Antilliaanse pruimentaartjes, tert di pruimu

Op bijna elk feest op de Antillen krijg je achteraf ‘n tèrt di pruimu mee naar huis. Vaak zit er eentje samen met allerlei andere ‘kos dushi’ (snoepgoed) in een mooi doosje. Vooral op bruiloften is het traditie om de gasten een pakketje met lekkers mee te geven. Misschien onder het mom van “we wéten dat je nu al vol zit van alle lekkere hapjes… maar zo heb je morgen ook nog wat te snoepen!

We maken de tèrt met een aantal verschillende vullingen (kokos, pruimen, limoen of appel). Deze versie is voor de meest bekende, namelijk die met gedroogde pruimen. Enkele van de andere vullingen kun je vinden in ons kookboek Nos Kushina Krioyo

Deze schattige kleine taartjes zijn een ideale aanvulling op elk feestje of buffet. Ook zijn ze meer dan perfect om te serveren bij een high tea. Ze doen Europeanen nog het meest denken aan de Engelse ‘mince pies’. De lekkere vulling maakt deze simpele taartjes tot een ware traktatie.

INGREDIËNTEN:

Deeg:
250 gr boter, in blokjes
80 ml melk
1 ei
1/2 theelepel zout
1/2 zakje bakpoeder
300 gr bloem
Boter, om in te vetten

Vulling:
500 gr gedroogde pruimen, fijngesneden
200 ml water
500 gr bruine suiker
3 eetlepels bloem
1 theelepel speculaaskruiden

BEREIDING TÈRT DI PRUIMU:

Meng de bloem, het zout en het bakpoeder in een grote kom. Meng de koude boter en de melk er doorheen en kneed het deeg kort. Laat het deeg minstens een half uur rusten in de ijskast.

Doe de gesneden pruimen samen met het water in een pan en breng aan de kook. Meng de suiker met 3 eetlepels bloem en de speculaaskruiden en voeg dit toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Laat het mengsel afkoelen, dit wordt de vulling voor de taartjes.

Beboter een bakvorm voor cupcakes Strooi in elke vorm een beetje bloem en schud het blik, zodat het helemaal met een laagje bloem is bedekt. – Gooi het teveel (wat niet blijft plakken) weg.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 5mm dik. Steek er met een groot glas rondjes uit en bekleed hiermee de cupcakevormpjes. Houd wat deeg apart om de taartjes een deksel te geven.

Doe in elke vorm een eetlepel van de vulling en sluit de taartjes af met vier reepjes van het deeg. Klop het ei los en bestrijk elk taartje hiermee. Bak de taartjes ongeveer 30 minuten op 170 graden, of tot ze goudbruin kleuren.

Antilliaanse Tert di preimu

 

Informatie:
recipe image
Recept
Antilliaanse tert di pruimu / pruimentaart
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)