pastechi keshi antilliaanse pastei airfryer

Pastechi keshi voor in de airfryer / Antilliaanse kaas pasteitjes

door Linda Terrizzi

Een airfryer is een apparaat waarmee je kunt frituren zonder vet. Hij werkt op basis van hetelucht die razendsnel door het bakgedeelte wordt geleid.  Sneller dan een oven en veel gezonder dan de frituur! Je bakt er frietjes of snacks mee en kunt er zelfs een cake in garen.

De laatste jaren zijn de apparaten flink in opmars, omdat het een gezond alternatief biedt voor het frituren. Het scheelt natuurlijk enorm veel vet (en stank!) wanneer je hetelucht gebruikt om je snacks en frietjes te bakken.

Ook op Antilliaans-Eten.nl zagen we de vraag al héél vaak voorbij komen: “Kun je Antilliaanse snacks bakken in de airfryer?”

Tot voor kort kon ik daar helaas geen antwoord op geven. Ik had ooit frietjes gegeten die mijn zusje in haar airfryer had gemaakt, maar ik had zelf nog nooit met het apparaat gewerkt.  En toen stelde de fabrikant me voor dat ik één van hun apparaten mocht uittesten en kon proberen om onze traditionele snacks erin klaar te maken. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen!

Mijn ervaringen met het apparaat

Toegegeven, mijn eerste ervaringen waren niet meteen geweldig. Dat komt vooral door het feit dat ik nooit handleidingen lees en me ook niet aan recepten houd. Meestal kan ik tijdens het koken/bakken prima beoordelen of iets goed gaat of juist een hogere of lagere temperatuur nodig heeft.

Als jij óók op deze manier kookt, dan wil ik je alvast zeggen dat je bij dit apparaat toch écht even je trots overboord moet zetten en je aan de recepten moet houden. Een airfryer is namelijk géén normale frituur en géén normale oven. Gelukkig kun je in het boekje dat bij de airfryer geleverd wordt een handig lijstje vinden met daarin de temperaturen en baktijden van verschillende gerechten.

Houd je je daar aan? Dan komt het dus wél helemaal goed! Een airfryer doet dus wat hij belooft: Je kunt er écht frietjes, kaasballetjes, pastechi, empana, loempia’s en cake mee bakken zonder vet (en sneller dan in een oven.)


Antilliaanse snacks bakken zonder vet

Ik probeerde dus een scala aan Antilliaanse snacks uit. Loempia’s en ‘batata’ (gebakken aardappelen) gingen natuurlijk prima. Kaasballetjes werden er ook lekker bros in, maar werden iets minder ‘mooi rond’ als in de frituur. Al met al toch een lekkere manier om ze te bereiden… daar was ik écht aangenaam door verrast!

En toen was het tijd voor de pastechi…

Ik probeerde de pastechi op de ‘normale’ manier te maken en dan ‘gewoon’ in de airfryer te bakken in plaats van in het vet. Dat lukte op zich wel, maar het deeg van de pastechi werd toch een beetje taai. Eetbaar, maar geen traktatie dus. Ik besloot het recept te gaan ’tweaken’ totdat ik het goede resultaat verkreeg en ik durf te zeggen dat dat méér dan gelukt is!

Aanpassingen in het recept

Zoals je in onderstaande video kunt zien, is het me uiteindelijk tóch gelukt om mooie, goudbruin gekleurde pastechi in de airfryer te bakken. Het deeg is dun, luchtig en krokant… precies zoals een pastechi hoort te zijn! Ik heb daarvoor enkele aanpassingen aan het recept gemaakt. Zo heb ik het ei dat normaal in het deeg zit weggelaten, het water voor melk vervangen en de bakpoeder verwisseld voor soda en azijn. That’s it!

Als je dit recept volgt, weet ik zeker dat je pastechi uit de airfryer een succes worden! En voor de vulling kun je natuurlijk gewoon nemen wat jij het lekkerste vindt. In dit geval heb ik gekozen voor geraspte kaas. Lekker makkelijk! Natuurlijk kun je de pastechi ook vullen met gehakt, tonijn of een andere vulling.


INGREDIËNTEN:

 • 500 gr tarwebloem
 • 200 ml melk
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel azijn
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel suiker
 • voor de vulling: geraspte kaas

BEREIDING PASTECHI KESHI UIT DE AIRFRYER:

 1. Meng de tarwebloem met de baking soda, het zout en de suiker.
 2. Maak drie kuiltjes in het mengsel.
 3. In één van de kuiltjes giet je de olie, in een andere de azijn en in de laatste de melk.
 4. Kneed het geheel nu tot een soepel deeg.
 5. Laat het deeg NIET rusten (!)
 6. Neem telkens een bolletje deeg ter grootte van een walnoot en rol die zo dun mogelijk uit. Dit gaat het beste wanneer je je werkblad en deegroller met bloem bestuift.
 7. Het deeg moet echt (!) dun zijn. Ongeveer 1mm dik geeft het beste resultaat.
  pastechi keshi airfryer recept kaas pastei antilliaanse pastechi keshi
 8. Steek cirkels uit het deeg of gebruik een pastei-vormer om de pastechi te maken.
 9. Vul elke cirkel met een eetlepel van de geraspte kaas.
 10. Maak de randen een beetje nat met wat water en vouw de pastechi dicht. Druk de randen aan met een vork of de pastei-vormer.
 11. Bak telkens 5 pastechi tegelijk in de airfryer.
 12. Je bakt ze het beste 7 minuten lang op 200 graden Celcius.
 13. Eet smakelijk!

Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaanse pastechi? Probeer dan ook eens deze versie met gehakt!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Antilliaanse pastechi keshi in de airfryer
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 901 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)