galiña stobá Antilliaanse gestoofde kip stoba di galina galinja recept antilliaans eten jurino

Galiña stobá / stoba di galinja – Antilliaanse gestoofde kip

door Linda Terrizzi

Galiña stobá is een heerlijke Antilliaanse stoofschotel met kip in de hoofdrol. Het is misschien wel het meest gegeten gerecht op Aruba, Bonaire en Curaçao. In dit recept stoven we de kip met groenten en gedroogd fruit. Zo wordt de stobá di galinja niet alleen lekker pittig, maar ook een beetje zoet. En daar houden we van!

Eén van de klassieke stobá’s

Stobá di galiña is één van de klassieke Antilliaanse stoofschotels. Naast deze versie met kip, hebben we ook stoofschotels met rund- of geitenvlees, en zelfs stoofschotels op basis van banaan of papaya.  Deze stoofschotels zijn misschien ook wel dé bekendste gerechten uit onze keuken.



Je eet de stoofschotels met rijst of funchi. Of met een wat uitgebreider rijstgerecht, zoals bijvoorbeeld arros moro of arros bruá. Natuurlijk mogen ook een paar schijfjes gebakken banaan niet ontbreken om de maaltijd compleet te maken.

Ingrediënten

Naast kip, gebruiken we voor deze stobá ook veel stevige groenten en een aantal kruiden. Zoals je gewend bent van onze keuken, mogen ook paprika en tomaat in deze stoofschotel niet ontbreken. Je hebt voor de galiña stobá het volgende nodig:

  • 1 kip van ongeveer 1.200 gr, in stukken
  • sap van 1 limoen
  • 1/2 tl zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 50 gr rozijnen
  • 1 paprika, in blokjes
  • 6 gedroogde pruimen
  • 1 wortel, in schijven
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 6 olijven, in ringen
  • 10 kappertjes
  • 50 gr roomboter
  • 2 el donkere sojasaus of ketjap manis
  • 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
  • peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 kippenbouillonblokje
  • optioneel: 1 madame Jeanette peper, als je van pittig houdt!
galiña stobá Antilliaanse gestoofde kip stoba di galina galinja recept antilliaans eten jurino

Bereiding galiña stobá:

Snijd de kip in stukken. Was de kip vervolgens met het limoensap en dep de stukken droog.

Verhit daarna de boter in een grote pan en fruit hierin de ui en de paprika. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak dit daarna samen nog 1 minuut op laag vuur.



Verkruimel vervolgens het bouillonblokje in 1/2 liter water en voeg dit toe aan de stobá. Leg daarna de stukken kip en alle overige ingrediënten in de pan.

Houd je van pittig? Stoof dan ook de madame Jeanette peper mee. Hoe fijner je ‘m snijdt, hoe heter het gerecht wordt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om na het bereiden wat hete peper of sambal door de stobá di galiña te roeren.

Breng de stobá aan de kook en laat het op laag vuur sudderen totdat de kip gaar is – in ieder geval zo’n 45 minuten. Serveer de galiña stobá met rijst of funchi en een frisse salade. Eet smakelijk!


Galiña stobá in ons kookboek

We zijn al jaren bezig om alle Antilliaanse gerechten te documenteren. Uiteraard mag deze hele collectie aan stoofschotels daarbij niet ontbreken.

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Stobá di galiña / galinja - Antilliaanse gestoofde kip
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1442 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)