ko'i lechi di stof koi lechi kayente antilliaans recept fudge jurino

Ko’i lechi kayente – Antilliaanse fudge

door Linda Terrizzi

Ko’i lechi kayente is de Antilliaanse versie van fudge. Deze manier van ko’i lechi maken is een stuk bewerkelijker en preciezer dan de versie met poedermelk. Je moet de temperatuur van het suikermengsel precies goed hebben om het snoep zacht en stevig te laten worden. Veel mensen vinden deze versie lekkerder… en het geeft ook meer vrijheid: je kunt er namelijk allerlei smaakjes, kleurtjes en versieringen aan toevoegen.

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat we dit recept (als één van de eersten!) op de website zetten. Ter ere van zijn ‘verjaardag’ hebben we het artikel compleet vernieuwd en voorzien van handige tips. Enjoy!Ko’i lechi di stof of kayente?

Een echte Antilliaan kent dit snoepgoed natuurlijk onder de naam ‘Ko’i lechi di stof’ (melksnoepjes van het fornuis). Toen wij het recept zeven jaar geleden publiceerden, hadden Linda en ik een beetje onenigheid over deze naam. Zij vond ‘m namelijk écht niet kunnen.

Ik weet het: het snoepje heet nu eenmaal zo en de naam legt in het Papiamentu ook precies uit wat ermee bedoeld wordt. Maar ‘stof’ klinkt voor een Nederlander (die dus niet weet dat het ons woord voor fornuis is) nou niet bepaald lekker. Snoepjes met stof er in? Doe maar niet! ;)

Om die reden heb ik destijds besloten om de naam een klein beetje te veranderen naar ‘ko’i lechi kayente’. Deze naam is dus niet heel bekend onder de Antillianen, maar het dekt de lading net zo goed: “warme melksnoepjes”. Omdat deze versie WARM bereid wordt.

Het is inmiddels 2019 en ik vind het héél grappig om te zien dat deze zelfverzonnen naam inmiddels hier en daar opduikt op internet. Geweldig dat onze recepten zoveel invloed hebben en dat we op deze manier onze keuken mogen overdragen aan een nieuwe generatie.En of je nu gaat voor “onze” ko’i lechi kayente, of de “officiële” ko’i lechi di stof… uiteindelijk bedoelen we allemaal hetzelfde: heerlijke, Antilliaanse fudge!

Ingrediënten:

 • 750 gr suiker
 • 1 blik (397 ml) gecondenseerde melk
 • 200 ml water
 • 250 ml volle melk
 • 50 gr roomboter
 • Het merg van 1 vanillestokje
 • optioneel: enkele druppels kleurstof en/of amandel essence

ko'i lechi di stof koi lechi kayente antilliaans recept fudge jurinoBereiding Ko’i Lechi kayente

Bekleed een bakvorm of schaal van 20x20cm met bakpapier. Breng de gecondenseerde melk, de volle melk en het water samen aan de kook. Schraap de merg uit het vanillestokje en meng deze vervolgens door de suiker.

Voeg daarna beetje voor beetje de suiker toe aan de kokende melk. Voeg tenslotte de roomboter toe aan het mengsel en roer het geheel goed door elkaar.

Kook de massa nu totdat het ‘t “toffee stadium” bereikt (tussen de 115 en 118 graden Celsius) Voeg nu ook eventueel enkele druppels kleurstof of essence toe en roer een laatste maal. (!) Neem de massa van het vuur en laat het afkoelen tot 50 graden Celsius.LET OP: Het is héél belangrijk dat je niet meer roert totdat de temperatuur onder de 50 graden is gezakt, om té grote suikerkristallen te voorkomen!

Wanneer het mengsel onder de 50 graden komt, mag je beginnen met roeren. Gebruik hiervoor het liefst een houten lepel. Roer het mengsel stevig door en blijf kloppen totdat de glans verdwijnt. Dit duurt zeker zo’n 5 minuten!

Stort het mengsel daarna inde bakvorm en laat het afkoelen. De ko’i lechi zal nu hard worden. De suiker maakt kleine kristalletjes aan, maar door de lage temperatuur krijgt het niet meer de tijd om volledig te kristalliseren. Dit is precies waar we naar op zoek zijn!

Snijd het snoepgoed tenslotte in stukjes. Geniet ervan bij ’n kopje thee of koffie… of natuurlijk als traktatie op een feestje. Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio


Nauwkeurig meten

Bij het maken van ko’i lechi kayente worden de ingrediënten samen gekookt. Ze moeten verhit worden tot een bepaald punt; dit kun je beste nauwkeurig meten om teleurstellingen te voorkomen. Wij raden bij het maken van ko’i lechi kayente dan ook altijd aan om een (suiker)thermometer te gebruiken. Deze kun je voor enkele euro’s kopen en ze maken je leven een stuk makkelijker.

De thermometers zijn ook te gebruiken om temperatuur van olie/vet te meten bij het frituren. Wat ons betreft dus een onmisbare keukenhulp!

ko'i lechi di stof koi lechi kayente antilliaans recept fudge jurino

Tips en variaties

TIP: Heb je moeite met de kristallisatie van de suiker? Krijg je te grote kristallen óf wil de ko’i lechi juist niet makkelijk hard worden? Vervang dan 100 gram van de suiker door 100 gram glucosestroop. Dit zorgt ervoor dat de massa heel stabiel wordt en het resultaat voorspelbaarder.

TIP: Koop een thermometer. (nee, echt!) Bij dit recept zijn twee temperaturen namelijk heel belangrijk: de massa moet koken tot 118 graden. En je mag écht pas beginnen met kloppen wanneer de temperatuur onder de 50 graden zakt.

TIP: In plaats van de ko’i lechi in één grote vorm te storten, kun je het ook in individuele (ijblokjes) vormpjes gieten.

VARIATIE: Voor een chocoladevariant kun je 2 eetlepels cacao toevoegen aan de (gesmolten) roomboter die je op het laatst door het recept mengt.

VARIATIE: Bij dit recept kun je alle mogelijke kleur- en smaakstoffen toevoegen om het naar smaak aan te passen. Maar… voeg ze pas aan het einde van het koken toe!

VARIATIE: Enkele lekkere smaakjes en hun bijbehorende versiering:

 • vanille essence (voor als je geen vanille stokje hebt!)
 • rum essence (versierd met geweekte rozijnen)
 • ananas essence (versierd met ananasblokjes)
 • kokos essence (versierd met geraspte kokos)
 • cacaopoeder (versierd met chocolate chips)
 • cashewnoten
 • pindakaas

Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaans snoepgoed? Probeer dan ook eens onze traditionele panseiku (snoepgoed van pinda)!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Ko'i lechi kayente / koi lechi di stof - Antilliaans snoepgoed recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 766 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)