Home Recepten*gratis recepten Pika natural – Antilliaanse sambal
pika natural antilliaanse sambal madame Jeanette peper

Pika natural – Antilliaanse sambal

door Linda Terrizzi

Er is op de Antillen maar één ‘echte’ hot sauce en dat is de Pika Natural. Geen moeilijke recepten of uren in de keuken staan.. gewoon de pure smaak van de pepers met een klein aantal andere smaakvolle ingrediënten.

Deze pika kan met bijna alles worden gegeten, maar pas op: hij is écht heet!



Hitte naar smaak

Nu is er aan die hitte wel wat te doen hoor: je kunt deze sambal namelijk heel gemakkelijk op smaak maken. Hou je van extra heet? Doe er dan ‘gewoon’ een extra peper in. En omgekeerd… wil je liever een wat mildere saus, voeg dan een extra ui toe.

Een ander trucje om de sambal minder heet te maken is door de zaadjes en zaadlijsten (de witte ‘draadjes’) uit de peper te verwijderen. Daar zit immers de meeste hitte in. Zo heb je wél de smaak en de mooie kleur van de madame Jeanette pepers, maar niet alle hitte!

Waar eet je deze pika bij?

Je kunt deze sambal van madame Jeanette pepers bij bijna elk Antilliaans gerecht eten. Het is een heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld gestoofd vlees (Karni Stobá).

Verder is het lekker bij rijstgerechten, soepen en (natuurlijk!) een onmisbaar ingrediënt in deze pikaballetjes (pittige gehaktballetjes.)



pika natural antilliaanse pika sambal jurino antilliaans-eten.nl recept

INGREDIËNTEN:

  • 2 uien
  • 2 madame Jeanette / scotch bonnet pepers
  • 100 ml witte azijn (gedistilleerd)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • optioneel: 1 mespunt ve-tsin / adjinomoto

BEREIDING PIKA NATURAL:

Doe de uien en de pepers in een keukenmachine en maal totdat er heel kleine stukjes overblijven.

Voeg de azijn, het zout en de peper toe en roer goed. Voeg nu eventueel ook de ve-tsin toe (optioneel!).

Schep het mengsel in potjes die afgesloten kunnen worden (bijvoorbeeld jampotjes)

De Pika blijft enkele weken goed in de koelkast



tip: Wil je de Pika extra heet hebben, laat dan de zaadjes van de pepers zitten – hou je van een wat mildere smaak, verwijder deze dan eerst.

Recept uit ons kookboek

Je vindt het recept voor deze heerlijke Antilliaanse sambal in ons nieuwe kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken’.

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out. 



Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio


Probeer ook eens

Ben je gek op sambal? Probeer dan ook eens onze Papaya Pika!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Pika Natural - Antilliaanse sambal van madame Jeanette peper
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 862 review(s)

Meer lekkere recepten...

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend