antilliaanse tutu recept boonchi korá funchi curaçao

Tutu – Antilliaans bijgerecht van maïsmeel en bonen

door Linda Terrizzi

Antilliaanse ’tutu’ is een fenomeen! Het is een bijgerecht gemaakt van maïsmeel, net zoals funchi of polenta. Maar tutu is wat meer uitgewerkt en heeft ook veel meer smaak. Het is ’n beetje zoet en er zitten kidneybonen, zoutvlees en lekker veel specerijen in.

Het is heerlijk bij stoofgerechten, zoals deze karni stobá (gestoofd rundvlees op z’n Antilliaans) of dit draadjesvlees met kokos en pinda.

De makkelijkste manier

De makkelijkste manier om tutu te maken is waarschijnlijk ook de manier waarop het gerecht ooit is ontstaan. Namelijk door eerst een pan met lekkere rode bonensoep (boonchi korá) te maken en een restje hiervan aan te lengen met maïsmeel.Zo ontstaat ’n brij die na afkoelen stevig wordt en in plakken kan worden gesneden – de tutu dus. Deze plakken eet je dan bij je avondeten, in plaats van aardappelen of rijst.

De meningen zijn sterk verdeeld over Tutu. Zo’n 50% van de mensen vindt dat het “echte recept” met zwartoogbonen gemaakt moet worden… de andere 50% zweert dat het rode kidneybonen moeten zijn. Wat ons betreft kan het allebei. In ons recept gaan we uit van kidneybonen. Deze geven de tutu een mooie, donkere kleur.

Antilliaanse tutu is een bijgerecht dat goed op smaak is gebracht met specerijen. Meestal moeten Niet-Antillianen even wennen aan het feit dat tutu óók een beetje zoet is. Maar als ze het eenmaal leren eten, willen ze niets anders meer.

Recept voor Antilliaanse tutu

Het recept voor de echte Antilliaanse tutu te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je trouwens dat er in ons boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Welke recepten staan wél online?

Vind je het jammer dat het recept voor de Antilliaanse tutu alleen in ons boek staat en wil je nu al aan de slag met een lekker Antilliaans bijgerecht? Deze recepten staan wel op de site & kunnen dus meteen worden gemaakt:

antilliaanse tutu recept boonchi korá funchi curaçao

Zoutvlees en kokosmelk in de Antilliaanse tutu

Naast maïsmeel en bonen, gebruik je voor dit recept ook een flinke hoeveelheid kokosmelk en zoutvlees. Hierdoor wordt het gerecht een maaltijdje op zich. Toch eten we het meestal als bijgerecht. Bij een lekkere stobá, bijvoorbeeld.Op de foto zie je tutu gemaakt met rode kidneybonen. Met salade, gestoofde geit (kabritu) en gebakken banaan smaakt Antilliaanse tutu het állerbeste!

 


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Antilliaanse tutu - funchi met kokos, zoutvlees en bonen
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 954 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)