Home homepage Kabritu stoba – Stoofschotel van geitenvlees
Antilliaanse stobá di kabritu, stoofschotel van geit

Kabritu stoba – Stoofschotel van geitenvlees

door Linda Terrizzi

Stobá di kabritu (of ‘kabritu stobá’) is misschien wel het meest bekende gerecht van Aruba, Bonaire en Curaçao. Wie Antillen zegt, zegt Kabritu. Het is hét traditionele gerecht voor bruiloften en andere belangrijke feesten. Deze overheerlijke stoofschotel is niet voor niets zo geliefd bij de Antillianen!

Je maakt deze traditionele stoofschotel met stukjes geitenvlees, groenten en verschillende specerijen.Geit: even wennen!

Nederlanders zijn niet gewend om geitenvlees te eten. Toch is jammer; we eten namelijk jaarlijks wel héél veel geitenkaas. Omdat er geen plek is voor het vlees bij slagers en supermarkten, worden de mannelijke geitjes vervoerd naar landen als Spanje en Italië. Zo’n lange reis zou niet nodig zijn wanneer naast de geitenkaas óók het vlees op het menu zou staan.

Geitenvlees smaakt heel erg naar lamsvlees en is zelfs (veel) minder vet. Het is perfect om te stoven of te verwerken in een lekkere soep.

Waar is het te koop?

Hoewel je niet snel geitenvlees in de supermarkt of bij de Nederlandse slager zult tegenkomen, is het in Nederland wél verkrijgbaar. Je hebt het meeste succes wanneer je bij de halal-slager vraagt naar het vlees. Het beste vlees vind je in de achterpoot van de geit. Hierin zit het minste vet en de minste zenuwen. Toch zijn andere stukken, zoals bijvoorbeeld ribben, ook prima om te verwerken in de stoofschotels of soepen. Door de lange bereidingstijd wordt het vlees botermals en valt het zó van het bot af.

Kabritu is een echte traditie

Omdat er op de eilanden van de antillen niet genoeg ruimte en vers voer is om koeien te houden, zijn geiten een geliefd dier op de boerderijen. Ik herinner me dat mijn oma er altijd wel één of twee rond had lopen. Wanneer er een belangrijke gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een bruiloft of communie, staat deze stoofschotel van geitenvlees steevast op het menu. Het is zo’n beetje ons favoriete feestgerecht.Sommige mensen kiezen ervoor om niet de traditionele stoofschotel, maar liever de soep te serveren. Wat de rest van de Antillianen betreft is dat helemaal prima… zo lang er maar kabritu op het menu staat!

Recept voor kabritu stobá

Dit recept is natuurlijk terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

 

Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaanse stoofgerechten? Probeer dan ook eens deze stoofschotel van kip! (stobá di galiña)


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

 

Informatie:
recipe image
Recept
Kabritu stoba - Antilliaanse stoofschotel met geit
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 169 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend