Antilliaanse sòpi di boonchi korá is een traditionele Antilliaanse soep. Voor de Antillianen is deze soep met rode kidneybonen het ultieme ‘comfort food’. We kennen het van vroeger en het roept ongetwijfeld herinneringen op. Het is een heerlijk verwarmende soep die je maakt met onder andere kidneybonen, zoutvlees en groenten.
De soep is door de toevoeging van de suiker een beetje zoet. Precies zoals we er op de Antillen gek op zijn. Na het koken van de bonen wordt de soep lekker dik. Meestal serveren we ‘m in een kommetje met toevoeging van wat gekookte rijst. Maar ook zonder rijst is de soep al lekker en machtig genoeg. Een echte maaltijdsoep dus!
Soep van vroeger
Ik herinner me dat mijn oma de sòpi di boonchi korá altijd maakte wanneer er veel mensen kwamen eten. Ze begon dan al vroeg met koken en na een paar uur stond er een grote, dampende pan met soep waar je ’n heel weeshuis van te eten kon geven.
Bleef er na het eten soep over? Geen probleem! Iedereen kreeg een bakje soep mee naar huis. Een dag later smaakt hij namelijk nóg lekkerder! Ook nu ik de soep zelf maak, kook ik er meestal meteen een grote (dubbele!) pan van. Als je dan toch al zo lang moet wachten, kun je het maar beter goed doen ook… toch?

Vlees of vegetarisch
In de traditionele versie van deze soep gaan zoutvlees en stukjes gerookte varkensstaart. Die kun je beiden bij de toko kopen in een emmertje in de koeling.
De varkensstaart (wij noemen het ‘rabu’) valt niet bij iedereen in de smaak. Houd jij er niet van? Dan kun je het ook prima weglaten of vervangen door stukjes gerookte spareribs of ‘krabbetjes’. Zelf maak ik de soep met alleen zoutvlees. Dat is ook al heel lekker!
Eet je vegetarisch of vegan? Dan kun je al het vlees vervangen door een vleesvervanger met een stevige ‘bite’. Seitan bijvoorbeeld. Deze vleesvervanger op basis van tarwegluten blijft zelfs na lang koken stevig genoeg —een beetje zoals kipfilet. Als je besluit geen zoutvlees in de soep te doen, is ’n bouillonblokje wel nodig om de soep op smaak te brengen.
Ingrediënten voor 6 porties:
- 500 gr rauwe kidneybonen, geweekt*
- 300 gr gerookte varkensstaart (optioneel)
- 500 gr zoutvlees
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 tomaat, in blokjes
- 2 takjes bladselderij, versneden
- 1 winterwortel, in stukjes
- 1 el kristalsuiker
- 20 gr roomboter
*Ik gebruik voor deze soep altijd de kidneybonen van het merk Valle Del Sole. Dit merk vind je in de meeste supermarkten. De bonen zijn altijd van goede kwaliteit en verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Ook voor ’t maken van funchi kan ik het maïsgriesmeel van Valle Del Sole van harte aanbevelen, dat heeft nét even wat meer smaak en textuur dan de Zuid Amerikaanse versie.

Bereiding sòpi di boonchi korá
Laat de kidneybonen minstens een nacht in ruim water weken. Om het proces te versnellen, kun je een mespuntje baksoda toevoegen.
Snijd de varkensstaart en het zoutvlees in blokjes van 2 cm. Laat ook deze stukjes een nacht in ruim water weken. Giet daarna het water af.
Doe het vlees (zonder het water) samen met de teentjes knoflook in een grote pan en voeg opnieuw water toe. Kook zo’n 60 minuten op laag vuur tot de varkensstaart zacht en gaar is. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
Proef het zoutgehalte van het water. Wanneer het water te zout is, verwijder dan 1 kopje water uit de pan en voeg 1 kopje vers water toe. Herhaal dit proces tot de smaak goed is.
Voeg nu de kidneybonen, de ui, de selderij, de tomaat, de wortel, de suiker en de boter toe en kook de soep op laag vuur totdat de kidneybonen gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Hierdoor wordt de soep lekker dik.
Serveer de soep warm, eventueel over wat gekookte rijst. Voeg na het opdienen eventueel meer suiker en een snufje kaneel naar smaak toe.

Suiker in de sòpi di boonchi korá?
Mijn Italiaanse vrouw is echt 100% TEGEN suiker in ‘warm eten’. Dat kan ze gewoon écht niet waarderen. Daarom laat ik tijdens het koken de suiker achterwege en zet ik (zoals we op Curaçao vaker doen) een schaaltje suiker op tafel. Zo kan iedereen zelf beslissen of hij/zij wel of geen suiker — en hoeveel dan — in de soep doet.
Probeer ook eens
Ben je gek op traditionele Antilliaanse soepen? Probeer dan ook eens onze versie van kippensoep (‘Sòpi di galiña’)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




