bolo di pruimu bolo di preimu antilliaanse pruimentaart pruimencake antilliaans eten recepten jurino

Laatst kreeg ik een berichtje waarin iemand vroeg om het recept van bolo di pruimu (pruimentaart) – “wat raar”, dacht ik, “die hebben we een tijdje geleden toch al geplaatst?” – Natuurlijk was ik in de war met het recept voor tert di pruimu, die al veel langer op de website staat. 

De tèrtjes zijn ook een soort pruimentaartjes, maar dan met een harde korst i.p.v. cake. De Engelsen zouden zeggen dat het een ‘pie’ is. De bolo di preimu zou natuurlijk een ‘cake’ zijn.



Wie goed oplet, zal zien dat het recept bijna gelijk is aan de ‘gewone’ bolo di manteka. Het verschil zit hem (natuurlijk) in de pruimenvulling, die bij deze taart door het deeg gemengd wordt.

Deze cake bak je in een vorm van ongeveer 26 cm.

INGREDIËNTEN:

  • 500gr.  bloem
  • 500gr. roomboter
  • 500gr. suiker
  • een snufje zout
  • 7 eieren
  • een theelepel vanille essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoederen verder:
  • 300 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 100 gram suiker
  • 100ml bruine rum
  • 100ml water
  • 1/2 theelepel kaneel

bolo di pruimu bolo di preimu antilliaanse pruimentaart pruimencake antilliaans eten recepten jurino

BEREIDING BOLO DI PRUIMU:

We beginnen bij dit recept met de pruimenvulling. Hak hiervoor 300 gram gedroogde pruimen (zonder pit) fijn en meng het met 100 gram suiker. Dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine.

Zet een steelpan op het vuur en doe hierin de pruimen, de suiker, de kaneel en 100 ml water. Laat dit 10 minuten doorkoken, totdat bijna al het water is verdampt. Laat dit mengsel afkoelen en doe de rum hierbij.

Klop de roomboter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg hieraan de eieren, de vanille en het pruimenmengsel toe. Roer nogmaals goed.

Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit beetje bij beetje toe aan het vorige mengsel. Roer totdat een glad beslag ontstaat.

Stort het deeg in een grote, beboterde bakvorm en bak de taart ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Als een satéprikker schoon uit de taart komt, is ze klaar.

Tip: Bij een hete luchtoven kun je 10 graden van de temperatuur aftrekken.

Bak de taart dan dus op 160-165 graden, om ervoor te zorgen dat de taart mooi gelijkmatig rijst. (bij een te hoge temperatuur zal de taart een punt in het midden krijgen!)

alternatieve spelling: bolo di pruimu, bolo di pruim

Informatie:
recipe image
Recept
Bolo di preimu / pruimu - Antilliaanse pruimentaart
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)