Home Receptenbijgerecht Pika di papaya – hot sauce
pika di papaya arubaanse papaya hot sauce pika pica madame Jeanette antilliaans recept jurino

Pika di papaya – hot sauce

door Linda Terrizzi

Pika di papaya is heerlijke, Arubaanse sambal. In Aruba wordt heerlijke ‘hot sauce’ (sambal of pika) al jaren geproduceerd en verkocht.

Helaas kun je de flesjes in Nederland niet vinden, maar niet getreurd: met een klein beetje werk maak je zo een hele voorraad. Als je de tips opvolgt voor het inmaken van de hot sauce, zijn je zelfgemaakte potjes maanden houdbaar!



Zoet en pittig

Door het gebruik van papaya is deze pika niet alleen pittig, maar ook een beetje zoet. Je maakt hem anders dan de pika natural op onze website, doordat deze ‘hot sauce’ gekookt is. De peper krijgt daardoor een andere smaak dan bij de rauwe variant.

Ingrediënten

voor 2-3 potjes:

  • 1 kleine papaya, bijna rijp
  • 3 madame Jeanette pepers
  • 1 ui
  • 100 ml witte azijn
  • het sap van 2 limoenen
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gemberwortel
  • een snufje kaneel
  • 1 theelepel zout
  • een snufje cardamom
  • een snufje nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Tip:  Wanneer je een potje opent, zet hem dan gekoeld weg. De pika is nu nog ongeveer 2 weken houdbaar.

Bereiding pika di papaya

Schil de papaya, verwijder de zaadjes en snijd hem tenslotte in blokjes. Schil daarna de gemberwortel en snijd de ui in grove stukken. Snijd vervolgens de madame Jeanette pepers door midden.



Doe alle ingrediënten uit het recept in een blender of keukenmachine en maal het geheel daarna tot de gewenste textuur. Doe het mengsel vervolgens in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de pika zo 10 minuten op héél laag vuur sudderen.

Spoel enkele glazen potten (met klikdeksel) af onder heel heet water. Haal de pan daarna van het vuur en doe de pika direct in de glazen potten. Vul de potten bijna tot de rand en plaats het deksel er tenslotte stevig op. Zet de potten vervolgens omgekeerd neer en laat ze afkoelen.

Draai de potten nu om. Als het goed is, klikt de deksel naar beneden. De pika is nu enkele maanden ongekoeld houdbaar.

Bereiding pika di papaya

Schil de papaya, verwijder de zaadjes en snijd hem tenslotte in blokjes. Schil daarna de gemberwortel en snijd de ui in grove stukken. Snijd vervolgens de madame Jeanette pepers door midden.



Doe alle ingrediënten uit het recept in een blender of keukenmachine en maal het geheel daarna tot de gewenste textuur. Doe het mengsel vervolgens in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de pika zo 10 minuten op héél laag vuur sudderen.

Spoel enkele glazen potten (met klikdeksel) af onder heel heet water. Haal de pan daarna van het vuur en doe de pika direct in de glazen potten. Vul de potten bijna tot de rand en plaats het deksel er tenslotte stevig op. Zet de potten vervolgens omgekeerd neer en laat ze afkoelen.

Draai de potten nu om. Als het goed is, klikt de deksel naar beneden. De pika is nu enkele maanden ongekoeld houdbaar.

Recept uit ons kookboek

De papaya hot sauce, of ‘pika di papaya’ zoals het op Aruba wordt genoemd, is te vinden in ons kookboek “de complete Antilliaanse keuken”

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out.



Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Pika di papaya - papaya hot sauce uit Aruba - recept via antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 639 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend