De jerk chicken pizza combineert de Caribische smaak van de ‘jerk chicken’ uit Jamaica en de vertrouwde smaak van de Italiaanse pizza. Het beste van twee werelden!
Het is er écht weer eentje in de rij ‘fusion cooking’, deze lekkere jerk chicken pizza. Net zoals onze tiramisú met ponche crema is het een combinatie van de culturen bij ons thuis. Het Caribische tintje is van mij en de Italiaanse kant van Linda. Overigens combineert de Caribische keuken wel vaker héél goed met die uit Italië. Vooral als het gaat om saus of salades kun je veel leuke gerechten samenstellen.
Deze jerk chicken pizza maken we helemaal zelf. ‘From scratch’ dus, zoals ze dat in het Engels zeggen. We beginnen met het maken van het deeg en het marineren van de kip. Zowel het deeg als de kip mogen daarna een flinke tijd staan. Daar wordt het resultaat alleen maar beter van.

De beste pizza’s hebben een lange rijstijd
Je kúnt pizzadeeg maken met deeg dat je zo’n anderhalf uur laat rijzen. Maar elke Italiaan zal je kunnen vertellen dat een echte pizza de tijd nodig heeft – zeker zo’n 5 uur. Met minder gist, maar een langere rijstijd wordt het deeg extra lekker en luchtig. Op die manier kun je dus zelf een echte Italiaanse pizza maken. Het duurt even, maar het resultaat mag er zijn. Geloof maar dat je nooit meer anders wilt!
Vervolgens gaan we de pizza beleggen. Dan doen we trouwens twee keer. Sommige ’toppings’ bakken we gedurende de hele baktijd mee en anderen leggen we er kort voordat de pizza klaar is op. Zo blijven de kleurtjes behouden en ziet de pizza er super-feestelijk uit!
Dit recept is voor 2 grote (plaat)pizza’s of 4 ronde pizza’s. Het is genoeg voor 4-6 personen.

Ingrediënten:
Voor de jerk marinade
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- gember, stuk van ongeveer 5 bij 5 centimeter, fijngesneden
- een takje verse tijm, fijngesneden
- 1 tl pimentpoeder (allspice)
- 1 tl kaneel
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl nootmuskaat
- 1 Madame Jeanette peper
- 2 el bruine suiker
- 5 el donkere sojasaus / ketjap manis
- 3 el olijfolie
- het sap van 2 citroenen
Voor het pizzadeeg
- 500 gr tarwebloem
- 3 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 275-300 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
En verder…
- 500 ml ‘passata di pomodoro’ (gezeefde tomaten)
- 2 el olijfolie
- 1 tl zout
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl gedroogde chilipeper, vlokken of poeder
- 250 gr (2 bolletjes) Mozzarella
- 200 gr belegen kaas, geraspt
- 300 gr kip dijfilet
- 100 gr chorizo
- 200 gr champignons
- 200 gr cherrytomaatjes
- een handje rucola
- enkele blaadjes spinazie
Bereiding
Laten we beginnen met het maken van de jerk marinade. Hiervoor meng je alle ingrediënten voor de marinade samen, tot een dikke saus is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld in een keukenmachine.
Neem de kip dijfilet en snijd deze in reepjes. Leg ze vervolgens in de marinade (in een kom) en dek de kom af met plasticfolie. Laat de kip daarna zo in de koelkast staan totdat het tijd is om de pizza te beleggen.
Ga nu verder met het maken van het pizzadeeg. Hiervoor meng je alle ingrediënten voor het deeg en kneed deze vervolgens goed, totdat een soepel deeg ontstaat. Met een machine duurt dit zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer een kwartier. Het deeg is goed, wanneer je een balletje kunt uitrekken totdat het bijna doorzichtig is.
Leg het deeg vervolgens in een kom en dek ook deze af met plasticfolie. Laat het deeg vervolgens op een warme plaats zo’n 4 uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.
Na de 4 uur sla je het deeg plat en kneed je het kort opnieuw. Laat het nu nogmaals een uur rijzen, terwijl je verder gaat met de bereiding van de andere ingrediënten.

De tomatensaus
Maak een saus door de ‘passata di pomodoro’ te mengen met de olijfolie, het zout, de peper, de chilipeper en de oregano.
Haal nu de kip uit de marinade en bak deze kort aan. De kip mag aan de buitenkant wat kleuren, maar hoeft nog niet gaar te zijn.
Verdeel het pizzadeeg daarna in twee stukken en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verwarm de oven nu voor op 220 graden.
Rol beide stukken deeg vervolgens uit, totdat beide bakplaten helemaal bedekt zijn. Verdeel nu de tomatensaus over de pizzabodems.
Verdeel nu over elke pizza ook een bolletje Mozzarella. Bestrooi de pizza’s daarna met de geraspte kaas.
Snijd de chorizo daarna in dunne plakjes en verdeel deze over beide pizza’s. Snijd de champignons vervolgens in plakjes en kook deze zo’n 3 minuten in ruim water. Giet ze af en verdeel daarna de plakjes champignon over de pizza’s.
De jerk chicken pizza bakken
Verdeel tenslotte de kipreepjes over de pizza’s en zet de pizza’s in de oven. Snijd intussen de cherrytomaten doormidden.
Na zo’n 12 minuten haal je de pizza’s uit de oven. Verdeel nu de cherrytomaten, de rucola en de spinazieblaadjes over beide pizza’s en zet ze nog zo’n 5 minuten terug in de oven, totdat de bodem goudkleurig en knapperig is.
Haal de pizza’s daarna uit de oven. Laat de jerk chicken pizza’s nu enkele minuten op de bakplaat afkoelen. Hierdoor wordt de bodem nog iets knapperiger.
Snijd de jerk chicken pizza’s tenslotte in punten of vierkanten en eet smakelijk!
Tip van Linda: in Italië doen ze niet moeilijk met snijden… ze gebruiken gewoon een grote keukenschaar om de pizza’s in stukken te knippen. Veel makkelijker en je hoeft ook niet uit te kijken voor beschadigingen aan de bakplaat!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




