Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home Blog Antilliaanse gerechten op de Kamado barbecue
the fire station kamado express big green egg

Antilliaanse gerechten op de Kamado barbecue

door Linda Terrizzi

De laatste jaren is er in Nederland een ware barbecuecultuur aan het ontstaan. En dan bedoel ik niet de barbecue zoals we hem kennen van ‘de camping’. Geïnspireerd door de Amerikanen gaan er namelijk al láng niet alleen maar worstjes en burgers meer op het ding. Tegenwoordig willen we er vlees, groenten en pizza’s op kunnen bereiden, en dan graag ook nog controle houden op de temperatuur, om de perfecte garing te garanderen.

De kamado barbecue

De ster op dat gebied is de kamado barbecue. Eigenlijk is het een beetje onwaardig om een kamado een ‘barbecue’ te noemen. Het apparaat kan namelijk zoveel meer dan alleen maar grillen. Door zijn vorm (van boven kun je de kamado sluiten met een halve koepel) is het namelijk meer een soort luxe houtoven dan een barbecue. En dat is nou nét wat hem zo speciaal maakt.

Op een kamado (ongeacht welk merk) kun je naast grillen ook prima gerechten bereiden door middel van ‘slow cooking’ – langzaam garen dus. Het perfecte draadjesvlees dat uren langzaam gaar moet worden, is daar een goed voorbeeld van. Dit gerecht is al heerlijk wanneer je het op ’t fornuis bereidt, maar gemaakt op een kamado krijg je er nog eens een extra lekkere rooksmaak bij.

Ook voor grote stukken vlees is zo’n apparaat natuurlijk uitermate geschikt. Je kunt de temperatuur vanaf de buitenkant aflezen en regelen, zodat je het gemakkelijk voor elkaar krijgt om het vlees van buiten knapperig en van binnen rosé te bereiden. Het risico van een normale barbecue (waarbij vlees soms aan de buitenkant verbrand is, terwijl de binnenkant rauw blijft) is daarmee meteen verholpen.

Big Green Egg

De Big Green egg is zo’n beetje de Rolls Royce onder de kamado barbecues. Het apparaat wordt gemaakt van een speciaal soort keramiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van (ja, serieus!) door NASA ontworpen technologieën. Ik zeg het maar meteen: hij komt met een flink prijskaartje, maar de reviews over het apparaat zijn enorm lovend. De Big Green Egg komt in verschillende uitvoeringen en maten, dus er is nog heel wat te kiezen als je besluit er één aan te schaffen.

the fire station kamado express big green egg

Kamado workshops bij The Fire Station

Bij The Fire Station weten ze alles over de Big Green Egg en andere kamado barbecues. Deze winkel is tevens een experience center en de medewerkers kunnen je bijvoorbeeld uitleggen wat de verschillen zijn tussen de verschillende merken Kamado’s. Online kun je ze vinden als Kamado Express, maar het is zeker de moeite waard om de winkel eens te bezoeken! Ze hebben er een ruime collectie kamado’s en daarnaast allerlei accessoires, sauzen en boeken.

Ook worden er regelmatig workshops gehouden die variëren van ‘kamado basics’ (voor wie de werking van het apparaat nog onder de knie moet krijgen) tot aan de vier uur durende ‘pitmaster pro’. Best een begerenswaardige titel… En het leukste? De fysieke winkel is gevestigd in een oude brandweerkazerne! Dus waar men eerst bezig was met het blussen van vuur, worden er nu juist met regelmaat vuurtjes aangestoken. ;)

Antilliaanse gerechten op de kamado

Welke Antilliaanse gerechten zijn nou écht geschikt om te bereiden op de kamado barbecue? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:


  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Meer lekkere recepten...

Translate »