Karni stobá (of stobá di karni) is een Antilliaanse stoofschotel die wordt gemaakt met rundvlees. Deze traditionele stobá moet je echt een keer geprobeerd hebben…
Wat is er op koude dagen lekkerder dan een verwarmende stoofschotel? Deze Antilliaanse stoofschotel van rundvlees (karni stobá) is daar een perfect voorbeeld van. Het kost even wat tijd, maar dat zit ‘m vooral in het wachten. Hoe langer je het vlees op een laag pitje laat sudderen, hoe malser het wordt.
Heb je wél trek in deze stoofschotel, maar geen tijd om het de hele middag op te laten staan? Dan zou je kunnen overwegen om een snelkookpan te kopen. Daarmee is een stoofgerecht dat normaal 3 uur moet garen in zo’n 45 minuten klaar. Lekker handig, en het spaart ook nog eens gas/elektriciteit!
Liever een video?
Kijk je liever naar een video i.p.v. het recept te lezen? Dan heb je geluk! In iets meer dan 5 minuten laat Linda zien hoe je de Antilliaanse karni stobá maakt:
Ingrediënten:
- 1 Kg runderstoofvlees, in grove stukken
- 1 tl zout
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl zwarte peper
- 2 takjes bladselderij, fijngesneden
- 100 ml water
- 1 el suiker
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el roomboter of margarine
- 1 el komijn
- 70 gr/1 blikje tomatenpuree
- 1 ui, gesnipperd
- 1 groene paprika, in blokjes
- 2 el donkere sojasaus
- of ketjap manis
- 4 aardappelen, in parten
- 2 (winter)wortels, in stukken
- 200 gr doperwten
- 1 groene bakbanaan, in stukken
- ½ madame Jeanette peper
Bereiding van karni stobá
Doe het vlees in een grote kom en kruid het vervolgens met het zout, de zwarte peper, de komijn en de knoflook. Voeg hier daarna 50 ml water toe en laat het vlees zo minstens 3 uur marineren.
Verwarm de suiker dan in een stoofpan tot het begint te kleuren. Voeg vervolgens de olie en de boter toe. Haal het vlees uit de marinade en bak het daarna in de verhitte pan. Roer nu af en toe en voeg geleidelijk de overgebleven marinade toe.
Voeg daarna de tomatenpuree, de ui, de peper, de paprika, de selderij en de sojasaus toe aan het vlees. Roer nu goed en vul de pan met water tot het vlees net onder water staat. Zet het vuur tenslotte lager op het moment dat het water begint te koken.
Bedek de pan en laat het vlees op een lage temperatuur sudderen tot het bijna gaar is. (ongeveer 90 miuten) Voeg nu de aardappelen, banaan, wortels en doperwten toe en laat het geheel nog zo’n 30 minuten koken.
Voeg daarna (indien nodig) extra water toe, gedurende de tijd dat de stobá op het vuur staat.
Serveer de karni stobá tenslotte met funchi, rijst of aardappelen. – Eet smakelijk!
De complete Antilliaanse keuken
Het recept voor de Antilliaanse karni stobá is natuurlijk ook te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Probeer ook eens…
Ben je gek op de traditionele Antilliaanse stoofschotels? Probeer dan ook eens deze stoofschotel van kip (stobá di galiña)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




