kesio quesillo kesiyo flan recept creme brulee antilliaans recept curaçao recipe

Kesio / quesillo – Zuid Amerikaanse flan

door Linda Terrizzi

Kesio is een traditioneel dessert dat in het Caribische gebied en Zuid-Amerika wordt gemaakt. Er is nogal wat te doen om de naam van dit gerecht. De Spaanssprekenden noemen het Quesillo, op de Antillen is het Kesiyo, de Europeanen zeggen liever flan en de Fransen zouden bijna denken dat het een crème brulee is.

Hoe dan ook, deze in-de-oven-gebakken pudding is heerlijk en vandaar is het, dat het over de gehele wereld op de één of andere manier gegeten wordt.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 2 blikken (2x 397 ml) gecondenseerde melk met suiker
  • 400 ml volle melk
  • scheutje vanille-essence of ’n zakje vanillesuiker
  • 200 gr suiker
  • 50 ml Amaretto of rum
  • (optioneel) halve geconfijte kersen, ter versiering

Bereiding van de kesio:

Verhit de suiker in een droge pan, totdat de suiker smelt. Blijf hierbij goed opletten… de suiker mag smelten en bruin kleuren (bijna amber van kleur) maar natuurlijk niet zwart. Wanneer de suiker begint te smelten mag je met een spatel in de pan roeren om het proces wat gelijkmatiger te laten verlopen.Stort de gesmolten suiker in een bakblik en houd deze scheef, zodat de bodem en ’n klein beetje van de randen wordt bedekt.

Klop daarna de eieren los in een grote kom en voeg de gecondenseerde melk, volle melk en whisky of rum toe. Voeg vervolgens ook een scheutje vanille-essence toe. Giet dit mengsel bovenop de gebrande suiker in je bakblik.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Dek het bakblik daarna af met aluminiumfolie en plaats deze in een groter bakblik of schaal. Vul de grotere schaal nu met water, zodat de kesio au-bain-marie zal worden gegaard.Bak de kesio op deze manier ongeveer een uur op 180 graden. Na een uur kun je voorzichtig voelen of de pudding helemaal gestold is. Druk hiervoor in het midden van de kesio. Als deze gestold is, zal hij licht terugveren wanneer je erop drukt – zo niet, dan mag hij nog iets langer bakken.

Laat de kesio tenslotte afkoelen en snijd hem in stukken. Giet een beetje van de overgebleven karamel over elk stukje en maak de stukjes af met een halve geconfijte kers. – Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek

Je vindt het recept voor deze heerlijke Antilliaanse kesio natuurlijk ook in ons nieuwe kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken’. Dit is trouwens één van de gerechten die van ons een paginagrote foto heeft gekregen, 

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out. 

Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaanse nagerechten? Probeer dan ook eens deze tiramisú met ponche crema!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
Informatie:
Recept
Kesio / Quesillo - Antilliaans recept + VIDEO!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1196 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)