Onze vegan pulled pork wordt gemaakt van… jackfruit! Nóg een manier om je eigen vleesvervanger te maken dus.
Deze “pulled pork” doet het trouwens ook prima als vegetarische versie van een pastechi galiña of -met kerstmis- in een ayaka.
Waarom die naam?
Natuurlijk is de naam ” vegan pulled pork ” niet helemaal juist. Er komt immers geen pork (varken) aan dit recept te pas – ook geen varken dat zijn hele leven plantaardig heeft gegeten. Toch kiezen we voor deze naam en niet voor “pulled jackfruit”. De reden is simpel: het laatste klinkt toch niemand lekker in de oren?
Als we iemand willen verleiden met dit recept, moeten we toch refereren aan iets wat al bekend (en lekker!) is: pulled pork dus. En hoewel een echte veganist of vegetariër misschien gruwelt bij het idee van varkensvlees, leek het ons toch een goede manier om deze vleesvervanger wat meer bekendheid te geven.
Je maakt van dit recept genoeg vleesvervanger voor 4 personen.
INGREDIËNTEN:
- 2 blikjes (2x500ml) jonge, groene jackfruit op zout water
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 tl zout
- 1 el suiker
- 1 tl peper
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl gemalen komijn
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 el azijn
- 2 el olijfolie
- 100 ml water
- een mespunt gemalen kruidnagel
- 1 tl ‘liquid smoke’
BEREIDING VEGAN PULLED PORK
Maak de blikjes jackfruit open en giet het water weg. Was de stukken jackfruit onder stromend water en laat ze uitlekken.
Knijp de jackfruit stuk en verwijder eventuele zaden. Je krijgt nu al een beetje de ‘pulled’ structuur. Snipper de ui en pers de knoflook uit.
Verhit 1el olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zo’n 3 minuten. Voeg nu de jackfruit toe en bak het geheel zo’n 5 minuten op laag vuur.
Voeg nu het zout, de peper, het paprikapoeder en de gemalen komijn toe en roer totdat alles bedekt is met de specerijen.
Doe nu de inhoud van het blikje tomatenpuree samen met 2 el azijn, 1 el suiker, een mespunt kruidnagel en de liquid smoke bij de jackfruit.
Voeg 100 ml water toe en bak het geheel totdat het water bijna is verdampt. Verwarm de oven nu voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie. Bak de jackfruit nog 20 minuten, totdat het droog gebakken is en iets donkerder kleurt.
Je kunt deze ‘vegan pulled pork’ eten op een broodje… bijvoorbeeld met wat komkommer op zuur!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




