zwarte oogbonen stoofschotel stobá recept

Stoofschotel van zwarte oogbonen – vegan!

door Linda Terrizzi

(stobá di boonchi wowo pretu) • Zwarte oogbonen zijn misschien wel mijn favoriete peulvruchten ooit. We gebruiken ze op de Antillen voor de kala, een gefrituurde snack die een beetje lijkt op de falafel. Maar ook in deze stoofschotel zijn ze de ster. Bonuspunten: het recept is helemaal plantaardig, dus ook geschikt voor vegans en vegetariërs.

The African taste

We brengen de zwarte oogbonen in dit recept op smaak met gember, tomaten en Afrikaanse rode palmolie. Nu niet meteen in de stress schieten bij het woord ‘palmolie’, want dit is dus níet die met de slechte naam, waar alle bossen voor gekapt worden.

Afrikaanse rode palmolie is een  ‘staple’ in West en Midden Afrika. In landen als Senegal, Ghana en Nigeria wordt bijna elk gerecht ermee op smaak gebracht. Je kunt de olie in dit gerecht natuurlijk vervangen door zonnebloem- of olijfolie, maar het is écht de moeite waard om de rode palmolie eens te proberen. Het heeft namelijk een vrij sterke smaak die juist zo kenmerkend is in (Afrikaanse) stoofschotels.

zwarte oogbonen stoofschotel stobá recept

Zwarte oogbonen van Valle del Sole

Dit recept maakten we in samenwerking met Valle del Sole. Zij verkopen bijna alle soorten peulvruchten en verschillende groenten- en graansoorten. De meeste daarvan vind je gewoon in de supermarkt en voor een enkele (speciale) verpakking kun je bij de toko terecht.

De zwarte oogbonen van Valle del Sole zijn gegarandeerd vers en dus is de weektijd heel redelijk. Wanneer je ’n beetje baksoda aan het weekwater toevoegt, zijn de bonen na zo’n 6 uur al geschikt om te koken. Trouwens… ook het maïsmeel van dit merk is mijn favoriet voor het maken van funchi. (en ook dat vind je gewoon bij de grote supermarkten!)

Dit recept is voor 4-6 porties. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.

Ingrediënten:

  • 200 gram gedroogde zwarte oogbonen
  • 30-50 ml rode palmolie (naar smaak)
  • 2 bouillonblokjes (groente)
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 takjes bladselderij, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes (ca 400 gr.)
  • 70 gr (een klein blikje) tomatenpuree
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl komijn (poeder)
zwarte oogbonen stoofschotel stobá recept

Bereiding stoofschotel van zwarte oogbonen:

Week de zwarte oogbonen een avond van tevoren in een grote kom met water. Heb je minder tijd? Voeg dan een halve theelepel baksoda aan heet water toe en week de bonen daar 6 uur in.

Doe de bonen de volgende dag in een pan met nieuw water en kook de bonen ca. 20 minuten voor. Giet daarna het water af.

Verhit nu de palmolie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember enkele minuten op laag vuur, totda de ui glazig ziett. Voeg daarna de selderij, komijn en paprikapoeder toe en laat alles nog 1 minuut zachtjes bakken.

Voeg nu de tomatenblokjes, de zwartoogbonen en het zout toe. Voeg zoveel water toe dat de ingrediënten net onder staan. Los de tomatenpuree erin op en voeg  dan als laatste de bouillonblokjes toe.

Laat de stoofschotel zo, op laag vuur, ongeveer 45 minuten pruttelen. Roer af en toe goed door om aanbakken te voorkomen.

Wanneer de stoofschotel klaar is, kun je hem eventueel nog garneren met gehakte peterselie. Serveer de stobá van zwartoogbonen tenslotte heet, met rijst of funchi – eet smakelijk!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Stoofschotel van zwarte oogbonen - vegan!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1749 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)