Home Blog Antilliaanse snacks bewaren / van tevoren maken
Antilliaanse snacks hapjes bewaren invriezen van tevoren maken antilliaans eten recepten jurino

Antilliaanse snacks bewaren / van tevoren maken

door Linda Terrizzi

Antilliaanse snacks zijn zo ongeveer de lekkerste hapjes die je je kunt bedenken ;)
We maken ze daarom graag in grote hoeveelheden. Voor feesten, om mee te nemen, of gewoon ‘zomaar’.

En we snappen het: NIEMAND heeft zin om tijdens een feest de hele dag in de keuken te staan. Daarom is de #1 vraag die we krijgen “Kan ik Antilliaanse hapjes, taarten en snacks van tevoren maken en invriezen?”.Het antwoord op deze vraag is meestal ‘Ja!’ – onder de juiste voorwaarden kun je onze hapjes bijna allemaal van tevoren bereiden en later afbakken of opwarmen.

Linda laat je in deze korte video zien hoe je onze hapjes het beste voorbereid en afbakt of opwarmt (en ook wat je vooral níet moet doen!) Zo kun je kaasballetjes bijvoorbeeld niet te lang bewaren nadat ze zijn gebakken en moet je pastechi nooit in de magnetron leggen. Er is ook nog ‘n gerecht dat absoluut niet kan worden ingevroren, namelijk de ‘kesio’ (pudding) . Je moet ‘t maar weten…

Bekijk de video en je komt er snel achter hoe je de lekkerste snacks maakt, invriest en bewaart:


Welke Antilliaanse snacks kan ik van tevoren maken?

Pastechi, Johnny Cakes, bitterballen en kaasballetjes kun je prima van tevoren maken en invriezen. Op de dag van het feest kun je ze dan uit de vriezer halen en afbakken.  Johnny Cakes en bitterballen kun je het beste rauw (dus als deeg) invriezen.

Antilliaanse snacks als Pastechi en kaasballetjes kun je ook even (kort) voorbakken. Ze kunnen ook rauw worden ingevroren, maar voorbakken heeft als voordeel dat de snacks in de vriezer minder kans lopen om aan elkaar te plakken en kapot te gaan. Vries je ze toch liever rauw in? Verpak ze dan goed; bijvoorbeeld met een velletje bakpapier tussen elke laag.

Als je voor voorbakken gaat, bak de pastechi en kaasballetjes dan vooral niet te lang. Je bakt ze ‘t beste totdat ze nét een beetje hard zijn, maar nog erg bleek. Op de dag van het feest kun je ze dan -nog bevroren- in de hete olie afbakken totdat ze goudbruin kleuren. Heel eenvoudig dus!

Taarten en gebak invriezen

Ook de meeste Antilliaanse taarten en gebak zijn prima geschikt om in te vriezen; in hun geheel of in punten. De bolo di cashupete is er zo één. Zo lang je de taarten maar in een luchtdichte doos of zak bewaart, kunnen ze eenvoudig worden ingevroren. Wanneer je er op een later tijdstip trek in hebt, haal je ze uit de vriezer en laat je ze op kamertemperatuur ontdooien. Een punt taart heeft daar zo’n 2 uur voor nodig en een hele taart ‘n uur of 5.

Maak nooit de fout om een bevroren taart “snel” te ontdooien in de magnetron of oven: dikke kans dat de vulling dan gaat uitzakken!

Ander gebak zoals pandushi of koekjes, of broodjes zoals pan será zijn ook in te vriezen, maar alleen als ze nog écht vers zijn. Alleen op de dag van het bakken dus! Ook deze dingen kun je op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt ze zelfs nog even in de oven warm maken als je dat wilt.

Kan ik de Antilliaanse snacks ook bewaren ná het bakken?

Pastechi kun je prima nog ‘n dagje bewaren nadat ze gebakken zijn. Om ze weer een beetje ‘op te peppen’ kun je ze even in een warme oven (100 tot 120 graden) leggen. Ook kaasballetjes kun je nog ‘n keer in de oven opwarmen. Wat je écht niet moet doen: een magnetron gebruiken! Zowel pastechi als kaasballetjes worden daar érg taai van!

Johnny Cakes, bitterballen en kroketjes kun je het beste dezelfde dag nog opeten. Zij worden helaas écht niet lekkerder van bewaren.

Antilliaanse taarten op basis van een ‘bolo di manteka’ blijven zeker nog 3 dagen goed in de koeling. Zeker wanneer je de cake hebt besprenkeld met trempeersiroop, blijft hij lekker zacht en droogt hij niet uit. Een ‘bolo di cashupete’ kun je ook één dag buiten de koeling bewaren. De vulling bevat namelijk geen verse zuivel. De andere taarten moeten écht gekoeld blijven.

Wat je écht niet moet invriezen

Er zijn ‘n paar dingen die je echt. niet. in de vriezer moet doen… dat zijn kesio (zuid Amerikaanse flan) en salades op basis van aardappelen (zoals de roze salade) – wanneer je ze uit de vriezer haalt, blijft er van de structuur weinig over. Gewoon niet doen dus! :)

Recepten van de hapjes

Ben je op zoek naar de recepten van de lekkernijen die we in de video besproken hebben? Dit zijn ze:

Antilliaanse kaasballetjes

Pastechi (pasteitjes)

Bolo di cashupete (cashewnoten taart)

Kesio (Antilliaanse pudding)


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend