Home Recepten*gratis recepten Mini Scotch pies – taartjes met gehakt en appel
mini scotch pies recipe recept schotland schotse taartjes

Mini Scotch pies – taartjes met gehakt en appel

door Linda Terrizzi

“Scotch pies” zijn heerlijke taartjes uit Schotland. Ze zijn gemakkelijk te maken en héél goed te bewaren. Neem ze mee op reis of vries ze in… als je ze voor het eten maar even opwarmt, dat is wel belangrijk!

Vulling van gehakt en appel

Je vult de taartjes met een lekker gehaktmengsel. Daar kun je trouwens eindeloos mee variëren. Traditioneel worden de Scotch pies gemaakt met lamsgehakt. Ik heb in deze versie gekozen voor half- of half- gehakt, omdat ik ook appel in de vulling heb verwerkt (en appel gaat zó goed samen met varkensvlees!)



Afwijken van het traditionele recept

Als je de Scotch pies héél traditioneel wilt maken, dan zijn er 3 dingen aan dit recept die niet ‘kloppen”: het gehakt zou, zoals eerder gezegd, lamsgehakt moeten zijn. De appel is een toevoeging die ik zelf heb bedacht (maar zó ontzettend lekker is!) en in het deeg zou eigenlijk geen boter, maar reuzel moeten.

Reuzel is een type vet dat van varkens afkomstig is. Het is niet zo makkelijk te vinden en ik ben er stiekem altijd een beetje bang voor. Roomboter werkt net zo goed, dus daarom kies ik bij het maken van de Scotch pies liever voor het laatste. Ook weer ‘n persoonlijke toevoeging dus.

Heetwater-deeg

Het leukste van deze taartjes vind ik het speciale deeg, namelijk heetwater-deeg (of the ‘hot water crust’ in het Engels). Het deeg is heerlijk zacht en warm om te kneden en het kan bijna niet mislukken.

Het is minder vet dan bladerdeeg of deeg voor hartige taarten en het blijft na het bakken lekker stevig. Echt superfijn om mee te werken én superfijn om te eten dus!




INGREDIËNTEN:

Voor het heetwater-deeg

  • 100 gr roomboter
  • 450 gr tarwebloem
  • 1/2 tl zout
  • 250 ml kokend water
  • enkele eetlepels melk (om te bestrijken)

Voor de vulling

  • 400 gr half om half gehakt
  • 1 ei
  • 100 gr paneermeel
  • 1 (zure) appel
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak

mini scotch pies recipe recept schotland schotse taartjesBEREIDING MINI SCOTCH PIES:

Begin met het maken van de vulling.  Hiervoor meng je het gehakt met het ei, het paneermeel en zout, peper en nootmuskaat naar smaak.

Hak de appel in heel kleine stukjes (dat kan prima in een keukenmachine!) en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Kneed het gehakt goed en zet het opzij, zodat je het deeg kunt maken.



Breng het water aan de kook en meng ondertussen de bloem met het zout en de roomboter. Je kunt de roomboter door de bloem knijpen, zodat je grove kruimels krijgt.

Wanneer het water kookt, voeg je dit in één keer toe aan de bloem en roer je goed met een lepel. Op een gegeven moment kun je niet meer roeren en zul je verder moeten kneden met je handen.

Let op: het deeg kan nu nog érg heet zijn!

Kneed het deeg tot een soepele bal en verdeel hem in 3/4 en 1/4 deel.

Neem het 3/4 deel van het deeg en rol dit uit tot een lap van zo’n 5mm dik.

Vet nu een muffinvorm in met boter of bakspray. Steek cirkels uit de lap deeg en bekleed daarmee de muffinvormpjes.



Schep in elk ‘bakje’ een flinke eetlepel van de vulling. Ga hiermee door totdat het deeg of de vulling op is.

mini scotch pies recipe recept schotland schotse taartjesRol nu het resterende deeg uit tot een lap van ongeveer 3mm dik en steek ook hier (kleinere) cirkels uit.

Maak deze cirkels nat met een beetje water en plaats ze als deksel op elk taartje. Maak een gaatje van ongeveer een halve centimeter in het midden van elke deksel.

Verwarm de oven nu voor op 150 graden. Bestrijk de taartjes met een beetje melk en bak ze in ongeveer 1 uur gaar en lichtbruin.

Warm serveren… eet smakelijk!


Probeer ook eens

Ben je gek op hartige taartjes? Probeer dan ook eens onze traditionele pastechi (pasteitjes)!

Informatie:
recipe image
Recept
Mini Scotch pies
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 2061 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend