Home Recepten*gratis recepten Okra fried rice
okra fried rice exotic good food antilliaans eten soulfood recept

Okra fried rice

door Linda Terrizzi

Okra’s, maar dan… zonder slijm! Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Tóch gaat het je lukken met deze lekkere okra fried rice. Een eenpansgerecht met kip, okra, kouseband en natuurlijk rijst. Wij maakten dit gerecht met de producten van Good Exotic Food. Superkwaliteit en dus ook een super smaak!

Iedereen van jullie die Antilliaanse gerechten maakt om ze te verkopen, kende ze misschien al: de South American Food Express (S.A.F.E.) oftewel de grootste importeur van Tropische producten in Nederland. We zijn in het verleden weleens in hun groothandel in Rottedam geweest en werkelijk álles wat je zoekt is er: van verse vruchten als kenepa en Surinaamse markoesa tot aan zoutvlees en bakkeljauw. Geweldig, maar… je hebt natuurlijk een KvK inschrijving nodig als je er iets wilt kopen. En dat heeft niet iedereen.

Good exotic food.com

Goed nieuws, want onlangs hebben ze hun webwinkel goodexoticfood.com geopend en daar zijn alle producten ook in kleinere hoeveelheden en voor particulieren te krijgen. De producten worden gratis thuisbezorgd wanneer je een bestelling van €35,- of meer plaatst. Superhandig dus, als je net zoals wij in een plaats woont waar geen toko is.

Van Goodexoticfood kregen wij ’n box met lekkere, verse producten uit hun assortiment. Prachtig groene okra’s en puntgave Adjuma pepers. Het hoogtepunt voor mij was een pondje kenepa. Wow – die had ik al 12 jaar niet op!

blank


Met een aantal van die producten maakten we deze okra fried rice. Een lekker en gezond gerecht met als bonus dat de okra’s niet slijmerig worden door het bakken op hoge temperatuur. Wat wil je nog meer?

Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van de honger die zij hebben ;)

Ingrediënten:

  • 350 gr kipfilet
  • 2 el zonnebloemolie
  • 30 gr roomboter
  • 1 flinke eetlepel massala of kerrie
  • ½ tl zout
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld
  • 350 gr langkorrelige rijst
    (wij gebruikten parboiled rijst)
  • 200 gr kousenband, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 200 gr okra, in dunne ringetjes
  • 2 el donkere sojasaus of ketjap Manis
  • 1 Adjuma of Madame Jeanette peper
  • Een takje koriander, fijngehakt
  • Optioneel: bakbanaan, om in schijfjes te bakken

Bereiding van okra fried rice

Kook de rijst in gezouten water gaar. Wanneer de rijst gekookt is, mag je het laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Begin daarna met het bereiden van de kip. Hiervoor snijd je de kipfilet in kleine blokjes en meng je er de massala doorheen. Voeg ook het zout toe en meng het geheel goed.

Verhit nu de olie en roomboter op middelhoog vuur en bak de kipblokjes hierin, totdat ze rondom bruin kleuren. Haal de kip uit de pan en zet het vuur lager. Fruit nu de gesnipperde ui en de knoflook in het vet dat is achtergebleven van het bakken van de kip. Gebruik je een hete peper? Voeg die dan ook nu toe*

Snijd de okra in ringetjes en de kousenband in stukjes van zo’n 3 cm. Voeg deze toe aan de inhoud van de pan en bak ze op hoog vuur. Door de hoge temperatuur zal het vocht uit de okra’s meteen verdampen en voorkom je dat het een slijmerig laagje vormt.

Bak de groenten samen op middelhoog vuur totdat ze gaar zijn. Dit duurt zo’n 10 minuten.

Haal de groenten daarna uit de pan en voeg ze bij de kip.

Maak de pan vervolgens schoon en verhit opnieuw 2 el olie en 30 gr roomboter, totdat de boter kleurt. Bak hierin de rijst op hoog vuur. Voeg nu ook de sojasaus toe en roer totdat alle rijstkorrels met een laagje saus bedekt zijn.

Doe daarna de kip en groenten opnieuw (bij de rijst) in de pan en roerbak het gerecht nog enkele minuten. Dien het vervolgens op met wat gehakte koriander en eventueel wat gebakken schijfjes bakbanaan – eet smakelijk!

okra fried rice exotic good food antilliaans eten soulfood recept

*Tip: hete peper toevoegen aan de okra fried rice

De hete Adjuma of Madame Jeanette peper kun je op verschillende manieren aan het gerecht toevoegen, afhankelijk van hoe heet je het wilt hebben:

  1. In zijn geheel – doe de peper zo bij de groenten in de pan en stoof hem gaar. Let op dat hij niet breekt. Hiermee krijg je wat smaak, maar (bijna) geen hitte. Verwijder de peper na het stoven. Je kunt hem daarna (dus als hij zacht is) alsnog fijnhakken en mengen met wat olie. Zo kan iedereen die wél van pittig houdt een beetje op zijn of haar bord scheppen.
  2. Ingesneden – Doe de peper in zijn geheel in het gerecht, maar snijd met een mes 1 of 2x een opening in de zijkant. Hiermee krijg je de smaak en een klein beetje hitte. Wij stoven de peper op deze manier, zo kunnen de kinderen ook mee-eten.
  3. In stukjes gehakt – Voeg een halve of hele in stukjes gehakte peper toe voor maximale smaak en hitte. Let op: alleen voor gevorderden! ;)

Probeer ook eens…

Ben je gek op okra? Probeer dan ook eens onze traditionele okrasoep (jambo)!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedijf of merk
Informatie:
recipe image
Recept
Okra fried rice - gebakken rijst met kip, kousenband en okra - RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1659 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend