Antilliaanse ayaka hallaca

Ayaka is een klein pakketje van onder andere maïsmeel en kip. Voor extra smaak worden ze in bananenbladeren gewikkeld en zo gekookt.  Naast deze hoofd ingrediënten bevat een ‘goede’ ayaka onder andere paprika, noten, vruchten, augurken en ui. Afhankelijk van de grootte kun je dit gerecht zien als een snack óf als een mini-maaltijd. 

De oorsprong van de ayaka

Het recept komt van oorsprong uit Venezuela, waar het hallaca wordt genoemd. Handelaren uit Venezuela hebben ze ongetwijfeld met zich meegebracht wanneer ze hun producten op de Antillen gingen verkopen.

De feestelijke pakketjes zijn dan ook al generaties lang ingeburgerd ‘bij ons’. In de kerstperiode kun je ze overal vinden. Van supermarkten tot bakkers en van restaurants tot bij thuiskoks. En natuurlijk maakt oma altijd de lekkerste!

Wanneer wordt Ayaka gegeten?

Men eet de Ayaka traditioneel met oud-en-nieuw en kerst. Maar natuurlijk smaken ze ook op een andere dag voortreffelijk! Je maakt de pakketjes van voorgekookt maïsmeel (bij voorkeur van het merk harina P.A.N.) die je vult met vlees, groenten, vruchten en saus. We gebruiken altijd voorgekookt maïsmeel, omdat je van rauw maïsmeel absoluut geen deeg kunt kneden. Het neemt namelijk geen water op!

Na het mengen van het deeg en het toevoegen van de vulling worden de pakketjes ingepakt in bananenbladeren. Dit is waar de échte smaaksensatie vandaan komt.

De bananenbladeren zelf worden overigens niet opgegeten. Ze worden, samen met de touwtjes die gebruikt zijn om het pakje dicht te binden, weggegooid. Je pakt de ayaka dus op je bord uit… écht als een cadeautje!

Waar vind ik het recept?

Door het kookproces krijgen de ayaka’s een diepe, complexe smaak. Je próeft gewoon hoeveel werk de kok heeft gehad! Eerlijk is eerlijk: het kost veel tijd, maar het is uiteindelijk niet moeilijk om ze te maken.

Wil je dit jaar zélf ayaka’s maken? Het recept kun je vinden op pagina 142 van het kookboek ‘Nos Kushina Krioyo‘.