Sate ku batata is zonder twijfel hét meest gevraagde recept uit de Antilliaanse keuken. De sate ku batata kan in één woord worden omschreven: heimwee! Maak dit favoriete gerecht van de Antillianen nu zelf.
Antilliaanse Saté ku batata is pas compleet wanneer je alle onderdelen van het recept hebt doorlopen: eerst het vlees, dan de aardappelen en tenslotte de saus én de pikante uitjes. We geven je natuurlijk het complete recept! (Dit recept is voor 4 personen.)
Recept uit ons boek
Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Liever een video?
In deze YouTube video laat ik samen met Shainy Zolanski zien hoe je de saté ku batata maakt:
INGREDIËNTEN (saus):
- 100 ml water
- 1 theelepel Uipoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 eetlepel ketchup
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel maggi
- een mespunt trassie (toko)
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel pindakaas
- 50 gr roomboter
- 1 hele steranijs
- 1 eetlepel suiker
en verder:
- 1 kg aardappelen
- 500 gr vlees/vleesvervanger naar keuze
(b.v. kipfilet, varkensfilet of seitan) - 2 eetlepels olie
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- zout en peper naar smaak
- 1/2 tl koriander
- 1/2 kerriepoeder
BEREIDING:
Saté ku batata – (saus)
Doe het water in een pan en breng dit daarna samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten erbij. Laat het geheel tenslotte 5 minuten doorkoken en de saus is klaar!
Haal voor het serveren de steranijs uit de saus en zet de saus apart.

Saté ku batata – (aardappelen)
Snijd nu de aardappelen in partjes. Deze moeten ongeveer 2x zo dik zijn als Hollandse patat. Spoel de aardappelpartjes daarna af en laat ze dan nog 10 minuten staan in koud water.
Laat nu de aardappelen uitlekken en droog ze daarna af met een doek. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn! Frituur dan de stukken aardappel voor op 160 graden.
Laat ze daarna uitlekken en verhoog dan de temperatuur van het vet / de olie tot 180 graden. Frituur de aardappelen tenslotte totdat ze goudkleurig zijn.
Saté ku batata – (vlees)
De lekkerste saté maak je natuurlijk -zoals je op de foto hierboven kunt zien- op de barbecue. We begrijpen dat het in Nederland lang niet altijd lekker barbecue-weer is, en daarom geven we je hier het alternatief om de saté in de oven of (grill)pan te bakken:
Leg een aantal lange satéprikkers in een bak water – tenminste 10 minuten. Snijd dan het vlees of de vleesvervanger in stukken van ongeveer 3x3CM.
Leg deze daarna in een schaal en voeg dan 2 eetlepels olie, de specerijen (paprika, komijn, koriander en kerrie), een snufje zout en wat peper toe. Goed mengen!
Prik daarna 5 stukjes vlees onder elkaar op een satéprikker. Leg de prikkers in een ovenschaal en leg ze daarna ca. 15 minuten onder een hete grill. (Keer de saté halverwege eenmaal om!) Serveer tenslotte de aardappelen en het vlees met de satésaus.
tip: Als je geen oven / grill hebt, kun je dan de stokjes natuurlijk ook in hun geheel in een (grill)pan bakken.
EXTRA – PIKANTE UIEN:
- 2 uien
- 1 madame Jeanette peper
- 1/2 theelepel uipoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel gedistilleerde azijn
- 1/2 theelepel zout
- eventueel: een snufje vetsin/adjinomoto (smaakversterker)
Verwijder de zaadjes van de madame Jeanette peper. Snipper daarna de peper en de uien (het liefst in een keukenmachine) Voeg dan de overige ingrediënten toe. Laat de uien tenslotte een aantal uur staan. – Eet smakelijk!
Een mooie review van onze Saté ku batata
Een echt afhaal-gerecht
Op de Antillen wordt saté ku batata meestal niet thuis bereid, maar afgehaald bij één van de vele krioyo- of Chinese snackbars. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waar de Chinese invloed stopt en de Antilliaanse begint. Een prima voorbeeld van fusion cooking dus! weet je wat ‘n perfecte toevoeging is aan dit klassieke recept? Deze Haïtiaanse “pikliz” (zuurgoed) – het breekt het vet en voegt daarna ‘n lekkere, frisse noot toe aan je maaltijd!
Saté ku batata vs. Indische saté
De Antilliaanse saté ku batata onderscheid zich van de Indonesische saté door de saus. Waar de Indonesiërs een échte pindasaus maken, gebruiken wij op Curaçao en Aruba liever een klein gedeelte pinda, aangelengd met allerlei kruiden. Onze saus is daarmee iets dunner en doorzichtiger dan de satésaus die men in Nederland en Indonesië kent.
De toevoeging van steranijs (weer een Chinese invloed!) geeft de saus tenslotte haar karakteristieke smaak.
In dit recept vind je de beschrijving van het bakken van de (grote stukken) aardappel, de bereiding van het vlees en tenslotte het maken van de échte Antilliaanse sate ku batata saus.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je dan gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.






SOULFOOD Recepten
Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.