Op de Antillen eten we héél veel stoofschotels. We noemen ze stobá. En hoewel een bepaalde groente soms de hoofdrol speelt, zoals bij de gestoofde komkommers of gestoofde kool, wordt er toch eigenlijk altijd vlees aan het recept toegevoegd. Jammer eigenlijk, want een stoofschotel zónder vlees is ook heel lekker! Nu dus met Seitan.
Dit recept is voor 4 personen.
Zelfgemaakte seitan
Voor deze stobá maak ik gebruik van zelfgemaakte seitan. Dit is een vleesvervanger op basis van tarwegluten. De gluten kun je (in poedervorm) bestellen in online winkels of vinden bij winkels met een assortiment vegetarische producten. Het afmeten van de ingrediënten doen we deze keer met kopjes. De grootte van het kopje maakt niet uit – wat wél belangrijk is, is dat je hetzelfde kopje gebruikt voor de tarwegluten en het water.
Natuurlijk kun je de seitan ook vervangen door b.v. stukjes quorn of iets lekkers van de vegetarische slager.
INGREDIËNTEN:
Voor de seitan
- 2 kopjes tarwegluten
- 1 kopje water
- 2 eetlepels lichte sojasaus / ketjap asin
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- anderhalve liter bouillon (mag van een blokje)
Voor de stoofschotel
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 bouillonblokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 3 aardappels, in stukken
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 klein blikje (70 gr) tomatenpuree
- 5 wortels, in stukken
- 1 eetlepel donkere sojasaus / ketjap manis
- 1 prei, in ringetjes
- 200 gr pompoen, in stukken
- optioneel: 1 madame Jeanette peper, fijngesneden
- zout, peper en gehakte peterselie naar smaak
BEREIDING:
Om de seitan te maken
- Meng de sojasaus nu met de knoflookpoeder, de paprikapoeder en het water.
- Roer dit mengsel dan door de tarwegluten. Wanneer je niet meer kunt roeren, kun je het dan met de handen kneden tot een deeg.
- Verhit nu anderhalve liter bouillon in een pan, terwijl je het deeg voor de seitan 15 minuten laat rusten.
- Rol dan het deeg uit tot een rol van ongeveer 3 cm dik.
- Snijd nu de rol in stukjes, ongeveer de helft zo groot als je de “vleesvervanger” straks wilt hebben. (ze worden groter tijdens het koken!)
- Kook de stukken seitan dan zo’n 30 minuten in de bouillon en laat ze daarna uitlekken.
- Je kunt de seitan nu verwerken als vlees.
Om de stoofschotel te maken
- Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit er dan de ui in.
- Voeg daarna de paprika en de knoflook toe en bak het geheel dan zo’n 5 minuten zachtjes aan.
- Voeg nu de overige groenten, de seitan en de tomatenpuree toe en vul dan aan met zoveel water tot alles net onder staat.
- Roer het geheel nu goed door elkaar en voeg daarna de sojasaus, het paprikapoeder, de bouillonblokjes en zout en peper naar smaak toe.
- Laat de stoofschotel dan zo’n 30 minuten koken, totdat de aardappelen gaar zijn.
- Voeg dan op het laatst wat fijngehakte peterselie toe.
- Serveer de stoofschotel nu met funchi of rijst.
Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Pin dit recept
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




