Deze fluweelzachte cake met passievruchten curd is een feestje voor het oog… en voor de smaakbeleving! De friszure curd is zó gemaakt, maar maakt van deze simpele cake een echte traktatie.
Op de Antillen zijn we gek op passievruchten, of zoals wij ze noemen: parchita. Ze zijn daar dan ook iets makkelijker te verkrijgen dan in Nederland. Maar tegenwoordig hoeft het hier ook geen probleem te zijn… zeker voor dit recept (waarbij we dus een curd maken van de vruchten) kun je prima uit de voeten met de doosjes bevroren passievruchtenblokjes van de Albert Heijn. Wij zijn er thuis helemaal gek op & eten ze vaak zó uit de vriezer. Als een gezond klein ijsje of ijsbonbonnetje.
Het fijnste van dit recept? De cake bevat geen boter en slechts ’n klein beetje zonnebloemolie. Hij wordt lekker smeuïg door een flinke hoeveelheid kokosmelk. Niet eens zo heel ongezond dus.

Je kunt de cake natuurlijk in een cakeblik bakken, maar wij geven er de voorkeur aan om het in een brownievorm of vierkant bakblik te doen. Op die manier blijft de cake wat lager, maar heeft hij meer oppervlakte… om die lekkere passievruchten curd op te doen natuurlijk!
Dit recept is voor een bakblik van ongeveer 20×30 centimeter, of voor een flinke cake.
Ingrediënten
Voor de cake:
- 300 gr tarwebloem
- 3 eieren
- 200 gr kristalsuiker
- 50 ml zonnebloemolie
- 200 ml (1/2 blikje) kokosmelk
- 1 zakje / 16 gr bakpoeder
- de geraspte schil van 1/2 citroen
- een snufje zout
- optioneel: enkele druppels kokos-essence
Voor de passievruchten curd:
- 100 gr passievruchtenpulp
(ongeveer 6 blokjes van de bevroren passievruchten van de AH) - het sap van 1/2 citroen
- 100 gr kristalsuiker
- 80 gr roomboter
- 4 eidooiers

Bereiding cake
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Begin vervolgens met het maken van de cake. Dit doe je, door de eieren te klutsen en die te mengen met de suiker en de kokosmelk. Voeg ook de zonnebloemolie toe aan dit mengsel en roer goed.
Zeef vervolgens de bloem in een grote kom en strooi er de bakpoeder en het zout door.
Meng de inhoud van beide kommen met elkaar, totdat je een glad maar dik beslag krijgt. Doe hier daarna de citroenrasp bij. Voeg nu eventueel ook nog de kokos-essence toe.
Vet een rechthoekig bakblik of cakeblik in met boter en stort het beslag hierin.
Gebruik je een rechthoekig bakblik? Bak de cake dan in zo’n 35-40 minuten gaar. Gebruik je een cakeblik? In dat geval is de baktijd iets langer, ongeveer zo’n 50 minuten of totdat een satéprikker schoon uit de cake komt.
Laat de cake vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Het liefst 10 minuten in het bakblik, en vervolgens op een rooster.
Bereiding passievruchten curd
Ga ondertussen verder met het maken van de passievruchten curd. Neem een pannetje en zet die op matig vuur. Doe een laagje water in de pan.
Zet vervolgens een schaal op de pan, maar zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water nét niet raakt. (‘Au Bain Marie’).
Doe de passievruchtenpulp (of blokjes) samen met de boter, de suiker en het citroensap in de kom en roer totdat de boter is gesmolten.
Kluts de eidooiers in een klein kommetje en meng die vervolgens door je passievruchtenmengsel. Het is belangrijk dat je nu héél goed blijft kloppen met een garde.
Op een gegeven moment komt de temperatuur van de curd boven de 80 graden en zullen de eidooiers gaan stollen. Blijf nu ook nog goed kloppen!
Als de curd is ingedikt, haal je de kom van het vuur en laat je het mengsel afkoelen. Let op: het is belangrijk dat de curd heet wordt, maar NIET gaat koken… anders heb je passievruchten met scrambled eggs ;)
Wanneer zowel de cake als de passievruchten curd op kamertemperatuur zijn, kun je de curd over de cake heen gieten.
Koel de cake daarna nog verder door hem een uurtje in de koelkast te zetten. Snijd de cake in plakken of vierkantjes en… eet smakelijk!

Probeer ook eens…
Ben je gek op taart met tropische vruchten? Probeer dan ook eens onze traditionele Ananastaart (bolo di anasa)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




