Antilliaanse sate ku batata

“Sate ku batata” is zonder twijfel hét meest gevraagde recept uit de Antilliaanse keuken. De sate ku batata kan in één woord worden omschreven: heimwee! Maak dit favoriete gerecht van de Antillianen nu zelf. Dit recept is voor 4 personen.

Op de Antillen wordt saté ku batata meestal niet thuis bereid, maar afgehaald bij één van de vele krioyo- of Chinese snackbars. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waar de Chinese invloed stopt en de Antilliaanse begint. Een prima voorbeeld van fusion cooking dus! weet je wat ‘n perfecte toevoeging is aan dit klassieke recept? Deze Haïtiaanse “pikliz” (zuurgoed) – het breekt het vet en voegt ‘n lekkere, frisse noot toe aan je maaltijd!



Sate ku batata vs. Indische saté

De Antilliaanse saté ku batata onderscheid zich van de Indonesische saté door de saus. Waar de Indonesiërs een échte pindasaus maken, gebruiken wij op Curaçao en Aruba liever een klein gedeelte pinda, aangelengd met allerlei kruiden. Onze saus is daarmee iets dunner en doorzichtiger dan de satésaus die men in Nederland en Indonesië kent.

De toevoeging van steranijs (weer een Chinese invloed!) geeft de saus haar karakteristieke smaak.

In dit recept vind je de beschrijving van het bakken van de (grote stukken) aardappel, het vlees en het maken van de échte Antilliaanse sate ku batata saus.

Liever een video?

In deze YouTube video laat ik samen met Shainy Zolanski zien hoe je de saté ku batata maakt:

INGREDIËNTEN (saus):

  • 1 theelepel Uipoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel maggi
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 hele steranijs
  • 1 eetlepel suiker
  • 100ml water
  • een mespunt trassie (toko)

EN VERDER:

  • 1kg aardappelen
  • 500gr vlees/vleesvervanger naar keuze
    (b.v. kipfilet, varkensfilet of seitan)
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper naar smaak

BEREIDING (saus):

Doe het water in een pan en breng dit samen met de pindakaas aan de kook.

Doe daarna de overige ingrediënten erbij.

Laat het geheel 5 minuten doorkoken.

Haal voor het serveren de steranijs uit de saus.

sate barbecue bbq recept antilliaans marinade batata

BEREIDING (aardappelen):

Snijd de aardappelen in partjes. Deze moeten ongeveer 2x zo dik zijn als Hollandse patat.

Spoel de aardappelpartjes af en laat ze 10 minuten staan in koud water.

Laat de aardappelen uitlekken en droog ze af met een doek. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn!

Frituur de stukken aardappel voor op 160 graden.

Laat ze uitlekken en verhoog de temperatuur van het vet / de olie tot 180 graden.

Frituur de aardappelen totdat ze goudkleurig zijn.

 

BEREIDING (vlees) :

Leg een aantal lange satéprikkers in een bak water – tenminste 10 minuten.

Snijd het vlees of de vleesvervanger in stukken van ongeveer 3x3CM. Leg deze in een schaal en voeg 2 eetlepels olie, een snufje zout en wat peper toe. Goed mengen!
(Eventueel kun je aan de marinade wat adobo-kruiden of kipkruiden toevoegen als je dat lekkerder vindt)

Prik 5 stukjes vlees onder elkaar op een satéprikker.

Leg de prikkers in een ovenschaal en leg ze ca. 15 minuten onder een hete grill. Halverwege éénmaal omdraaien.

Serveer de aardappelen en het vlees met de satésaus.

tip: Als je geen oven / grill hebt, kun je de stokjes natuurlijk ook in hun geheel in een (grill)pan bakken.


EXTRA – PIKANTE UIEN:

  • 2 uien
  • 1 madame Jeanette peper
  • 1/2 theelepel uipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedistilleerde azijn
  • eventueel: een snufje vetsin/adjinomoto (smaakversterker)

Verwijder de zaadjes van de madame Jeanette peper. Snipper de peper en de uien (het liefst in een keukenmachine)

Voeg hieraan de overige ingrediënten toe. Laat de uien zo een aantal uur staan.

Eet smakelijk!

Informatie:
recipe image
Recept
Sate ku batata - Antilliaans recept
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)