perfecte witte rijst, perfect gekookte rijst, losgekookte nasi rijst bakken recept antilliaanse recept jurino

Perfecte witte rijst – hoe kook je de perfecte rijst voor nasi?

door Linda Terrizzi

Perfecte witte rijst: het is een bijgerecht dat je vaak eet en het lijkt heel simpel. toch komt er best wat techniek kijken bij het koken van een pan met perfecte rijst. Je wil namelijk dat het resultaat gelijkmatig is en dat de rijst mooi los kookt.

Hoe je dat doet leggen we je graag uit in dit artikel. Vanaf nu maak jij ook de allerbeste witte rijst… die dan weer héél geschikt is voor het maken van nasi of andere gebakken gerechten.Stap 1: kies de juiste rijst

Niet alle rijst is hetzelfde. Als je in de supermarkt of toko langs het rijstschap loopt, wordt dat al snel duidelijk. Er zijn zó veel soorten! Je hebt Surinaamse rijst, basmatirijst, pandanrijst, sushirijst, risottorijst en nog veel meer soorten. Welke is nu de juiste?

Je kunt rijst grofweg verdelen in twee soorten: rijst met LANGE korrel en die met KORTE korrel. Het maakt niet uit welke naam de rijst heeft; met het blote oog kom je hiermee al een heel eind. Is de korrel erg langwerpig en dun? Dan is het langkorrelige rijst. Deze rijst is geschikt om in Indonesische, Antilliaanse en Surinaamse rijstgerechten te gebruiken. Het kookt mooi los en kan worden opgebakken als nasi.

verschil in rijst korte korrel lange korrel basmati sushi risotto pandan Surinaamse rijst antilliaans recept jurino

Kortkorrelige rijst is (zoals de naam al doet vermoeden!) een stuk korter. Hierdoor lijken de korrels soms bijna rond. Deze rijst is geschikt voor het maken van sushi, risotto en rijstepap. De rijst plakt meer dan die met lange korrel. In Antilliaanse gerechten kun je deze rijst beter niet gebruiken… behalve dan voor taart of toetjes.

Wanneer je in een Aziatische toko bent, zie je daarnaast nog twee andere soorten rijst die een vermelding verdienen: de ene is ‘parboiled rijst’. Deze rijst is voorgekookt en dus veel sneller klaar dan rauwe rijst. Je herkent de rijst aan de licht-doorschijnende en iets donkerdere korrels. Je kunt parboiled rijst prima gebruiken in Antilliaanse rijstgerechten. De korrels koken mooi los en kunnen na het koken worden opgebakken.Daarnaast vind je soms ‘glutinous rice’. Dit is kleefrijst, die geschikt is voor Indonesische lemper of Chinese ‘lo mai kai’. Pakketjes, waarbij de rijst flink aan elkaar moet kleven. Eet je glutenvrij? Wees dan niet bang voor deze rijst. Want ondanks de naam zitten er nooit gluten in rijst!

Geschikte rijstsoorten voor Antilliaanse gerechten & nasi:

  • basmatirijst
  • Surinaamse rijst
  • pandan rijst
  • parboiled rijst

Gebroken korrels

Let daarnaast op de kwaliteit van de rijst: sommige rijstsoorten zijn goedkoper dan andere, omdat het om gebroken korrels gaat. Ondanks het fijne prijskaartje, kun je deze rijst beter vermijden. De kooktijd van de gebroken korrels is ongelijk, waardoor sommige korrels kapot koken terwijl anderen nog niet gaar zijn. Ook dit is prima voor pap of soep, maar niet voor gerechten waarbij je losse, ‘fluffy’ rijst wilt.

Stap 2: was de rijst

Rijst is een product dat veel zetmeel bevat. Witte rijst is daarnaast gepeld, waardoor het buitenste vliesje is verwijderd. Vaak ligt er op de rijstkorrels daarom een laagje zetmeel. Dit zetmeel heb je nodig om bijvoorbeeld een goede risotto te maken. Bij het maken van Antilliaanse gerechten of b.v. nasi is het laagje zetmeel ongewenst. Het zorgt er namelijk voor dat de rijst na het koken aan elkaar kleeft.

