Antilliaanse sùlt is een gerecht waarvoor geldt: “You either love it, or you hate it!” – het idee om varkensoren te eten zal veel mensen afschrikken, terwijl anderen zich niets lekkerders kunnen bedenken.
Traditiegetrouw wordt sùlt op de Antillen in december gegeten, rond de feestdagen. Het wordt meestal als hapje gegeten, eventueel met een stukje brood. Het is een gerecht dat zowel op Aruba, Bonaire als Curaçao voorkomt.
Kenners zeggen dat het lekkerste van sùlt in het kraakbeen zit: Wanneer dit makkelijk door te bijten, maar nog wel krokant is, heb je het perfect klaargemaakt. Daarnaast is de smaak natuurlijk van groot belang. In ons recept gebruiken we verschillende groenten, kruiden en specerijen om het gerecht op smaak te brengen.
Waar kan ik het kopen?
Je vindt gezouten varkensoren bij slagerijen in de grote steden, maar ook bij Surinaamse of Chinese toko’s. Meestal moet je er even om vragen, omdat het geen product is wat slagers ‘zomaar’ in de vitrine leggen.
Recept voor Antilliaanse sùlt:
Je vindt het recept voor authentiek Antilliaanse sùlt in ons kookboek Nos Kushina Krioyo , en dan natuurlijk in het hoodfstuk ‘Specials’. In dat hoofdstuk vind je nog veel meer speciale kerstgerechten, zoals bijvoorbeeld de ayaka, bolo pretu en de ‘ham di pasku’ (kerstham). Als je op onderstaande afbeelding klikt, kun je in een korte video ALLE pagina’s van het kookboek al even digitaal ‘doorbladeren’:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. We delen daar elke dag leuke nieuwtjes, recepten, tips en andere updates. Wanneer je ons volgt, ben je ook altijd als eerste op de hoogte van nieuwe workshops en cursussen – en natuurlijk van onze andere aanbiedingen!
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Photo credit: Lindsey van Helderen-Rifaela






Wil je meer Antilliaanse recepten? We hebben er nog honderden voor je in onze kookboeken. Wist je dat er van ons eerste boek (Nos Kushina Krioyo) al meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht? Houd je van de Antilliaanse keuken, dan mag deze bestseller niet ontbreken in je collectie! |