letter di pinda leter di pinda antilliaanse pindakoekjes recept

Letter di pinda

door Linda Terrizzi

Letter di pinda (in het Papiamentu: lèter di pinda) zijn heerlijke Antilliaanse pindakoekjes. Deze letters gemaakt met pinda en specerijen zijn misschien wel het állerbekendste koekje van de Antillen. Ze zijn gemakkelijk te maken, kunnen goed bewaard worden en smaken gewoon erg lekker.

De koekjes worden altijd in de vorm van de letter S gebakken. (maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen naam in pinda-letters te maken!)



Het is een ideaal recept om met kinderen te maken. Je kunt je fantasie erop loslaten, door ze ook eens in een andere vorm te kneden. Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om voor een verjaardag de eerste letter van de naam van de jarige te gebruiken… ideaal als traktatie of onderdeel van een feestelijk buffet!

Waarom in S-vorm?

We krijgen regelmatig de vraag waarom de letter di pinda toch altijd in de vorm van de letter S gemaakt worden. Waarom niet rond… waarom niet in andere letters?

Een eenzijdig antwoord bestaat hier niet op. Toch zijn er verschillende theorieën waarom de lèter di pinda altijd in S-vorm gebakken worden. Als eerste horen we vaak dat de vorm ervoor zorgt dat de koekjes gelijkmatig gaar worden tijdens het bakken. Een S heeft immers geen hoekjes of dubbele stukjes.

letter di pinda leter di pinda antilliaanse pindakoekjes recept

Een ander verhaal is dat er op tweede Paasdag op de Antillen een traditioneel oogstfeest wordt gevierd. Deze heet Seú. Dit is vertaald uit een West Afrikaanse taal en heeft als betekenis “de hemel”. Op Curaçao vieren we die dag de oogst en pinda’s horen daar natuurlijk ook bij.



Om die reden zouden de ‘letter di pinda’, ter ere van de Seú, in de vorm van de eerste letter van het feest zijn gebakken. Deze traditie zou dan zijn overgenomen van generatie op generatie. Wat ons betreft klinken beide verhalen aannemelijk, vandaar dat we ze allebei benoemen.

INGREDIËNTEN:

  • 300 gr geroosterde pinda’s (ongezouten)
  • 400 gr tarwebloem
  • 1 zakje (16 gr) bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 150 gr boter
  • 225 gr suiker
  • 3 eieren
  • een snufje zout
  • 1 theelepel vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel amandel-essence

letter di pinda, lèter di pinda antilliaanse pindakoekjes recept

Bereiding Letter di pinda:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine.

TIP: Heb je écht geen zin om pinda’s te malen? Dan kun je ook 300 gram pindakaas met een hoog gehalte (88% of meer) aan pinda’s gebruiken. Let er alleen wel op dat pindakaas zo’n 10% extra vet bevat. Je moet dus wel 50 gram van de hoeveelheid roomboter afhalen als je hiervoor kiest.



Bekleed twee bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder in een grote kom. Voeg daarna de kaneel, het zout en de gemalen kruidnagelen toe.

Klop in een andere kom de boter en suiker totdat deze een luchtige crème vormen,Voeg de eieren daarna één voor één toe aan het botermengsel. Voeg de pinda’s en tevens de essences toe en roer nogmaals goed.

Voeg daarna het bloemmengsel toe en kneed het geheel daarna tot een soepel deeg.

Om de perfecte letter di pinda te maken is het belangrijk dat je de warmte van je handen gebruikt om de olie uit de pinda’s vloeibaar te maken. Wanneer het deeg op lichaamstemperatuur is, is het veel flexibeler en voorkom je lelijke scheurtjes in de koekjes!

Neem nu telkens een bolletje deeg ter grootte van een walnoot. Rol dit bolletje daarna uit tot een ‘slang’ van ongeveer 15 cm. Vorm hiermee de koekjes op de bakplaat. Ondersteun het deeg goed bij het verplaatsen, zodat de koekjes niet breken!



Bak de koekjes nu ongeveer 25 minuten op 180 graden, of totdat de koekjes bros zijn en goudbruin kleuren. Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
letter di pinda - Antilliaanse pindakoekjes
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 847 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)