funchi polenta maïsmeel antilliaans recept

Funchi wordt op de Antillen veel gegeten in plaats van rijst of aardappelen. Het is een stevige massa van gekookt maïsmeel dat van zichzelf niet veel smaak heeft, maar daardoor juist uitstekend is om in combinatie met een ander gerecht te eten. Funchi komt het best tot haar recht in combinatie met een lekkere saus.

Een recept in kopjes?

Het recept voor funchi is één van de weinige recepten waarbij we de maataanduiding in ‘kopjes’ doen. Dit, omdat het bij ‘t recept een stuk makkelijker meten is dan wanneer je alle ingrediënten in grammen en mililiters neerschrijft. De inhoud van het kopje is niet belangrijk. Je hoeft dus niet persé een Amerikaanse ‘cup’ maat te gebruiken.



Het enige dat wél belangrijk is, is dat je hetzelfde kopje gebruikt voor zowel het maïsmeel als het water. Het gaat dus vooral om de verhouding tussen die twee ingrediënten.


Ingrediënten:

  • 2 kopjes maïsmeel (harina P.A.N.)*
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter

Bereiding funchi:

Breng het water met het zout aan de kook.

Voeg een eetlepel maïsmeel toe en roer goed.

Voeg, al roerende, de rest van het maïsmeel toe.

Laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Voeg als laatst de boter toe en roer nogmaals goed door.

Stort de funchi op een bord en maak er een dikke ‘koek’ van door er een ander bord op te drukken.

Laat 10 minuten staan en snijd in stukken.

Eet smakelijk!

tip: De funchi laat beter los als het bord eerst een klein beetje is nat gemaakt.

tip2: De funchi is nóg lekkerder wanneer hij is afgekoeld, in stukken gesneden en dan opnieuw is gebakken in een laagje olie!


Harina P.A.N.

We gebruiken altijd  maïsmeel van het merk harina P.A.N. Dit meel is voorgekookt en hoeft nog maar 5 minuutjes te koken i.p.v. 30.
Wil je meer weten over dit meel? Lees dan ons artikel over het ontstaan er van!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal