Tentalaria di pinda is de goedkope, maar minstens net zo lekkere (en écht Antilliaanse!) versie van marsepein. Het is heel makkelijk te maken en geliefd door jong en oud. Toch is er een verschil tussen tentalaria en marsepein: ons snoepgoed wordt namelijk gekookt.
Er is een versie van tentalaria met pinda en eentje van cashewnoten. Beide soorten worden op dezelfde manier gemaakt. Het enige verschil is natuurlijk de noten die worden gebruikt. En ja, ik weet dat pinda’s technisch gezien natuurlijk geen noten, maar peulvruchten zijn.
Benodigdheden voor ’t maken van tentalaria
In principe heb je voor ’t maken van Antilliaans snoepgoed geen speciale spullen nodig. Ons snoepgoed, waaronder ook de tentalaria, wordt meestal gekookt in een grote pan. Dit wordt al generaties lang gedaan en de meeste snoepverkopers kunnen dit heel goed op gevoel.

Toch is het bij ’t maken van tentalaria en andere snoepjes fijn om een suikerthermometer bij de hand te hebben. Hiermee kun je precies zien hoe heet de suiker is, zodat je nooit hoeft te gokken. Zeker als je geen geoefende kok bent is zo’n thermometer een fijn hulpje. Het is overigens niet nodig om een dure aan te schaffen – een goedkope suikerthermometer werkt ook prima, al moet je soms iets langer wachten voordat de juiste temperatuur verschijnt.
Zelf gebruik ik deze thermometer van Ny & Nom. Die is geschikt voor suiker en vloeistoffen, maar ook voor vlees dat in de oven of op de barbecue gaat.
Ingrediënten:
Van dit recept maak je ongeveer 25 stuks (kleine) tentalaria
- 250 ml water
- 650 gr kristalsuiker
- 250 gr pinda’s
- ½ tl amandel essence
Bereiding tentalaria di pinda
Maal de pinda’s in een keukenmachine fijn. Bekleed daarna een bakplaat met bakpapier. Breng daarna het water aan de kook en los de suiker op in het kokende water.
Laat de suikerstroop vervolgens op een laag vuur koken totdat de laatste druppel die van de lepel valt een draad trekt. Gebruik je een thermometer? Verhit het mengsel dan totdat het 118 graden Celsius is. Roer de gemalen pinda’s en de amandel-essence daarna door het suikermengsel.
Neem vervolgens de pan van het vuur en blijf roeren, totdat het mengsel stevig begint te worden. Giet de tentalaria tenslotte op het bakpapier en snijd het met een mes in stukken. Je kunt er ook voor kiezen om de tentalaria in hoopjes (met een lepel) op het bakpapier te scheppen.
TIP: Het is niet noodzakelijk, maar wil je de tentalaria net zo glad en glimmend krijgen als op de foto? Dan kun je de ‘hoopjes’ na enkele minuten — dus wanneer ze nét niet meer zo heet zijn dat je je verbrandt — met de hand glad rollen. Zoals ’n gehaktballetje!
Een pinda of metallic snoepje in het midden maakt de tentalaria helemaal af. – Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek
Het recept van de Antilliaanse tentalaria is natuurlijk ook te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Probeer ook eens…
Ben je gek op traditioneel Antilliaans snoepgoed? Probeer dan ook eens onze ‘djente di kachó’ (kokossnoep)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




