Home Recepten*gratis recepten Pikaballetjes – Pittige gehaktballen
pikaballetjes pikabal antilliaanse gehaktballetjes recept

Pikaballetjes – Pittige gehaktballen

door Linda Terrizzi

De Antilliaanse pikaballetjes zijn een heerlijk tussendoortje. Deze kleine, maar pittige gehaktballetjes doen ‘t goed op een feest.. bij de borrel.. of gewoon voor bij de maaltijd. Ze kunnen eigenlijk áltijd. De hoeveelheid pika (de pittigheid) is natuurlijk naar smaak aan te passen.

Voor dit recept gebruiken wij rundergehakt, maar natuurlijk smaken de Antilliaanse pikaballetjes ook prima wanneer er half-om-half gehakt wordt gebruikt. Net wat je zelf het lekkerste vindt natuurlijk.



De ‘hitte’ in deze gehaktballetjes is, zoals eerder gezegd, naar smaak aan te passen. Overigens gaat de meeste hete peper in de saus. De pikaballetjes worden dus vooral lekker pittig door de speciale saus die erbij gemaakt wordt.

Mochten er kinderen mee-eten is het dus een optie om een gedeelte van de gehaktballetjes in een saus zónder peper (of een beetje tomatenketchup) te rollen. Op die manier maak je in bijna dezelfde tijd een variatie voor mensen die niet zo van pittig houden én voor liefhebbers van spicy food!

Video Pikaballetjes maken

In deze video kun je in het kort zien hoe de pikabal bereid wordt.In minder dan een minuut laten we je zien wat er precies in gaat en hoe je de gehaktballetjes en de speciale saus maakt. Lees je liever het hele recept? Scroll dan naar beneden!

Antilliaanse pikaballetjes invriezen / bewaren

Pikaballetjes kunnen heel goed worden ingevroren, zowel met als zonder saus. Wij raden aan om de balletjes in een goed afsluitbaar bakje met deksel in de vriezer te doen. De saus kan er dan eventueel overheen worden gegoten (of apart worden ingevroren) – Wanneer je ze dan wilt serveren kunnen ze even in de magnetron of in een pannetje worden opgewarmd.

Ook zijn deze gehaktballetjes prima geschikt om van te voren te maken. Je kunt ze tot twee dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Wanneer je ze nodig hebt, kunnen ze (net als bij bevroren pikaballetjes) in de magnetron of een pannetje opnieuw worden verwarmd.

Op een feestje kunnen de pikaballen met een prikkertje worden geserveerd. Samen met onze kaasballetjes maken ze elk feestje geslaagd. En eet je ze liever ‘gewoon’ bij de maaltijd? Dan zijn ze lekker met rijst en bijvoorbeeld een frisse salade. Maar eerlijk is eerlijk: ook bij aardappelen of funchi zijn ze onweerstaanbaar lekker. En maak je iets meer saus dan normaal? Dan zou je er zélfs nog een pastagerecht mee kunnen maken!

Laten we snel beginnen…

Van dit recept maak je ongeveer 50 Antilliaanse pikaballetjes.



Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 madame Jeanette pepers, gesnipperd
  • 3 paprika’s (liefst in verschillende kleuren!)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr.)
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels donkere sojasaus / ketjap manis
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • zonnebloemolie

Bereiding van Antilliaanse pikaballetjes

Snijd de ui en paprika’s in kleine stukjes en fruit deze daarna ongeveer 5 minuten in zonnebloemolie. (op matig vuur)

Meng dan het gehakt samen met de helft van het ui/paprika mengsel, 1 eetlepel sojasaus en het zout in een grote kom. Kneed het geheel vervolgens goed door elkaar.

Maak hiervan gehaktballetjes zo groot als een pingpongbal en bak deze daarna ongeveer 15 in zonnebloemolie (op matig vuur). Doe nu, voor de saus, de overige ingrediënten in een klein pannetje en voeg tenslotte nog een half kopje water toe.

Laat de gehaktballetjes hier nog een half uurtje in sudderen en dien ze vervolgens op met de saus.


Recept uit ons kookboek

De Antilliaanse gehaktballetjes (pikaballetjes) zijn trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Informatie:
recipe image
Recept
pikaballetjes - Antilliaanse gehaktballetjes
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1168 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend