Antilliaanse pikaballetjes zijn kleine gehaktballetjes die je altijd met ’n lekker pittige saus serveert. Deze kleine, maar pittige gehaktballetjes doen ’t goed op een feest.. bij de borrel.. of gewoon voor bij de maaltijd. Ze kunnen eigenlijk áltijd. De hoeveelheid pika (de pittigheid) is natuurlijk naar smaak aan te passen.
Voor dit recept gebruiken wij rundgehakt, maar natuurlijk smaken de Antilliaanse pikaballetjes ook prima wanneer er half-om-half gehakt wordt gebruikt. Net wat je zelf het lekkerste vindt natuurlijk.
De ‘hitte’ in deze gehaktballetjes is naar smaak aan te passen. Overigens gaat de meeste hete peper in de saus. De pikaballetjes worden dus vooral lekker pittig door de speciale saus die erbij gemaakt wordt.
Mochten er kinderen mee-eten is het dus een optie om een gedeelte van de gehaktballetjes in een saus zónder peper (of een beetje tomatenketchup) te rollen. Op die manier maak je in bijna dezelfde tijd een variatie voor mensen die niet zo van pittig houden én voor liefhebbers van spicy food!
Video Pikaballetjes maken
In deze video kun je in het kort zien hoe de pikabal bereid wordt.In minder dan een minuut laten we je zien wat er precies in gaat en hoe je de gehaktballetjes en de speciale saus maakt. Lees je liever het hele recept? Scroll dan naar beneden!
Antilliaanse pikaballetjes invriezen / bewaren
Pikaballetjes kunnen heel goed worden ingevroren, zowel met als zonder saus. Wij raden aan om de balletjes in een goed afsluitbaar bakje met deksel in de vriezer te doen. De saus kan er dan eventueel overheen worden gegoten (of apart worden ingevroren) – Wanneer je ze dan wilt serveren kunnen ze even in de magnetron of in een pannetje worden opgewarmd.
Ook zijn deze gehaktballetjes prima geschikt om van te voren te maken. Je kunt ze tot twee dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Wanneer je ze nodig hebt, kunnen ze (net als bij bevroren pikaballetjes) in de magnetron of een pannetje opnieuw worden verwarmd.
Op een feestje kunnen de pikaballen met een prikkertje worden geserveerd. Samen met onze kaasballetjes maken ze elk feestje geslaagd. En eet je ze liever ‘gewoon’ bij de maaltijd? Dan zijn ze lekker met rijst en bijvoorbeeld een frisse salade. Maar eerlijk is eerlijk: ook bij aardappelen of funchi zijn ze onweerstaanbaar lekker. En maak je iets meer saus dan normaal? Dan zou je er zélfs nog een pastagerecht mee kunnen maken!
Laten we snel beginnen…
Van dit recept maak je ongeveer 50 Antilliaanse pikaballetjes.
Ingrediënten:
- 500 gram rundgehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 madame Jeanette pepers, gesnipperd
- 3 paprika’s (liefst in verschillende kleuren!)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 1 el suiker
- 3 el donkere sojasaus / ketjap manis
- 1 tl komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 ell azijn
- 1 tl zout
- zonnebloemolie
Bereiding van Antilliaanse pikaballetjes
Snijd de ui en paprika’s in kleine stukjes en fruit deze daarna ongeveer 5 minuten in zonnebloemolie. (op matig vuur)
Meng het gehakt vervolgens samen met de helft van het ui/paprika mengsel, 1 eetlepel sojasaus en het zout in een grote kom. Kneed het geheel vervolgens goed door elkaar.
Maak hiervan gehaktballetjes zo groot als een pingpongbal. Verhit de zonnebloemolie (op matig vuur) en bak hier de pikaballetjes even in, totdat ze aan alle kanten zijn dichtgeschroeid. Dit duurt zo’n 10 minuten.
Maak in de tussentijd de saus, door de overige ingrediënten in een klein pannetje te doen samen met zo’n 50 ml water. Doe de saus daarna bij de pikaballetjes in de pan.
Laat de gehaktballetjes zo nog een half uurtje sudderen en dien ze vervolgens samen met de saus op. Dat kan als snack (op een prikkertje!) of gewoon bij ’n bordje rijst of aardappelen. – Eet smakelijk!
Recept uit ons kookboek
In ons superdikke boek ‘De Complete Antilliaanse keuken’ vind je naast dit recept voor pikaballetjes met saus nog veel meer andere recepten uit de Antilliaanse keuken. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan?
Alle Antilliaanse recepten — van snacks tot taarten en van hoofdgerechten tot drankjes — staan erin! Je shopt ’t boek nu voor maar €24,95 en natuurlijk wordt het gratis bij je thuisbezorgd. Via de link hieronder kun je ook de hele inhoudsopgave bekijken. Dan weet je meteen welke 300 recepten je kunt verwachten!

Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met gehakt? Probeer dan ook eens deze lekkere ‘Arros a la Cubana‘!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




