Dit platte brood doet nog ’t meest denken aan een lekkere focaccia. De rozemarijn wordt door het deeg gekneed en de zeezoutvlokken gaan bovenop.
Het brood is heerlijk wanneer je ’t belegd met bijvoorbeeld tonijnsalade of plakjes (kerst)ham.
INGREDIËNTEN:
- 500 gr tarwebloem
- 50 ml olijfolie
- 8 gr gedroogde gist OF
- 25 gr verse gist
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels rozemarijn naaldjes
- 280-300 ml warm water (30 graden)
- nogmaals 50 ml olijfolie
- 1 eetlepel zeezoutvlokken
- optioneel: 15 gr meelverbeteraar*
BEREIDING BROOD:
Begin met het activeren van de gist. Dit doe je door 50 ml van het water te mengen met de suiker en de gist.
Laat dit zo’n tien minuten staan, totdat het flink begint te schuimen.
Neem een grote schaal en doe hier de bloem in.
Meng er het zout en de rozemarijn naaldjes door.
Geen zin in naaldjes in het brood? Maal ze dan eerst fijn in de keukenmachine.
Dit gaat het beste wanneer je 2 eetlepels bloem toevoegt voor het malen – zo blijft het mengsel lekker droog.
Meng nu het gistmengsel en (bijna) de rest van het water door de bloem en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Met de hand kneed je zeker zo’n 15 minuten en met een machine zo’n 7 minuten. Zo weet je zeker dat de gluten goed ontwikkeld zijn.
*wil je liever brood zonder harde korst? Kneed dan ook 15 gram meelverbeteraar door het deeg.
Laat het deeg minstens een uur rijzen in een grote kom die je afdekt met plasticfolie.
Kneed het deeg daarna nogmaals kort.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg hierover. Je krijgt nu een flink vierkant van zo’n 2cm hoog.
Laat het deeg op die manier nogmaals een uur rijzen.
Verwarm nu de oven voor op 210 graden (hetelucht oven: 200 graden).
Prik met je vinger voorzichtig wat gaten in het deeg, ongeveer zo’n 10cm van elkaar vandaan.
Smeer er vervolgens de olijfolie op met een kwast.
Bestrooi je brood met de zeezoutvlokken.
Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat het vervolgens afkoelen en snijd het in stukken.
Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Pin dit recept:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




