Onze ‘nationale Likeur’ is net zo blauw als de Caribische zee. Blue Curaçao is een heerlijk drankje op basis van (inheemse) citrusvruchten. Ook in Nederland kun je de likeur inmiddels kopen, en wel op www.curacaolikeur.nl
Geschiedenis
Blue Curaçao wordt al sinds 1896 gemaakt door het bedrijf ‘Senior & Co.’ – Op Curaçao startten de eigenaren met het produceren van een aperitief. Ze verkochten deze in hun drogisterij ‘Botika Excelsior’. De drank heette eerst nog een tijdje ‘Curaçao tonic’, voordat het zijn huidige naam kreeg. Pas in 1945 begon het bedrijf de drank op grotere schaal te produceren en te verkopen.
Curaçao likeur is gecertificeerd Kosher. De Joodse ‘roots’ van de eigenaren van het bedrijf hebben ervoor gezorgd dat ook dit stempel prominent op de verpakking kwam te staan.
Laraha vrucht
Curaçao likeur wordt van een inheemse citrusvrucht gemaakt: de Laraha. Het is een bittere versie van een sinaasappel die niet echt lekker is om te eten. De schillen zijn wel uitermate geurig en dus heel geschikt om deze likeur van te maken. De Laraha heeft ook weleens de bijnaam “gouden sinaasappel van Curaçao”. Voor de likeur worden de vruchten geplukt wanneer ze nog groen zijn. Ze zien er dan zó uit:
De schillen van de laraha worden minstens 5 dagen in de volle zon gedroogd. Het is belangrijk dat ze tijdens het drogen niet nat worden.
Het stoken van de likeur
Na het drogen wordt de drank gestookt. Dit proces duurt maar liefst 17 dagen van begin tot einde. Zelfs vandaag de dag wordt het hele proces nog met de hand gedaan:
De schillen van de laraha worden in een speciale zak gedaan, die wordt opgehangen in een verhitte, koperen ketel. Hier wordt 96% pure alcohol aan toegevoegd. De alcohol wordt overigens gemaakt van (lokale!) suikerriet. Na drie dagen hangen en een dag koelen wordt er water toegevoegd. Daarna wordt de drank gedistilleerd.
De gestookte likeur wordt tenslotte gefilterd en gekleurd in verschillende kleuren. Voordat dit gebeurt, zien de flessen er héél anders uit dan we gewend zijn. Wil je nóg meer weten over de geschiedenis van de likeur of over het productieproces? Kijk dan op: www.curacaoliqueur.com
Cupcakes
Curaçao likeur is er in verschillende kleuren, maar de blauwe is toch wel ’t meest bekend. Van deze heerlijke, zoete likeur maken wij de lekkerste ‘infused’ cupcakes.
Met een pipetje!
Zowel de cupcakes als de frosting hebben de lekkere, frisse citrussmaak van de Blue Curaçao. Je kunt ervoor kiezen om de drank over de basis van de cupcakes te gieten, of deze (zoals wij hier hebben gedaan) in een pipetje aan de cupcake toe te voegen. Voordeel: de cupcake blijft mooi geel van kleur en zo’n pipetje staat ook nog eens extra leuk!
Van dit recept maak je zo’n 20-24 Blue Curaçao cupcakes
INGREDIËNTEN:
CUPCAKES
- 200 gram roomboter
- 150 gram suiker
- De geraspte schil + het sap van 1 sinaasappel
- 8 gram (1 zakje) vanillesuiker
- een eetlepel gesuikerde sinaasappelschil (stukjes)
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
FROSTING
- 250 gram poedersuiker
- 100 gram roomboter
- 100 gram crisco*
- 2 eetlepels Blue Curaçao
- optioneel: blauwe kleurstof
*Kun je geen crisco vinden? Neem dan 100 gram roomboter extra!
EN VERDER
- 100 ml Blue Curaçao
BEREIDING BLUE CURAÇAO CUPCAKES:
Verwarm de oven voor tot 160 graden en zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Klop daarna de boter met de suiker en vanillesuiker totdat je een romige massa krijgt.
Voeg hier dan de eieren en de geraspte sinaasappelschil aan toe. Zeef daarna het bakmeel boven het botermengsel en meng dit ook door het beslag.
Voeg als laatste het zout, de gesuikerde sinaasappelschil en de sinaasappelsap toe en roer het geheel tot een glad beslag. Neem een grote lepel of ijslepel en vul daarmee cupcakevormpjes tot ongeveer 2/3.
Bak de cupcakes in 25-30 minuten gaar en laat ze goed afkoelen. Zorg ervoor dat de boter en crisco voor de frosting op kamertemperatuur zijn.
Meng de boter, de crisco en de poedersuiker met een elektrische mixer totdat het mengsel luchtig is en in volume is verdubbeld.
Voeg nu heel voorzichtig (beetje bij beetje!) de blue Curaçao en eventueel de kleurstof toe. Laat het mengsel nog zeker 5 minuten ‘draaien’ in de keukenmachine of mixer. Doe de frosting in een spuitzak en spuit op elke cupcake een flinke toef.
Maak de cupcakes af met een pipetje dat je volzuigt met Blue Curaçao. – Eet smakelijk!
Tip: Heb je geen pipetjes? Giet dan een beetje van de Blue Curaçao op de cakejes vóórdat je de frosting toevoegt.
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Probeer ook:
Ben je gek op klein gebak? Probeer dan ook eens onze salted caramel brownies!
Pin dit recept:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




