Wie zei dat de Antilliaanse keuken alleen om vlees draait? Één van onze meest geliefde groentes is deze ‘komkomber chiki’,  een typische komkommersoort uit het Caribische gebied. Er is helaas geen echte Nederlandse vertaling voor, maar de Engelsen zouden ze “West Indian Gherkin” of “Burr Gherkin” noemen. Je moet het maar weten…

De komkomber chiki is geweldig als stoofgerecht. Zelfs kinderen zijn er gek op….! We hebben dit gerecht zowel bij de vleesgerechten als de vegetarische gerechten genoemd. Voor een vegetarische versie kun je gewoon de varkensstaart en het zoutvlees helemaal vergeten. Zelfs dan is het gerecht heel smaakvol!



Je kunt de komkomber chiki vaak vinden in tropische (soms ook Surinaamse) toko’s.

Dit recept is voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo komkomber chiki (“West Indian Gherkins”)
  • 200 gram varkensstaart
  • 100 gram zoutvlees / karnisá
  • 1 grote aardappel, in blokjes
  • 1 ui, gehakt
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 takje selderij, gehakt
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70gr.)
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel suiker
  • water

BEREIDING:

Laat de varkensstaart en het zoutvlees een nacht van tevoren in ruim water weken.

Maak de komkomber chiki schoon door de ‘staart’ af te knippen en ze goed te borstelen in een bak water. Snijd ze in de lengte doormidden en snijd ze vervolgens in halve schijfjes van ongeveer 1cm dik.

Gooi het water waarin het vlees heeft gestaan weg en snijd het vlees in blokjes. De varkensstaart snijd je in stukken van 3cm.

Zet een pan (met dikke bodem) met daarin ongeveer 500ml water op het vuur. Los hier het bouillonblokje in op en voeg het vlees en de staart toe. Kook dit minstens anderhalf uur.

Voeg nu de komkomber en alle overige ingrediënten toe en laat het geheel nog 30 minuten koken. – ondertussen af en toe roeren.

Let op het waterniveau; als de stobá te droog wordt, kun je wat meer water toevoegen. Blijft er teveel water in de pan, kook de stobá dan gedurende korte tijd op hoog vuur en zonder deksel, zodat het kan verdampen. (let op dat je bij koken op hoog vuur steeds goed roert om aanbakken te voorkomen!)

Serveer met rijst of funchi.