keshi yená antilliaanse gevulde edammer kaas recept keshi yena

Keshi yená – Antilliaanse ovenschotel van kaas

door Linda Terrizzi

Keshi Yená is een authentiek gerecht dat alleen op de Antillen wordt gegeten. Het stamt uit de koloniale tijd en is een echt slavengerecht. Het werd oorspronkelijk gemaakt in een uitgeholde Edammer kaas. De ronde kaas werd door de ‘meester’ leeggegeten en de (dikke) korst werd aan de slaven gegeven.

Zij gebruikten hun fantasie en toverden het restje kaas om tot een feestelijk gerecht. Eigenlijk werd de korst gevuld met wat er maar om handen was: stukjes vlees, groenten, kruiden. Daarna werd er een sausje over gegoten. Zo kon de kaas in plaats van vlees worden gegeten.Tegenwoordig is er nog maar weinig terug te vinden van die ‘arme’ oorsprong van het gerecht. Het is nu juist een traktatie wanneer je dit gerecht voorgeschoteld krijgt. Het is dan ook één van de meest gekozen gerechten in de traditionele restaurants op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Traditionele bijgerechten voor de keshi yená zijn rijst of funchi… en natuurlijk een paar schijfjes gebakken banaan! Wil je je maaltijd helemaal compleet maken? Eet er dan een frisse (rauwkost) salade bij!

Ingrediënten

Tegenwoordig worden er vaak plakjes belegen kaas gebruikt i.p.v. de korst van een Edammer. En ook is het gerecht in de loop der jaren door de flinke hoeveelheid vlees wat luxer en feestelijker geworden.

De vulling die wij in ons recept gebruiken lijkt wel ’n beetje op de vulling van onze ayaka. Zo vind je er onder andere paprika, rozijnen en kappertjes in.De keshi yená is echt een gerecht wat je naar eigen smaak kan aanpassen. Kaas past prima bij veel ingrediënten, dus als je wilt kun je best eens variëren met de vulling.

keshi yená antilliaanse gevulde edammer kaas recept keshi yena

Recept voor keshi yená

Het recept van Keshi Yená is te vinden in het kookboek ‘Nos Kushina Moderno‘. In dat boek vind je nog 164 pagina’s met heerlijke, Caribische recepten. Van snacks tot ijsjes en van hoofdgerechten tot taart… voor ieder wat wils dus!

Door op onderstaande foto te klikken, kun je alvast een video bekijken waarin we langs ELKE pagina van het boek bladeren:

nos kushina moderno jurino ignacio antilliaans kookboek


Probeer ook eens

Ben je gek op traditionele, Antilliaanse gerechten? Probeer dan ook eens één van onze stoofschotels!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
Informatie:
Recept
Keshi yená - Antilliaanse ovenschotel van (gevulde) kaas
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1078 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)