Home Blog 7 misvattingen over de Antilliaanse keuken
7 misvattingen over de Antilliaanse keuken

7 misvattingen over de Antilliaanse keuken

door Linda Terrizzi

Op het moment van schrijven zijn we zo’n 6 jaar bezig om de Antilliaanse keuken meer bekendheid te geven in Nederland. In 2012 begonnen we met het documenteren van de meest bekende recepten. Dat resulteerde al gauw in een flinke database met Antilliaanse recepten. 

Eind 2014 startten we met het maken van hapjes, taarten en maaltijden op bestelling. We verzorgden kerstlunches voor bedrijven en buffetten voor bruiloften en jubilea. Ongetwijfeld zijn op die manier ook weer nieuwe mensen in aanraking gekomen met onze lekkere gerechten.

In 2015 was de vraag naar een “tastbare” collectie recepten zó groot, dat we besloten om ons eerste kookboek uit te brengen. Zoals je weet was dat een enorm succes! Op dit moment zijn er van ‘nos Kushina Krioyo‘ meer dan 10.000 exemplaren wereldwijd verkocht. Later voegden we nog 2 boeken toe aan het assortiment en mochten we maandelijks meer dan 200.000 websitebezoekers (en 100.000 Facebook volgers) verwelkomen. Dát is nog eens een grote groep mensen die geïnteresseerd is onze ‘Krioyo’ keuken!


In de loop der jaren hebben we geweldig leuke mensen mogen ontmoeten. We genieten ook altijd erg van de reacties die we krijgen op recepten en op ons concept in het algemeen. Maar… we hebben gemerkt dat onze keuken nog láng niet zo bekend is als we zouden willen. En dat er ook best wel wat misvattingen over bestaan.

We hebben de 7 meest voorkomende misvattingen op een rijtje gezet. Deze horen we zó vaak, dat we besloten om er eens een artikel aan te wijden. Want misschien zijn er wel veel meer mensen die (nog) zo over onze keuken denken:

1 | Antillianen eten geen groente

Ik snap ‘m… je hebt eens goed opgelet naar wat er geserveerd wordt in restaurants en ‘snèks’ en je bent tot deze conclusie gekomen. Grote bakken met rijst en vlees vliegen over de toonbank. Kip, vis, stoofvlees – met een héle flinke portie gebakken rijst of funchi. En meestal zijn deze gerechten vergezeld van een schijfje tomaat en twee plakjes komkommer. Bij wijze van groente… of versiering, wie zal het zeggen?

Toch is het een misvatting dat onze keuken geen groente kent. Misschien verstoppen wij ze alleen beter. In onze stoofschotels en soepen gaan allerlei soorten groenten die in kleine stukjes worden gesneden. Paprika, ui, knoflook, tomaat… dat is de basis van de meeste gerechten en sauzen. Bij sommige gerechten zijn de groenten zelfs de ster: Heerlijke okra’s in de jambo en gestoofde snijbonen of witte kool, bijvoorbeeld.

Dat mensen weinig groenten eten is dus een persoonlijke voorkeur, vaak zelfs met een economische reden: groenten kan op de Antillen namelijk érg prijzig zijn. Veel groenten worden per schip geïmporteerd en de prijzen kunnen soms wel 3 of 4 keer zo hoog liggen als in Nederland.


Antilliaanse pika recept pika papaya pica natural2 | Antilliaans eten is heel sterk gekruid

Antillianen gebruiken graag pika, maar… naar smaak! Sommige mensen kiezen ervoor om de pika (of fijngesneden madame Jeanette peper) in de gerechten te verwerken, maar de meesten moeten om de één of andere reden toch kiezen om het achteraf toe te voegen.  Misschien eten er kinderen mee, of mensen die niet van ‘spicy’ houden. Dan is het ‘t beste om de ‘pika’ in een potje op tafel te zetten, zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel hij of zij wil gebruiken.

Naast deze Antilliaanse sambal wordt er niet veel gebruik gemaakt van sterk smakende kruiden of specerijen. De meeste van onze gerechten en sauzen zijn gemaakt op basis van groenten. Ui, knoflook, paprika en tomaat – daarmee maken we de lekkerste dingen.

Er worden wel specerijen gebruikt, maar in veel mindere mate dan in bijvoorbeeld de Oosterse of Surinaamse keuken.

3 | De Antilliaanse keuken is ongezond

Dit brengt ons terug bij punt 1… geen groente, veel gefrituurde hapjes en dan die taarten nog! Dikke kans dat je met onze keuken in aanraking bent gekomen op een feestje. En op een feestje eten wij (net zoals de meeste mensen) inderdaad wat minder gezond.

