krioyo saus antilliaanse saus sous kriyoyo

Deze Antilliaanse krioyo saus is zeer veelzijdig en kan eigenlijk bij bijna ieder gerecht worden gegeten. Het is de ideale ‘vriend’ van gebakken vlees zonder jus. Met een portie rijst erbij, maak je met deze saus een complete maaltijd. De Krioyo-saus is ook de perfecte manier om kinderen (ongemerkt) een behoorlijke hoeveelheid groente te laten eten!



What’s in a name?

Zoals je hebt kunnen lezen, gebruiken wij de naam ‘krioyo’ ook voor onze website en ons eerste kookboek. Maar wat betekent het nu precies? Krioyo is de Papiamentu vertaling van het woord “Creools”. Dit slaat terug op de traditionele keuken van de Nederlandse Antillen, waarin je verschillende invloeden kunt proeven. Het is een mengeling van Afrikaans, Spaans, Nederlands en Amerikaans. Zo ook deze saus!

Je kunt de krioyo saus bij bijna elke soort vlees eten. Het is bovendien lekker bij zowel rijst als ons traditionele maïsmeel gerecht, “funchi”.

Dit recept is voor genoeg saus voor zo’n 4 peronen.

INGREDIËNTEN:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 groene paprika, in kleine stukjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr.)
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepels donkere sojasaus (ketjap manis)
  • 1 (klein) maggi-bouillonblokje of een half ‘gewoon’ bouillonblokje
  • zout en peper naar smaak
  • een halve madame Jeanette / scotch bonnet peper – niet snijden!
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

krioyo saus antilliaanse sous kriyoyo

BEREIDING KRIOYO SAUS:

Verhit de olie in een diepe koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui, de knoflook en de paprika met een beetje zout. (Het zout is nodig om de groenten hun water te laten verliezen)

Voeg na 5 minuten de tomaat toe en laat het geheel even doorkoken.

Los het bouillonblokje op in een klein glaasje heet water en voeg dit toe.

Voeg nu de andere ingrediënten toe.

Denk eraan de peper te verwijderen vóór het serveren!

tip: Voor wie niet van stukjes houdt kan de saus met een staafmixer of blender gepureerd worden.

alternatieve spelling: sous krioyo, creoolse saus, creole sauce