Home Recepten*gratis recepten Island vibes pizza
antilliaanse pizza island vibes recept sage smart oven pizzaiolo coolblue

Island vibes pizza

door Linda Terrizzi

Deze lekkere pizza combineert het beste van twee werel den: echt Italiaans pizzadeeg, getopt met de Caribische (krioyo!) smaken van zeevruchten en groenten. Gebakken in de Smart Oven van Sage is het resultaat te vergelijken met een pizza uit ’n échte pizzeria.

The best of both worlds

Iedereen die ons al langer volgt weet het: ‘hier thuis’ zijn we een gezin met gemengde roots. Ik kom uit Curaçao, haar roots liggen in Rome. De kinderen krijgen qua eten dus Caribische én Italiaanse smaken mee. Je kunt ze dan ook ’s nachts wakker maken voor een goede pizza. Let wel: een goede pizza!

Volgens de Romeinen (noem iemand uit Rome vooral geen Italiaan) bestaat er maar één soort ‘goede pizza’. Dat is die uit Rome, oftewel met een flinterdunne bodem en niet al teveel beleg. De Napoletaanse of –erger nog- Amerikaanse pizza’s zijn natuurlijk veel te dik en ondergeschikt aan de Romeinse. Je moet ze het nageven: trots zijn ze wel op hun eten.

Hier thuis worden dus volgens de regel alléén pizza’s gebakken met een dunne bodem. Gelukkig zijn we inmiddels wel zover dat ik wat mag experimenteren met de smaken die erop gaan. En dat kan dus ook weleens ‘krioyo’ zijn.

Wat deze pizza Caribisch maakt? Dat zijn ten eerste de zeevruchten die erop gaan. Als je van een Caribisch eiland komt, haal je die zo uit de mooie, blauwe zee… maar gelukkig zijn ze in Nederland ook goed te verkrijgen. Daarnaast heb ik de traditionele Italiaanse tomatensaus verwisseld voor een soort ‘salsa rosada’, gaat er géén mozzarella op de pizza en komen de groenten uit de beroemde ‘krioyo saus’ erop.

Echt wat anders dan anders dus… en absoluut de moeite waard!

blank

De Sage Smart Oven Pizzaiolo

De aanleiding voor dit recept is trouwens ’n hele leuke: een tijdje geleden werd mij gevraagd of ik de Sage Smart Oven Pizzaiolo wilde uittesten en reviewen. Daar hoefde ik natuurlijk geen twee keer over na te denken. Hoe kun je je Itali… ehh.. Romeinse vrouw nu blijer maken dan met ’n échte pizzaoven in huis?

Toch schrok ik wel ’n beetje van de vraag, want een pizzaoven betekent doorgaans een enorm groot apparaat dat misschien zelfs op krachtstroom werkt. Gelukkig bleek dat hier niet het geval; de Sage Smart Oven is namelijk echt een kleintje – met zijn 44x46x27 centimeter past hij gewoon op je keukenblad. En de 2000 Watt die hij verbruikt is vergelijkbaar met ’n stofzuiger of elektrisch kacheltje.

Ik kreeg er de belofte bij dat hij ’n pizza kon maken zoals in een echte steenoven, dus:

  • Op enorm hoge temperatuur (400 graden Celsius)
  • Binnen 2 minuten
  • Met ’n crispy, licht verkoolde bodem

En je kent me natuurlijk… mijn eerste gedachte was: “dat. Kan. Nooit!”

blank

Unboxing!

Enige tijd later kregen we de pizzaoven thuis. En toen viel het me nog ‘ns extra op hoe klein hij eigenlijk is. Er past dus ook maar één pizza tegelijk in, maar reken even mee… met 2 minuten baktijd per pizza, heb je alsnog 5 pizza’s binnen 10 minuten, wat ongeveer even lang is als wanneer je ze allemaal tegelijk in een ‘normale’ oven bakt.

Daarnaast was ik blij om te zien dat er ’n heuse pizzaschep bij zat –groot genoeg om de pizza op te assembleren- en een bakpan om een ‘deep dish’ panpizza te maken. (Als je dus niet met een Romein bent getrouwd) Ik kreeg meteen herinneringen aan de panpizza’s die ik vroeger in de bekende Amerikaanse franchise op Curaçao at.

Het bleek dus dat de Smart Oven niet alleen ‘houtoven pizza’s’ kan bakken, maar ook panpizza’s, Napoletaanse pizza’s en zelfs diepvriespizza’s. Je kunt zelfs instellen of je de buitenste rand op hogere temperatuur wilt bakken dan de binnenkant, als je dat lekker vindt. En door ’n magneetje op de buitenkant te plakken kun je switchen van voorgeprogrammeerde instellingen naar handmatige. Ook ’n fijn idee!

blank

Het resultaat

Wij gingen dus voor de dunne, Romeinse pizza met de Caribische topping. En het resultaat… ik kan maar één ding zeggen: excellent! De pizza is écht binnen 2 minuten klaar. De pizza is écht crispy en goed gebakken. De randen van de pizza bollen écht heel snel en mooi op en… niet onbelangrijk voor een pizza met zeevruchten: de topping blijft mooi, vers, gekleurd en is niet doodgekookt. Ik kan dus niet anders dan het apparaat een dikke 9 te geven voor zijn prestaties.