Onze taarten zijn érrug machtig, maar je krijgt er dan ook meestal geen hele punt van. En na zo’n feestje waarbij je lekkere pastechi, Johnny Cakes en kaasballetjes eet, keer je terug naar huis en dan begint ‘t normale leven weer. Het was gezellig, maar nu eten we weer ‘gewoon’ een bordje met rijst en lekkere gestoofde groenten met vlees… of een frisse salade! Zoals voor zoveel dingen geldt: alles met mate.

4 | Roti is een Antilliaans gerecht

Heel vaak krijgen we de vraag “wanneer we nou éindelijk eens het recept voor Roti publiceren”. Hoe kan het zijn dat zo’n klassieker nog altijd in de database ontbreekt? Het antwoord is heel simpel: Roti is namelijk een Surinaams gerecht!

Het gerecht heeft zijn roots in India en is in Nederland ‘t meest bekend uit de Surinaamse hoek. Ook op eilanden als Jamaica en Trinidad & Tobago wordt Roti gegeten. Op de (Nederlandse) Antillen is de invloed uit India veel minder sterk. Roti is daarom ook geen bekend gerecht uit onze keuken.

5 | Antilliaanse snacks zijn veel te duur

Dus… je bent op zoek gegaan naar een Antilliaanse cateraar en je hebt de prijslijst bekeken. Daar ben je van geschrokken. Want Antilliaanse kroketten zijn duurder dan Nederlandse kroketten… en onze kaasballetjes kosten misschien wel 2x zoveel als bitterballen.  “Dat is toch niet normáál?!”. En dan die taarten. Een cashewtaart kost net zoveel als 10 taarten van de Albert Heijn. “Leg dat maar eens uit!”

Wel lieve lezer, dat zit zo: Simpel gezegd zit ‘t verschil in het feit dat Nederlandse snacks uit een doos komen… en Antilliaanse snacks niet. De snackbar om de hoek koopt zijn kroketten in bij de groothandel. Die komen met 50 tegelijk in een kartonnen doos en kunnen zó de vriezer in. Ze kosten de eigenaar alleen wat geld, maar hij hoeft ze zelf niet te maken. Als een klant kroketten bestelt, worden ze even in de frituur gelegd en dat was het.

Antilliaanse kroketten (of kaasballen, bitterballen of pastechi) worden zonder uitzondering met de hand gemaakt. Eerst wordt de vulling bereid. Daarna het deeg. En dan worden de hapjes en gerechten zorgvuldig samengesteld. Dat kost enorm veel tijd. Om maar niet te vergeten dat er in Antilliaanse snacks geen ‘enge ingrediënten’ (kippenseparatorenvlees, hallo?) gaan, maar er uitsluitend wordt gewerkt met ‘basics’.

Geen conserveermiddelen of E-nummers dus, maar gewoon volgens ouderwets recept. En ja, dat kost inderdaad wat meer dan een kroket die zó uit de fabriek komt rollen.


Antilliaanse keuken leguaan sopi yuana6 | Op de Antillen eten ze rare vleessoorten

Niet meer dan in andere landen! Als ik denk aan ‘onbekende’ vleessoorten (want raar klinkt zo… raar!) dan komen er 3 dingen in mij op: dat moet de leguaan, de karkó en de geit zijn. Nu wil ik de geit meteen uit het rijtje schrappen, aangezien er in Nederland wél vaak lamsvlees gegeten wordt en die twee eigenlijk niet zo veel van elkaar verschillen.

De karkó heet in het Nederlands ‘kroonslak’. Het is een schelpdier dat in de zee rondom de Cariben veel gevonden wordt. Een slak dus. Net zoals er in veel Europese landen slakken worden gegeten. ‘De onze’ is alleen een maatje groter en komt uit de zee.

Leguanen zijn inderdaad dieren die niet vaak gegeten worden. Op de Antillen kwamen ze echter zó veel voor dat men besloot ze te vangen en te verwerken in gerechten. Tot op de dag van vandaag kun je daar soep of stoofschotels met leguaan vinden. Het is misschien een beetje cliché, maar… het smaakt eigenlijk naar kip!

7 | De ingrediënten voor ‘Krioyo’ recepten zijn moeilijk te vinden

Dat valt reuze mee! De meeste van onze ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt kopen en voor enkele dingen kun je prima terecht bij een Surinaamse of Chinese toko. Nu woon ik zelf in een dorpje waar geen toko te bekennen is. De enige dingen die ik hier in ‘the United States of Sliedrecht’ niet kan vinden zijn okra, geit en bakkeljauw. Daarvoor rijd ik dan naar de dichtstbijzijnde stad en dan vind ik ze met gemak.

Dus… in 9 van de 10 gevallen kun je prima uit de voeten met wat je in de supermarkt kunt vinden. En voor die enkele ingrediënten die overblijven is er ‘de toko’.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je dan gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
7 misvattingen over de Antilliaanse keuken
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1093 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend