arros brua aros brua antilliaanse recepten

Aros brua is de Antilliaanse manier om restjes rijst, groenten en vlees op te maken. Technisch gezien is dit één van de gerechten dat geen echt ‘standaard’ recept heeft. Net zoals de Indonesische nasi goreng en de Surinaamse moksi alesi, is het gewoon een manier om de restjes van de vorige dagen op te maken. Onze versie van kliekjesdag dus! 

De naam ‘aros brua’

De naam van dit gerecht is eigenlijk best grappig: het betekent letterlijk “rijst, door de war!” – omdat er zoveel verschillende ingrediënten in het gerecht zitten, lijkt het alsof alles maar zo’n beetje door elkaar is gegooid en dus ‘door de war’ zit. Zo zie je: we houden zo nu en dan wel van een functionele omschrijving als naam!

Ingrediënten in de aros brua

Je kunt echt van alles kwijt in dit gerecht. Stukjes kip, in plakjes gesneden worst of nasivlees…  het smaakt allemaal prima, zolang je ze samenbrengt met de traditionele kruiden en saus van de aros brua.

Vooral met de groenten kun je eindeloos variëren. Voeg er precies aan toe wat jij lekker vindt, zodat je jouw eigen versie van het gerecht maakt. Mocht je de rest van de week je best hebben gedaan en geen restjes over hebben, dan kun je ons recept aanhouden voor echte, traditionele Antilliaanse Aros Brua.

antilliaanse aros brua arros brua recept

Waar vind ik het aros brua recept?

Het recept is voor 4 personen. In de bereiding heb ik rekening gehouden met het feit dat niemand van veel afwas houdt. Als je deze volgorde gebruikt, kun je alles achter elkaar in de wok doen en zo besparen op het aantal vieze pannen. Je vindt het recept voor authentiek Antilliaanse arros brua in het hoofdstuk ‘Basics’ van ons kookboek ‘Nos Kushina Krioyo‘.

Op de foto: een gróte pan arros brua van chef Raily van BandaBou catering.