Om die reden wassen we de rijst altijd voor gebruik. Om dit te doen, meet je de juiste hoeveelheid rijst af voor je gerecht en de juiste hoeveelheid water. (Meestal is de verhouding hierbij 1 kopje rijst en 1,5 kopje water.) Doe dit samen in een pan en onthoud goed tot hoe hoog het water komt: Wanneer de rijst nat is, kun je het namelijk niet nog een keer afmeten!Was de rijst nu 3 tot 5 keer met ruim, koud water. Wanneer het water dat je afgiet niet meer wit (maar doorzichtig) is, is de rijst voldoende gewassen. Vul de pan nu opnieuw met de juiste hoeveelheid water, voeg zout toe en kook de perfecte witte rijst.

Stap 3: Kies een geschikte pan

Niet alle pannen zijn geschikt om rijst in te koken. Sommige mensen geven de voorkeur aan een speciale ‘rijstkoker’, en anderen zweren bij een pannetje op ’t gasfornuis. Ik hoor zelf bij de laatste groep. Doordat je zelf kunt bepalen hoe hoog het vuur gaat, wordt het resultaat vaak beter dan in een rijstkoker, waarbij het koken érg snel gaat.

Kies je ervoor om een pan te gebruiken? Neem er dan altijd één met een dikke bodem. Dit geleidt de warmte goed en voorkomt dat de rijst op de bodem verbrandt. Vermijd pannen van aluminium. Deze geven je juist de meeste kans op een verbrande bodem. En is de onderste laag rijst eenmaal verbrand, dan proef je dat in de hele pan met rijst!

Stap 4: kook perfecte witte rijst

Nu is het tijd om de perfecte witte rijst te koken. Wanneer je water, zout en/of kruiden hebt toegevoegd, breng je de pan met rijst aan de kook. Dit mag op laag of hoog vuur… maar blijf erbij! Wanneer de rijst kookt, zet je de pan op het allerlaagste pitje en doe je de deksel erop. Haal de deksel niet meer van de pan, ook niet om even te kijken! De rijst heeft namelijk alle stoom nodig om zacht en los te koken.

Laat de rijst op het laagste pitje zo’n 12-15 minuten koken, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Parboiled rijst kook je meestal zo’n 9 minuten.

LET OP: Sommige gasfornuizen zijn sterker dan anderen. Is op jouw fornuis (net als bij de onze) zelfs het kleinste pitje te sterk om de rijst zachtjes te garen? Gebruik dan een sudderplaatje onder je pan. Hierdoor wordt de hitte iets afgezwakt en nóg beter verdeeld!sudderplaatje vlamverdeler rijst koken witte rijst nasi recept

Draai het vuur na de gewenste kooktijd uit en (belangrijk!): Laat de deksel nog minstens 10 minuten op de pan! Deze 10 minuten extra ‘stomen’ zijn ook weer nodig om een perfect resultaat te krijgen. Sla deze stap dus absoluut niet over.

Stap 5: Rijst bakken? Eerst afkoelen!

Als je de rijst gekookt wilt eten, kun je nu even met een vork door de pan roeren en opscheppen. Maar wil je de rijst verwerken in een gebakken gerecht zoals nasi? Schep het dan uit de pan in een grote kom of schaal en laat het helemaal afkoelen.

Bij het bakken van koude rijst loop je veel minder risico dat de rijst aan de bodem van de pan of wok blijft plakken. Het resultaat van je gebakken rijst wordt er dus ook veel beter van.

Stap 6: eet smakelijk!

We hopen dat je met ons artikel vanaf nu de állerlekkerste perfecte witte rijst maakt. Heb je een lekker gerecht uitgeprobeerd? Laat ons dan nog even ’n foto zien van het resultaat… dat vinden we hartstikke leuk! Je kunt je foto uploaden op onze facebookpagina, of de foto op instagram taggen met #antilliaanseten.


Wat maak je met perfecte witte rijst?

Heb je de perfecte witte rijst gemaakt? Trek gekregen in een lekker rijstgerecht? Probeer dan onze Antilliaanse nasi of de Nigeriaanse Jollof Rice eens!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Perfecte witte rijst - Hoe kook je de perfecte rijst voor nasi? Basisrecept!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1516 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)