Antilliaanse stobá di kabritu, stoofschotel van geit

Kabritu stoba – Stoofschotel van geitenvlees

door Linda Terrizzi

Stobá di kabritu (of ‘kabritu stobá’) is misschien wel het meest bekende gerecht van Aruba, Bonaire en Curaçao. Het is hét traditionele gerecht en wordt dan ook bijna altijd geserveerd op bruiloften en andere belangrijke feesten.

Je maakt deze traditionele stoofschotel met stukjes geitenvlees, groenten en verschillende specerijen. Door het vlees lang en op laag vuur te laten garen wordt de kabritu boterzacht. Echt draadjesvlees dus, maar dan met meer smaak dan het rundvlees dat we gewend zijn.

Geit: even wennen!

In Nederland zijn we niet gewend om geitenvlees te eten. Toch is dat jammer; we eten namelijk jaarlijks wel héél veel geitenkaas. Omdat er geen plek is voor het vlees bij slagers en supermarkten, worden de mannelijke geitjes vervoerd naar landen als Spanje en Italië. Zo’n lange reis zou niet nodig zijn wanneer naast de geitenkaas ook het vlees op het menu zou staan.Geitenvlees smaakt heel erg naar lamsvlees, maar is een stuk minder vet. De textuur van geit lijkt het meeste op rundvlees. Het is dus perfect om — zoals bij deze kabritu stobá — te stoven of te verwerken in een lekkere soep. De bout van de geit kan ook op de barbecue of in de oven worden bereid. Die heeft minder lang nodig om te garen.

Waar is het te koop?

Hoewel je niet snel geitenvlees in de supermarkt of bij de Nederlandse slager zult tegenkomen, is het inmiddels best goed verkrijgbaar. Je hebt het meeste succes wanneer je bij de halalslager vraagt naar het vlees.

Het beste geitenvlees voor het maken van de kabritu stobá vind je in de achterpoot van de geit. Hierin zit het minste vet en de minste zenuwen. Toch zijn andere stukken, zoals bijvoorbeeld ribben, ook prima om te verwerken in de stoofschotels of soepen. Door de lange bereidingstijd wordt het vlees botermals en valt het zó van het bot af.Kabritu is een echte traditie

Omdat er op de eilanden van de Antillen niet genoeg ruimte en vers voer is om koeien te houden, zijn geiten een geliefd dier op de boerderijen. Ik herinner me dat mijn oma er altijd wel één of twee rond had lopen. Wanneer er een belangrijke gebeurtenis was, zoals bijvoorbeeld een bruiloft of communie, werd er een geit geslacht en kwam deze kabritu stobá op tafel.

Op feesten kiezen sommige mensen ervoor om niet de traditionele stoofschotel, maar liever de soep met geitenvlees of ‘sòpi di kabritu‘ te serveren. Wat de rest van ons betreft is dat helemaal prima… zo lang er maar kabritu op het menu staat!

Recept voor kabritu stobá

Het recept voor de kabritu stobá is natuurlijk terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Welke recepten staan wél online?

Vind je het jammer dat het recept voor de Antilliaanse kabritu stobá alleen in ons boek staat en wil je nu al aan de slag met een lekkere Antilliaanse stoofschotel? Deze recepten staan wel op de site & kunnen dus meteen worden gemaakt:


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Kabritu stoba - Antilliaanse stoofschotel met geit
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 882 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)