Arros moro is een Antilliaanse klassieker. Het is een simpel bijgerecht van gebakken rijst met saus en rode kidneybonen. Arroz moro is snel gemaakt, goedkoop en makkelijk… maar wát een verschil in smaak met gewone, gekookte rijst!
De kidneybonen en speciale saus geven de rijst nét dat beetje extra. En toch is het lekker snel klaar. Echt de moeite waard om eens te proberen dus!
Arroz moro is een gerecht dat in bijna heel het Caribische gegeten wordt. Je vindt er verschillende versies (ook onder verschillende namen!) van in onder andere Venezuela, Jamaica, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico.
Arros moro (meestal geschreven als arroz moro, dus op z’n Spaans!) wordt in veel landen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika gegeten. Zo is er een bijna identieke versie op de Dominicaanse Republiek en in Colombia. Logisch ook, als je bedenkt dat de culturen van deze landen veel overeenkomsten tonen met die van de Nederlandse Antillen.
Arros moro als bijgerecht
Dit is misschien wel de bekendste manier om de ‘eeuwige’ witte rijst een beetje op te vrolijken. De mooie, rode kidneybonen maken op een zeer gemakkelijke en goedkope manier een feestelijke schotel.
Je kunt de arros moro als bijgerecht eten bij een stoofschotel of bijvoorbeeld bij gebakken vis. Op onze website vind je natuurlijk genoeg gerechten om deze heerlijke rijst mee te combineren!
Liever een video?
Bekijk je liever een video waarin we het recept voor je uitleggen? Dat kan! In ongeveer 5 minuten laat Linda zien hoe je heerlijke, Antilliaanse arros moro maakt:
Ingrediënten:
Dit recept is voor 4 porties/personen
- 400 gr langkorrelige rijst
- 300 gr/1 blik kidneybonen
- 1 bouillonblokje (groente of kip)
- 1 el zonnebloemolie
- 70 gr/1 blikje tomatenpuree
- 1 el roomboter
- 1 el donkere sojasaus of ketjap manis
- 3 takjes verse koriander
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
Bereiding van arros moro
Kook als eerste de rijst gaar in 750 ml water, waarin een bouillonblokje is opgelost. Verhit vervolgens de olie en roomboter in een koekenpan op matig vuur.
Fruit hierin de ui met een beetje zout, totdat de ui glazig ziet. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de knoflook, de tomatenpuree, de koriander, de sojasaus en de kidneybonen toe en verwarm het geheel totdat het bijna kookt.
Voeg nu de gekookte rijst toe en roer goed, totdat alle rijst door de tomatenpuree en de sojasaus is gekleurd. Serveer de arros moro tenslotte met groenten en vlees, vis of een vleesvervanger. Eet smakelijk!
Recept uit ons kookboek
Het recept voor deze lekkere arros moro is natuurlijk ook te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je trouwens dat er in ons boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

Probeer ook eens…
Zoek je nog iets om dit gerecht mee te combineren? Probeer dan ons gestoofde rundvlees eens – dat past er perfect bij!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




