Home Recepten*gratis recepten Sòpi di karni – Antilliaanse rundvlees soep
sopi di karni antilliaanse rundvleessoep rundvlees sòpi rabu di baka curaçao aruba

Sòpi di karni – Antilliaanse rundvlees soep

door Linda Terrizzi

Sòpi di karni is een heerlijke, rijkgevulde soep met groenten en rundvlees. Het is een complete maaltijd waarin eigenlijk alles zit.

We maken onze sòpi bijna helemaal op de ouderwetse manier: door vlees, groenten en mergpijpjes héél lang te laten trekken om een lekkere bouillon te maken. Pas daarna voegen we de overige ingrediënten toe en maken we de soep.



Wat maakt deze soep uniek

In de meeste wereldkeukens vind je wel een variatie op ‘rundvleessoep’. Wat de Antilliaanse sòpi di karni uniek maakt, is het gebruik van groenten die lokaal voorkomen. Zo gaan er -traditiegetrouw- grote stukken zoete aardappel en maïskolf in die je er met je vingers weer uithaalt. Het is dus absoluut geen ‘fijne’ soep met fijngesneden stukjes groenten… wij houden van flinke stukken!

Natuurlijk ‘trekken’ we de soep ook zelf. Met een mergpijpje of schenkel. Hoe meer tijd de soep krijgt om te trekken, hoe beter hij smaakt. En (zoals je wel vaker hoort) is hij de volgende dag nóg lekkerder!

Recept sopi di karni

Ingrediënten:

VOOR DE BOUILLON

  • 500gr. runder soepvlees of schenkel
  • 2 mergpijpjes
  • 1 citroen
  • 2.5 liter water
  • 1 ui, in stukken
  • 1 wortel, geschild en in stukken
  • 2 takjes selderij
  • 5 bouillonblokjes (rund of groenten)
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper of 20 peperkorrels
  • olie  of boter om het vlees in te braden

VOOR DE SOEP



  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 takjes bladselderij
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 wortels, in stukjes van 2cm
  • 2 maïskolven (in ringen van 2cm)
  • 3 (zoete) aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 Madame Jeanette peper (naar smaak)
  • 1/4  pompoen, geschild en in stukken
  • 1 groene bakbanaan, in stukken van 2cm
  • 3 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde thijm
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 50 g vermicelli

Bereiding sòpi di karni:

Was het vlees met water en citroensap. Dep het daarna droog. Verhit nu de olie of boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht.

Neem daarna een grote pan en doe hierin het vlees, het water, de uien, de wortel en de selderij. Voeg daarna ook de bouillonblokjes en de peper toe.

Breng de bouillon aan de kook en schep daarna eventueel schuim van de bovenkant af. Tip: kook een rauwe eierschaal mee om te voorkomen dat de bouillon troebel wordt.

Laat de bouillon dan 90 minuten zachtjes koken. Haal de pan daarna van het vuur. Haal het vlees en de mergpijpjes daarna uit de bouillon en zet ze apart.



Zeef dan de bouillon en gooi de resten van de groenten en de eierschaal daarna weg. Breng de bouillon dan opnieuw aan de kook en voeg het vlees en de mergpijpjes weer toe.

Voeg nu ook alle overige ingrediënten, behalve de vermicelli, toe. Laat de soep nog zo’n 30 minuten koken, totdat alle ingrediënten bijna gaar zijn. Voeg nu de vermicelli toe en laat de soep daarna nog 5 minuten koken.

Haal de pan tenslotte van het vuur en verwijder de mergpijpjes. – Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Ben je gek op soep? Probeer dan ook eens deze traditionele kippensoep (sòpi di galiña) of onze heerlijke rode kidneybonensoep (sòpi di boonchi korá)


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.



Informatie:
recipe image
Recept
Sopi di karni - Antilliaanse rundvlees soep
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1080 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend