Antilliaanse stobá di kabritu, stoofschotel van geit

Wie Antillen zegt, zegt Kabritu. Het is hét traditionele gerecht voor bruiloften en andere belangrijke feesten. Deze overheerlijke stoofschotel is niet voor niets zo geliefd bij de Antillianen!

Geit: even wennen!

Nederlanders zijn niet gewend om geitenvlees te eten. Toch is jammer; we eten namelijk jaarlijks wel héél veel geitenkaas. Omdat er geen plek is voor het vlees bij slagers en supermarkten, worden de mannelijke geitjes vervoerd naar landen als Spanje en Italië. Zo’n lange reis zou niet nodig zijn wanneer naast de geitenkaas óók het vlees op het menu zou staan.

Geitenvlees smaakt heel erg naar lamsvlees en is zelfs (veel) minder vet. Het is perfect om te stoven of te verwerken in een lekkere soep.

Waar te koop?

Hoewel je niet snel geitenvlees in de supermarkt of bij de Nederlandse slager zult tegenkomen, is het in Nederland wél verkrijgbaar. Je hebt het meeste succes wanneer je bij de halal-slager vraagt naar het vlees. Het beste vlees vind je in de achterpoot van de geit. Hierin zit het minste vet en de minste zenuwen. Toch zijn andere stukken, zoals bijvoorbeeld ribben, ook prima om te verwerken in de stoofschotels of soepen. Door de lange bereidingstijd wordt het vlees botermals en valt het zó van het bot af.

Kabritu als traditie

Omdat er op de eilanden van de antillen niet genoeg ruimte en vers voer is om koeien te houden, zijn geiten een geliefd dier op de boerderijen. Ik herinner me dat mijn oma er altijd wel één of twee rond had lopen. Wanneer er een belangrijke gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een bruiloft of communie, staat deze stoofschotel van geitenvlees steevast op het menu. Het is zo’n beetje ons favoriete feestgerecht.

Sommige mensen kiezen ervoor om niet de traditionele stoofschotel, maar liever de soep te serveren. Wat de rest van de Antillianen betreft is dat helemaal prima… zo lang er maar kabritu op het menu staat!

Waar vind ik het recept?

Het smaakvolle geitenvlees is een fijne afwisseling. Het lange stoven zorgt ervoor dat het vlees botermals wordt en zó van het bot valt. Je vindt het recept voor kabritu stobá op pagina 84 van ons kookboek ‘Nos Kushina Krioyo.