Antilliaanse kala is een heerlijke snack. Het is eigenlijk ‘onze’ variant op de falafel. Wij gebruiken hiervoor black eyed peas of zwartoogbonen en zoveel hete peper als je lust!
Deze kleine, gefrituurde hapjes van zwartoogbonen lijken onschuldig. Niets is echter minder waar – de traditionele versie van de ‘kala’ is behoorlijk heet! Er gaat namelijk naast bonen ook flink wat Madame Jeanette peper in. Daarnaast is het belangrijk om de bonen goed op smaak te brengen met zout en kruiden.
De kala wordt het beste heet gegeten (eventueel met een sausje om te dippen). Het is natuurlijk aan jou om de dosis Madame Jeanette peper te bepalen.
Traditioneel moeten voor het malen éérst alle velletjes van de bonen worden verwijderd. Dit is een enorm karwei en neemt dan ook veel tijd in beslag. Wil je de kalá dus maken ‘zoals het hoort’, dan is het een tijdrovend recept. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen voor dat ‘aloude probleem’ ;)

Gepelde zwartoogbonen
Sterker nog: in een goede toko vind je tegenwoordig zakken met GEPELDE zwartoogbonen! De bonen zijn dan al ontdaan van hun velletje en zijn ook door de helft gesplitst. Deze zijn iets duurder dan de ongepelde, maar sparen je flink wat tijd. Dat is dubbel fijn, omdat de bonen dan ook nog eens sneller zacht zijn. Ze hoeven dus minder lang te weken.
Maar heel eerlijk… (en laat het de puristen niet horen!) ik vind kala die gemaakt zijn met ongepelde bonen net zo lekker. Het vliesje zorgt voor extra vezels, dus het is heus geen groot probleem om ze mee te malen in het beslag. De kala wordt er alleen iets donkerder van, that’s all. Aan jou de keuze, dus!
Van dit recept maak je ongeveer 50 stuks kala.
Liever een video?
Bekijk je liever een video? Dat mag! In ongeveer 5 minuten laat Linda zien hoe je de lekkerste Antilliaanse kala maakt:
Ingrediënten van kala
- 500 gr zwartoogbonen
- 1 madame Jeanette peper
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl zout
- 3 eieren
- 2 el tarwebloem
- zonnebloemolie, om in te frituren
Bereiding van de Antilliaanse kala
Week de bonen een nacht in ruim koud water. Maal daarna alle ingrediënten in een keukenmachine tot een stevige massa. Er mogen nog wat stukjes in zitten! (voor minder hitte: haal eerst de zaadjes uit de peper)
Verhit de zonnebloemolie en frituur de balletjes totdat ze goudkleurig zijn. Dat doe je als volgt: Schep m.b.v. 2 eetlepels telkens balletjes van het deeg en laat die in de olie glijden. Je kunt ongeveer 5-6 kala tegelijk bakken.
Laat de kala na het bakken uitlekken op een rooster of keukenpapier voordat je ze serveert. – Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek
Je vindt het recept voor authentiek Antilliaanse kala natuurlijk ook in ons kookboek De complete Antilliaanse keuken in het hoofdstuk SNACKS. In dat hoofdstuk vind je nog veel meer traditionele, Antilliaanse snacks. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Van hoofdgerechten tot snacks en van drankjes tot taart… echt álles staat erin!
Door op onderstaande foto te klikken, kun je de complete inhoudsopgave van het boek bekijken. Zo weet je meteen of het iets voor je is…

Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse snacks? Probeer dan ook eens onze traditionele pasteitjes! (pastechi)
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




