprong uit Trinidad & Tobago, maar worden door heel het Caribisch gebied en zelfs in Noord Amerika gegeten. Ze zijn ideaal om mee te nemen, omdat ze door de olie lekker lang vers blijven.
De naam ‘Johnny Cake’ is dan ook hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Engelse ‘Journey Cake’, wat zoiets betekent als ‘een cake/broodje voor op reis’. Inmiddels zijn de lekkere broodjes niet meer weg te denken uit de Caribische keuken.
Van dit recept kun je ongeveer 10 Johnny cakes bakken. In onderstaande video laat ik je zien hoe je nu eigenlijk een Johnny Cake bakt:
Ingrediënten:
- 500gr tarwebloem
- 1 zakje / 16 gr bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 40 gr ongezouten roomboter
- 1,5 el kristalsuiker
- 125 ml water
- 125 ml melk
- olie om in te frituren
Bereiding:
Smelt de boter op laag vuur. Meng daarna de droge ingrediënten (de tarwebloem en het bakpoeder) goed door elkaar met een lepel. Voeg hierna in een kuiltje de gesmolten boter toe.
Meng vervolgens het water met de melk, een theelepel zout en de suiker en voeg ook dit toe aan het eerste mengsel. Kneed het geheel nu met een keukenmachine of met de handen tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het daarna 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 150 gram en druk deze plat, zodat een schijf ontstaat. Rol de schijven verder uit totdat ze ongeveer 7 mm dik zijn.
Verhit de olie tot ongeveer 170 graden en frituur de Johnny Cakes dan totdat ze gaar en goudkleurig zijn, zo’n 5-7 minuten per stuk. Het is altijd ’t beste om één Johnny Cake per keer te bakken!
Laat ze daarna even afkoelen, snijd ze open en vul ze met b.v. kaas, vleeswaren of groente. – Eet smakelijk!
Problemen bij het maken van Johnny Cakes
Als je voor het eerst besluit om Johnny Cakes te maken, zijn er wat valkuilen waarvoor je moet oppassen. Zo wil je natuurlijk dat de broodjes niet té donker kleuren maar wel gaar zijn van binnen. Ze moeten ook lekker luchtig worden en mooi bol… op platte Johnny Cakes zit natuurlijk niemand te wachten.
Om deze reden hebben we een artikel geschreven dat je helpt bij het maken van súperluchtige Johnny Cakes. We geven je daarin vijf tips die ervoor zorgen dat de broodjes luchtig, bol en goudkleurig bakken.
We bespreken hierbij uiteenlopende dingen, zoals bijvoorbeeld het laten rusten van het deeg en het uitrollen tot de juiste dikte.
Ook de tijd die je besteed aan het kneden en zelfs de temperatuur van de olie hebben (veel!) invloed op het eindresultaat. Het liefst zou ik jullie natuurlijk allemaal één voor één de fijne kneepjes van het vak bijbrengen, maar bij gebrek aan tijd (en natuurlijk wonen we niet allemaal dicht bij elkaar!) is het artikel een handig hulpmiddel.

Waarmee vul je een Johnny Cake?
Nu dat je het maken van de Johnny Cakes onder de knie hebt, is het tijd om ze te vullen. Dat kan prima met een simpel plakje kaas en de meeste mensen kiezen hier dan ook voor. Toch zijn er een aantal andere klassieke vullingen voor de Johnny Cake die allemaal onweerstaanbaar zijn. We geven je er alvast drie:
- BAKKELJAUW
Gezouten vis (bakkeljauw) doet het heel goed in een broodje… dus ook in een Johnny Cake! Je kunt de bakkeljauw zowel warm als koud serveren. Een lekker recept kun je vinden op deze pagina. - KIPSALADE
Ook met kip zijn de Johnny Cakes heerlijk. De meeste mensen eten kip en een salade op basis van mayonaise is al gauw een allemansvriendje. Een lekkere kipsalade is hier te vinden. - TONIJN
Heb je trek in een lekkere vulling, maar niet zoveel tijd om deze uitgebreid te maken? Dan biedt onze ‘salada di tuna‘ uitkomst! Deze traditione tonijnsalade is binnen tien minuten gemaakt en smaakt tóch alsof je er de hele dag voor in de keuken hebt gestaan!
Traditie: Johnny Cakes op zondag!
Het is een traditie die we graag in ere houden: de Johnny Cakes op zondag. Op Curaçao worden deze broodjes juist op die dag gemaakt. Mensen hebben in het weekend tijd om uitgebreid te koken en te ontbijten, en hoe kan dat nu beter dan met een lekkere Johnny Cake?
Wie een kerk bezoekt, neemt de broodjes -gevuld en ingepakt in aluminiumfolie- mee in zijn of haar tas. Als de dienst voorbij is, kan het smullen beginnen! Veel mensen kopen de Johnny Cakes bij een kennis of familielid.
Er zijn op de Antillen hele handeltjes van mensen die op zondag stápels bakken en verkopen aan mensen die dicht bij hen staan. Gevuld of ‘plain’, er gaan er elke zondag behoorlijk veel over de spreekwoordelijke toonbank.
Johnny Cakes bestellen
Ook in Nederland zijn er genoeg cateraars die Johnny Cakes aanbieden. Het is een veel gevraagd product die ook op geen enkel (Antilliaans) feest of festival mag ontbreken. Heb je écht geen zin om zelf Johnny Cakes te maken of heb je er gewoon heel veel tegelijk nodig?
Dan raad ik die van onze collega’s van BandaBou Catering in Amsterdam van harte aan. Zij maken écht de lekkerste van heel Nederland!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