Waarom dan geen 10, Jurino? Omdat ik toch één verbeterpuntje aan het design heb: je kunt bij deze oven namelijk niet zien op welke temperatuur hij is bij het verwarmen. Hij doet er ongeveer ’n kwartiertje over om tot 400 graden te geraken en (ik ben nogal ongeduldig) ik zou dan graag gezien hebben wanneer hij bijvoorbeeld halverwege was.

Al met al is de pizzaoven dus dik geslaagd en de pizza’s hebben zelfs de schoonouders weten te bekoren. (Ja, zelfs met die Caribische topping!)

blank

Het recept voor de pizza

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar het recept… en of dat ook geschikt is voor een normale oven. En dat is natuurlijk zo! Het beste resultaat krijg je in oven (zoals deze Smart Oven) die tot 400 graden kan verhitten, maar ook in een gewone oven of heteluchtoven kun je een mooi resultaat behalen.

Zet de oven in dat geval altijd op de hoogste stand, als het kan zelfs met extra onderwarmte. De meeste nieuwe ovens hebben een speciale pizza-functie. Die is natuurlijk ook heel geschikt. Wij bakken de pizza’s in dit recept 2 minuten, maar in een gewone oven ligt de baktijd op ongeveer 10-12 minuten. Blijf er vooral bij, zodat je kunt zien hoe de bodem en de topping van de pizza er uitziet.

Van dit recept maak je zo’n 6 pizza’s met extra dunne bodem, of 3 dikkere pizza’s.

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 3 gr (1/2 zakje) gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml warm water
  • 30 ml (2 el) olijfolie

Voor de saus

  • 300 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 200 ml creme fraîche / zure room
  • 1 el Tabasco
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl tijm
  • 1 tl zout

En verder

  • 300 gr gemengde zeevruchten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • Een bosje gehakte peterselie
  • 100 gr geraspte kaas (belegen)
  • 3 tomaten, in plakjes
  • 1 rode ui, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 100 gr rucola en/of bietenblaadjes
blank

Bereiding Island Vibes pizza

Begin met het maken van het pizzadeeg. Hiervoor meng je alle ingrediënten voor het deeg en kneed deze vervolgens goed, totdat een soepel deeg ontstaat. Met een machine duurt dit zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer een kwartier. Het deeg is goed, wanneer je een balletje kunt uitrekken totdat het bijna doorzichtig is.

Leg het deeg vervolgens in een kom en dek ook deze af met plasticfolie. Laat het deeg daarna op een warme plaats zo’n 4 uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.

Na de 4 uur sla je het deeg plat en kneed je het kort opnieuw. Laat het nu nogmaals een uur rijzen, terwijl je verder gaat met de bereiding van de andere ingrediënten.

Voor het maken van de saus kun je de passata mengen met de zure room, de Tabasco, het zout en de peper. Voeg als laatste de tijm toe en roer alles goed door elkaar. Let erop dat er geen klontjes van de room overblijven.

Gemengde zeevruchten kun je als kant-en-klare mix kopen. Ze zijn dan meestal al voorgesneden in hapklare stukjes. Ga je ze zelf mengen? Zorg er dan voor dat de garnalen die je gebruikt zijn ontdaan van hun darmkanaal en dat stukken inktvis in kleine ringetjes zijn gesneden.

Marineer de zeevruchten in de olijfolie, gemengd met mosterd en gehakte peterselie.

Verwarm de oven nu voor. (wij warmen de Smart Oven voor op 400 graden, gebruik bij een normale oven de hoogste stand)

Om de pizza’s samen te stellen, verdeel je het deeg in 6 bolletjes. Rol elk bolletje door de bloem en rol ‘m uit tot een pizza van zo’n 25 cm. Als het goed is, is het deeg net zo dun als bij een Turkse pizza.

Bestrijk de pizza met 2 eetlepels van de saus en leg en vervolgens wat van de overige ingrediënten op. Houd alleen de rucola achter – deze mag niet worden meegebakken!

Leg de pizza in de hete oven en bak hem enkele minuten (op 400 graden is dat 2 minuten, op 250 graden zo’n 10-12 minuten) totdat hij knapperig is. Strooi er tenslotte wat blaadjes rucola en/of bietenblaadjes over.

Snijd de pizza in punten en serveer hem heet – eet smakelijk!

Probeer deze pizza ook eens…

Gek op verschillende smaken pizza? Probeer dan ook eens onze heerlijke jerk chicken pizza!

*Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m een bedrijf of merk

Informatie:
recipe image
Recept
Island vibes pizza - Caribisch, met seafood ⋆ Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1916 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend