vegan sate tempeh pindasaus antilliaans

Vegan saté van tempeh met pindasaus

door Linda Terrizzi

Saté kennen we in alle vormen en maten. De oorsprong ervan ligt in Indonesië, maar op de Antillen is de ‘saté ku batata’ (saté met gebakken aardappelen in een Chinese saus) inmiddels één van de bekendste gerechten. Vandaag weer iets heel anders, namelijk deze vegan saté, gemaakt van tempeh.

Amazing tempeh

Als je zelf vegan eet, hoop ik dat tempeh een vast onderdeel is van je dieet. Dit geweldige spul, gemaakt van sojabonen is een bom van proteïnen. Wij zijn er zelf gek op. Het leukste: het doet niet alsof ’t vlees wil zijn. Ik ben namelijk niet zo’n fan van de vleesvervangers die op ‘echt vlees’ moeten lijken. Tempeh is gewoon wat het is: een blok gefermenteerde sojabonen met een lekkere, aparte smaak en een stevige bite.



Je kunt er alle kanten mee op… bakken, stoven, frituren. Door de stevige textuur behoudt het ook na lang garen zijn stevigheid. Super, toch?

De pindasaus

Deze vegan saté maak je dus met tempeh, maar hoe zit het met de saus? Om niet teveel in herhaling te vallen (de originele saus van saté ku batata kun je ook best vegan maken!) hebben we deze keer gekozen voor een lekkere saus op basis van pinda, limoen en kokos. Hoe tropisch wil je ’t hebben?

Snel door naar het recept. Dit recept is overigens voor 4 personen.

Ingrediënten:

Voor de tempeh-saté:



  • Geraspte schil van ½ limoen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Een stukje verse gember (ca 3 cm)
  • Het sap van 1/2 limoen
  • 2 el lichte sojasaus (b.v. Kikkoman)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl suiker
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 pakje (ca 400 gr) tempeh
  • 8 satéprikkers

Voor de pindasaus:

  • 3 flinke eetlepels pindakaas
  • Het sap van ½ limoen
  • De geraspte schil van ½ limoen
  • 1 el donkere sojasaus of ketjap manis
  • 1 tl versgemalen gember
  • 50 ml kokosmelk

Bereiding tempeh sate:

Leg de satéprikkers minstens 30 minuten in koud water. Zo voorkom je dat ze straks verbranden!

Rasp vervolgens de schil van ½ limoen en doe die samen met de gesnipperde ui, de knoflook, de gember, het limoensap, de sojasaus, de olie, de suiker, de cayennepeper en de koriander in een keukenmachine. Maal het geheel nu tot een beetje gladde emulsie. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.

vegan sate tempeh pindasaus antilliaans

Snijd de tempeh daarna in stukken en leg deze in een ovenschaal. Giet de marinade er nu over en schud het geheel door elkaar, zodat de stukken tempeh bedekt zijn. Laat de tempeh nu minstens 30 minuten (of liever nog: een hele nacht!) marineren.



Neem vervolgens de satéprikkers en schuif er de stukken tempeh op. Tip: voor extra feestelijke saté kun je de stukken tempeh afwisselen met stukken rode paprika.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op het bakblik. Leg hier vervolgens de prikkers op en bak deze in zo’n 15-20 minuten, totdat ze goudbruin kleuren. Je kunt de prikkers het beste één keer (halverwege) omdraaien, voor het beste resultaat.

Bereiding pindasaus:

Ga nu verder met het maken van de pindasaus. Hiervoor neem je een pannetje en je verwarmt die op matig vuur. Doe hier vervolgens de pindakaas, het limoensap, de limoenschil, de sojasaus, de gember en de kokosmelk in.

Roer het geheel tenslotte goed door met een garde, totdat een gladde saus ontstaat. Laat de saus nu even koken, totdat hij iets indikt. Is de saus te dik? Voeg er dan nog wat kokosmelk aan toe. Is hij juist te dun? Doe er dan nog wat pindakaas bij.

Optioneel: Een lepeltje pika (sambal) door de saus geeft het gerecht extra pit!

Serveer de tempeh saté samen met de pindasaus en bijvoorbeeld gebakken funchi en een salade. Eet smakelijk!



Probeer ook eens…

Ben je gek op vegan gerechten? Probeer dan ook eens onze verwarmende veganistische stoofschotel!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Vegan saté van tempeh met pindasaus
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1063 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)