bolo di manteka antilliaanse botertaart taart verjaardagstaart recept

Bolo di manteka – Antilliaanse botercake

door Linda Terrizzi

De Bolo di Manteka is de Antilliaanse versie van de Amerikaanse ‘pound cake’. Het recept is heel makkelijk te onthouden, omdat je van bijna alles een pond gebruikt. Het is een stevige, wat zwaardere taart die eigenlijk altijd gebruikt wordt als Antilliaanse verjaardagstaart.

De naam ‘bolo di manteka’ betekent letterlijk ‘botertaart’. Dat komt omdat het een cake is waar onder andere roomboter in gaat. Dit, in tegenstelling tot de superluchtige sponscake of ‘pan lefi‘.



De bolo di manteka is dé basis voor bijna elke feesttaart! Wil je weten waarmee wij onze cake het liefste versieren? Bekijk dan hier het recept voor onze lekkere botercrèem. En wil je ‘m helemaal op traditionele, Antilliaanse wijze afmaken? Dan versier je hem met ‘suku di bolo‘, oftewel royal icing.

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 450 gram suiker
  • 8 eieren
  • 450 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • een snufje zout
  • een zakje (16 gr) bakpoeder
  • een zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille essence

Bereiding van de bolo di manteka

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een groot bakblik (28 cm doorsnede) in met boter.

Zeef de bloem in een kom. Voeg hier het bakpoeder en het zout aan toe en meng deze ‘droge ingrediënten’ door elkaar.

Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een romige massa. Voeg hier één voor één de eieren aan toe en roer het geheel goed door.  Voeg nu ook de vanillesuiker / essence toe. Als laatste kun je de bloem toevoegen aan het botermengsel.



Blijf goed roeren, totdat een homogeen beslag (zonder klontjes!) ontstaat.

Stort het beslag voor de bolo di manteka in de bakvorm en bak de taart in ongeveer 50-60 minuten gaar. De taart is klaar, wanneer je er een satéprikker in kan steken en deze komt er schoon uit.

Laat de taart na het bakken 10 minuten in het bakblik afkoelen voordat je hem eruit haalt. Plaats hem daarna op een rooster en laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur. Wanneer je de taart wilt versieren/vullen, moet de taart helemaal afkoelen.

Tip: Voor een luchtigere taart met minder calorieën kun je i.p.v. roomboter halvarine (voor op brood) gebruiken. Het lijkt vreemd, maar het werkt écht!



Tip voor een kleinere bolo di manteka

Hoeveel beslag moet je maken als je een taart van 20 of 24 centimeter wilt maken? Kun je het recept dan gewoon halveren? Ik zal je uitleggen hoe dat precies werkt:

Bij een bolo di manteka kun je als regel aanhouden dat je per 2 cm kleiner 50 gram van elk hoofdingrediënt afhaalt. Dus maak je een taart van 24 centimeter? Dan wordt het 400 gram bloem, 350 gram suiker, enzovoort.

Maak je een taart van 20 centimeter? Dan reken je met 300 gram bloem, 250 gram suiker, enzovoort. Ook mag je per 2 centimeter kleiner steeds één ei weglaten.

De andere ingrediënten (zout, bakpoeder en vanillesuiker) kun je op het oog iets verminderen.

Probeer ook eens…

Tip: de bolo di manteka wordt nóg lekkerder met wat van deze zelfgemaakte karamelsaus!

Alternatieve spelling: bolo di manteca




Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Antilliaanse verjaardagstaart - Bolo di Manteka
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2002 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)