stoba sin karni stoofschotel seitan vegan veganistisch antilliaans recept jurino

Op de Antillen eten we héél veel stoofschotels. We noemen ze stobá. En hoewel een bepaalde groente soms de hoofdrol speelt, zoals bij de gestoofde komkommers of gestoofde kool, wordt er toch eigenlijk altijd vlees aan het recept toegevoegd. Jammer eigenlijk, want een stoofschotel zónder vlees is ook heel lekker! 

Dit recept is voor 4 personen.



Zelfgemaakte seitan

Voor deze stobá maak ik gebruik van zelfgemaakte seitan. Dit is een vleesvervanger op basis van tarwegluten. De gluten kun je (in poedervorm) bestellen in online winkels of vinden bij winkels met een assortiment vegetarische producten. Het afmeten van de ingrediënten doen we deze keer met kopjes. De grootte van het kopje maakt niet uit – wat wél belangrijk is, is dat je hetzelfde kopje gebruikt voor de tarwegluten en het water.

Natuurlijk kun je de seitan ook vervangen door b.v. stukjes quorn of iets lekkers van de vegetarische slager.

INGREDIËNTEN:

Voor de seitan

  • 2 kopjes tarwegluten
  • 1 kopje water
  • 2 eetlepels lichte sojasaus / ketjap asin
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • anderhalve liter bouillon (mag van een blokje)

Voor de stoofschotel

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 klein blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 1 eetlepel donkere sojasaus / ketjap manis
  • 1 prei, in ringetjes
  • 5 wortels, in stukken
  • 200 gr pompoen, in stukken
  • 3 aardappels, in stukken
  • optioneel: 1 madame Jeanette peper, fijngesneden
  • zout, peper en gehakte peterselie naar smaak

stoba sin karni stoofschotel seitan vegan veganistisch antilliaans recept jurino

BEREIDING:

Om de seitan te maken

Meng de sojasaus met de knoflookpoeder, de paprikapoeder en het water.

Roer dit mengsel door de tarwegluten. Wanneer je niet meer kunt roeren, kun je het met de handen kneden tot een deeg.

Verhit anderhalve liter bouillon in een pan, terwijl je het deeg voor de seitan 15 minuten laat rusten.

Rol het deeg uit tot een rol van ongeveer 3 cm dik.

Snijd de rol in stukjes, ongeveer de helft zo groot als je de “vleesvervanger” straks wilt hebben.  (ze worden groter tijdens het koken!)

Kook de stukken seitan zo’n 30 minuten in de bouillon en laat ze daarna uitlekken.

Je kunt de seitan nu verwerken als vlees.


Om de stoofschotel te maken

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit er de ui in.

Voeg de paprika en de knoflook toe en bak het geheel zo’n 5 minuten zachtjes aan.

Voeg nu de overige groenten, de seitan en de tomatenpuree toe en vul aan met zoveel water tot alles net onder staat.

Roer het geheel goed door elkaar en voeg daarna de sojasaus, het paprikapoeder, de bouillonblokjes en zout en peper naar smaak toe.

Laat de stoofschotel zo’n 30 minuten koken, totdat de aardappelen gaar zijn.

Voeg op het laatst wat fijngehakte peterselie toe.

Serveer de stoofschotel met funchi of rijst.

Eet smakelijk!

stoba sin karni stoofschotel seitan vegan veganistisch antilliaans recept jurino

Informatie:
recipe image
Recept
Stobá sin karni - Antilliaanse stoofschotel met seitan, 100% vegan!
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)