funchi polenta maïsmeel antilliaans recept

Funchi (Antilliaanse polenta)

door Linda Terrizzi

Funchi wordt op de Antillen veel gegeten in plaats van rijst of aardappelen. Het is een stevige massa van gekookt maïsmeel dat van zichzelf niet veel smaak heeft, maar daardoor juist uitstekend is om in combinatie met een ander gerecht te eten.

Je kunt het eten met bijvoorbeeld soep of een stoofgerecht met veel saus. En heb je een restje over? Dan kun je dat de volgende dag opbakken met wat kaas erover… dan is het nóg lekkerder!Een recept in kopjes?

Het recept voor funchi is één van de weinige recepten waarbij we de maataanduiding in ‘kopjes’ doen. Dit, omdat het bij ’t recept een stuk makkelijker meten is dan wanneer je alle ingrediënten in grammen en mililiters neerschrijft.

De inhoud van het kopje is niet belangrijk. Je hoeft dus niet persé een Amerikaanse ‘cup’ maat te gebruiken. Het enige dat wél belangrijk is, is dat je hetzelfde kopje gebruikt voor zowel het maïsmeel als het water.

Het maken van funchi is niet heel nauwkeurig. Het gaat dus vooral om de verhouding tussen die twee ingrediënten en niet om de exacte inhoud.


Ingrediënten:

  • 2 kopjes maïsmeel (harina P.A.N.)*
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 50 gr roomboter

Bereiding funchi:

Breng het water met het zout aan de kook.Voeg een eetlepel maïsmeel toe en roer goed.

Voeg, al roerende, de rest van het maïsmeel toe.

*Gebruik je maïsmeel van Harina PAN? Laat het geheel dan 15 minuten koken. Wanneer je maïsmeel van een ander merk gebruikt,  laat je de funchi nu 30 minuten koken. Het verschil zit ‘m erin dat het maïsmeel van Harina PAN al is voorgestoomd.

Voeg als laatst de boter toe en roer nogmaals goed door.Stort de funchi op een bord en maak er een dikke ‘koek’ van door er een ander bord op te drukken.

Laat 10 minuten staan en snijd in stukken.

Eet smakelijk!

tip: De funchi laat beter los als het bord eerst een klein beetje is nat gemaakt.

tip2: De funchi is nóg lekkerder wanneer hij is afgekoeld, in stukken gesneden en dan opnieuw is gebakken in een laagje olie!


Probeer ook eens…

Heb je een restje funchi over? Probeer dan eens deze heerlijke gebakken versie (funchi hasá)!
Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Antilliaanse funchi - polenta op z'n Antilliaans
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1920 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)