Home Recepten*gratis recepten Bapao broodjes met Antilliaanse twist
bapao broodjes maken antilliaans recept bapao gehakt bakpao

Bapao broodjes met Antilliaanse twist

door Linda Terrizzi

Bapao broodjes worden in heel Azië gegeten. Je hebt er Chinese versies van (bao) en bijvoorbeeld Filippijnse (siopao). Ze kunnen met van alles gevuld worden. Je hebt versies met gehakt, met garnalen én zelfs zoete bapao broodjes.

Vandaag maken wij de bapao met een Antilliaanse twist, namelijk met een vulling van ‘stobá di kabritu‘. Dit is een traditionele Antilliaanse stoofschotel van geitenvlees. Het is een écht feestgerecht dat bijvoorbeeld op bruiloften of jubilea wordt geserveerd.



Je maakt deze Antilliaanse bapao broodjes dus als je ‘n restje van de kabritu over hebt. Als je nog ongeveer genoeg hebt voor één portie (dus zo’n 500 ml in totaal, vlees en saus) dan kun je ze maken.

Liever een video over de bapao broodjes?

Kijk je liever naar een video van dit recept? Dat mag! In ongeveer 10 minuten leggen we je uit hoe je de bapao broodjes maakt. Het recept voor de kabritu is te vinden in ons boek en je vindt een verkorte versie onder de video:

Recept voor kabritu stobá

Het volledige recept voor onze traditionele kabritu stobá is natuurlijk te vinden in ons kookboek ‘de Complete Antilliaanse Keuken‘. Daarin vind je maar liefst 300 recepten uit Aruba, Bonaire en Curaçao en deze stoofschotel mag daarin niet ontbreken!

Toch helpen we je alvast graag op weg bij het maken van de stobá. Het komt er in het kort op neer dat je een stoofgerecht maakt van een kilo geitenvlees (in hapklare stukjes), rundvleesbouillon, 1 tl komijn, ½ tl kerrie, 2 el donkere sojasaus, 1 ui, 1 rode paprika, 1 tomaat, 1 teentje knoflook, 1 madame Jeanette peper & 70 gr tomatenpuree.



Het idee is om het geitenvlees met de rest van de ingrediënten en wat water zo’n 2 uur te stoven totdat het helemaal zacht is en van het bot afvalt. Zowel het vlees als de saus die bij het stoven ontstaat worden in dit bapao-recept gebruikt.

Stobá indikken

Wanneer je dus ‘n restje van de stoofschotel hebt, zorg je er als eerste voor dat er geen stukjes bot meer in het vlees zitten. Daarna snijd je de stukjes vlees heel klein. Als laatste is het belangrijk om de stobá in te dikken. Hiervoor maak je ‘n mengsel van een eetlepel maizena met 2 eetlepels koud water. Dit doe je bij de stobá in de pan en zo verhit je alles nog ‘n keertje.

Een minuut koken is nu genoeg. Zo wordt de saus lekker dik en kun je de broodjes ermee vullen.

Van dit recept maak je zo’n 15 (kleine) bapao broodjes.



blank

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 200 ml (volle) melk
  • 75 ml water
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 30 gr suiker
  • 8 gr gedroogde gist
    OF 24 gr verse gist
  • 7 gr zout
  • 1 tl bakpoeder

Bereiding bapao broodjes

Neem een grote kom en meng hierin alle droge ingrediënten. Dat zijn dus de bloem, de suiker, de gist, het zout en de bakpoeder.

Maak vervolgens een kuiltje in het midden en voeg de melk, het water en de olie toe. Kneed dit daarna tot een soepel deeg. Met een machine duurt dat zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer 15 minuten.

Laat het deeg op een warme plaats rijzen. In ongeveer een uur zou het in volume verdubbeld moeten zijn.

Sla het deeg plat en verdeel het in 15 bolletjes. Rol de bolletjes uit totdat je een cirkel deeg krijgt van zo’n 5 mm dik. Knip ondertussen ook 15 stukjes bakpapier van zo’n 10x10cm.

Leg steeds een eetlepel van de vulling in het midden van de deegcirkel en vouw het deeg daarna dicht. Leg het deeg met de gevouwen kant beneden op een stukje bakpapier. Herhaal dit totdat alle deeg op is en je 15 bapao broodjes hebt.

Nu is het tijd om de bapao te gaan stomen. Gebruik hiervoor een grote pan waarin je een laag water verhit. In de pan kun je dan óf een stoommandje zetten, óf een bord/schaal die wat is verhoogd met een ander bordje. Het is belangrijk dat de bapao broodjes het water niet raken!



Zet de broodjes in de pan en verhit het water totdat het kookt en stoom produceert. Stoom de bapao broodjes zo in ongeveer 20 minuten gaar. Haal ze tenslotte uit de pan met twee lepels of een tang. Eet smakelijk!

bapao broodjes maken antilliaans recept bapao gehakt bakpao
Informatie:
recipe image
Recept
Bapao broodjes met Antilliaanse twist maken - VIDEORECEPT!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1374 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend