Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home collectiesAntilliaanse snacks Braziliaanse kipkroketjes

Braziliaanse kipkroketjes

door Linda Terrizzi

Deze Braziliaanse kipkroketjes zijn echt onweerstaanbaar lekker! Ze worden traditioneel ‘Coxhinas’ genoemd en gemaakt in de vorm van een druppel.

De conxhina heeft een buitenkant van aardappel- en tarwedeeg en wordt gevuld met een mengsel van kip en roomkaas. Van dit recept maak je ongeveer 20 stuks.




Om te variëren kun je de vulling ook eens maken met bakkeljauw of gehakt. Als je bakkeljauw gebruikt, voeg dan géén roomkaas toe, maar maak een sausje op basis van tomatenpuree.

Ingrediënten:

Voor de vulling

  • 750 gr kip (dijfilet)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien, gehakt
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • een bosje peterselie, gehakt
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 100 gr roomkaas
  • 3 el olijfolie

braziliaanse kipkroketjes kipkroket antilliaans eten recept jurino

Voor het deeg

  • 1 grote aardappel
  • 400 ml kippenbouillon
  • 1 (kip) bouillonblokje
  • 50 gr roomboter
  • 300 gr tarwebloem
  • paneermeel
  • een schaal water (voor de handen)
  • zonnebloemolie (om te frituren)

Tips:

Let op: de 400 ml kippenbouillon is wat je overhoudt na het koken van de kip. Je hoeft deze dus niet opnieuw toe te voegen!

De hoeveelheid water is niet belangrijk, omdat dit niet in het recept verwerkt wordt.

Om te frituren heb je ongeveer een liter olie nodig.




Bereiding kipkroketjes:

  1. Kook de kip samen met de aardappel in 1 liter water met het bouillonblokje.
  2. Wanneer beide gaar zijn, haal je ze uit de bouillon.
  3. Gooi daarna de bouillon niet weg! Je hebt er 400 ml van nodig voor later in het recept.
  4. Stamp de aardappel nu fijn en meng er de 50 gr roomboter door.
  5. Pluis daarna de stukken kip of hak ze fijn in een keukenmachine.
  6. Zorg ervoor dat je 400 ml bouillon overhoudt en voeg er daarna de gestampte aardappel aan toe.
  7. Zet dit samen opnieuw op het vuur en voeg de bloem er beetje voor beetje aan toe.
  8. Blijf ondertussen goed roeren, totdat je een deegje krijgt.
  9. Kneed daarna het deeg als het nog warm is.
  10. Maak nu de vulling: fruit de uien en knoflook in een beetje olie totdat ze glazig zien.
  11. Voeg er de kip, het zout, de peper en het kerriepoeder aan toe en roer goed.
  12. Voeg nu als laatste de peterselie en roomkaas toe. Roer totdat de roomkaas is gesmolten en je een homogeen mengsel krijgt.

Samenstellen kipkroketjes:

  1. Neem telkens een balletje deeg ter grootte van een pingpongbal.
  2. Maak het balletje daarna plat en druk daarna een kuiltje in het midden.
  3. Doe nu een eetlepel van de vulling in het midden van het deeg en vouw ‘t deeg er omheen.
  4. Rol de kroketjes daarna rond, of maak ze (traditioneel!) in de vorm van een druppel.
  5. Om de kroketjes te paneren, maak je je handen even nat met water en houd je één van de kroketjes vast.
  6. Laat hem daarna even rondgaan in een schaaltje paneermeel.
  7. Verhit daarna de zonnebloemolie tot 170 graden.
  8. Frituur de kroketjes tenslotte totdat ze goudkleurig zijn.
  9. Laat ze even uitlekken op keukenpapier, zodat het overtollige vet geabsorbeerd wordt.

Eet smakelijk!kipkroket kipcorn kipkorn kipkroketjes bitterballen

Je kunt de kipkroketjes na het bakken ‘t beste warm houden in de oven. Wil je ze van tevoren maken? Vries ze dan RAUW in en bak ze af op ‘t moment dat je ze wilt serveren.


Probeer ook eens

Gek op kip? Bekijk dan eens dit handige overzicht van ALLE kiprecepten!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.



Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

 

Informatie:
recipe image
Recept
Braziliaanse kipkroketjes
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1784 review(s)

Meer lekkere recepten...

Translate »