De bolo di anasa is een traditionele, Antilliaanse taart. Je kent deze taart misschien onder een andere naam, namelijk de pineapple upside down cake. En dat is precies wat het is! Een ananastaart die op z’n kop gebakken wordt.
Deze lekkere taart is verrassend makkelijk te maken. Het leukste is dat hij de mooie opmaak bijna vanzelf maakt, de taart wordt namelijk ‘op z’n kop’ gebakken en wanneer je hem uit het blik haalt, is hij al helemaal klaar en mooi genoeg om te serveren.
Bolo di anasa of pineapple upside down cake?
Zoals ik hierboven al schreef, noemen sommige mensen deze taart ook wel ‘pineapple upside down cake’. Zo heet hij namelijk in de Verenigde Staten. De Bolo di anasa wordt dus niet alleen op de Antillen gemaakt, maar ook in de V.S., Suriname en Brazilië.
Het is dan ook een heerlijke, tropische en vooral makkelijke taart om te maken. En hij ziet er altijd heel feestelijk uit!

Van dit recept maak je een taart van ongeveer 24 cm doorsnee.
Ingrediënten:
- 100 gr roomboter
- 100 gr suiker
- 1 blikje (425 gr) ananasschijven
- 10 gekonfijte kersen, gehalveerd
Voor de cake:
- 4 eieren
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 300 gr suiker
- 300 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 1 theelepel amandel-essence
Bereiding van de bolo di anasa:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Smelt nu 100 gram roomboter op laag vuur in een pannetje. Giet daarna de gesmolten boter over de bodem van een bakblik (24-26CM) Strooi hier vervolgens 100 gram suiker over.
Verdeel dan de ananasschijven over de suikerlaag en leg de halve kersen (ondersteboven) in het midden van de schijven. Neem daarna een grote kom en klop hierin 300 gram boter met 300 gram suiker tot een luchtig geheel.
Voeg nu ook de eieren en de amandel-essence toe en blijf kloppen tot het mengsel bijna in volume is verdubbeld. Voeg nu de het zelfrijzend bakmeel, het zout en de bakpoeder toe aan dit mengsel.
Roer het geheel daarna goed door elkaar om een uniform beslag te krijgen. Stort het beslag dan voorzichtig over de ananasschijven en zet het in de voorverwarmde oven.
Laat de taart vervolgens 45-50 minuten bakken (of totdat een satéprikker er schoon uit komt). Laat de taart daarna 10 minuten afkoelen en snijd met een bot mes de randen los. Keer de bolo di anasa tenslotte om en verwijder het bakblik. – Eet smakelijk!
Recept in ons kookboek
Je vindt het recept voor de Antilliaanse bolo di anasa natuurlijk ook in ons kookboek De complete Antilliaanse keuken. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Van hoofdgerechten tot snacks en van drankjes tot taart… echt álles staat erin!
Door op onderstaande foto te klikken, kun je de complete inhoudsopgave van het boek bekijken. Zo weet je meteen of het iets voor je is…
Probeer ook eens
Ben je gek op ananas? Probeer dan ook eens onze heerlijke ananas-ijsjes of deze komkommer en ananassalade
Alternatieve spelling: pineapple upside down cake, pine apple upside down cake.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




