De konkomber chiki is één van mijn persoonlijke favorieten! Wie zei dat de Antilliaanse keuken alleen om vlees draait? Één van onze meest geliefde groentes is deze ‘komkomber chiki’, een typische komkommersoort uit het Caribische gebied met leuke stekels en een staartje…Er is helaas geen echte Nederlandse vertaling voor, maar de Engelsen zouden ze “West Indian Gherkin” of “Burr Gherkin” noemen. Je moet het maar weten…
De komkomber chiki is geweldig als stoofgerecht. Zelfs kinderen zijn er gek op….! We hebben dit gerecht zowel bij de vleesgerechten als de vegetarische gerechten genoemd. Voor een vegetarische versie kun je gewoon de varkensstaart en het zoutvlees helemaal vergeten. Zelfs dan is het gerecht heel smaakvol!
Je kunt de konkomber chiki vaak vinden in tropische (soms ook Surinaamse) toko’s.
Dit recept is voor 4 personen
INGREDIËNTEN:
- 1 kilo konkomber chikí (“West Indian Gherkins”)
- 200 gram varkensstaart
- 100 gram zoutvlees / karnisá
- 1 grote aardappel, in blokjes
- 1 ui, gehakt
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- een takje selderij, gehakt
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 bouillonblokje
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel boter
- een klein blikje tomatenpuree (70gr.)
- 1 eetlepel ketchup
- 1 theelepel suiker
- water
BEREIDING konkomber chikí:
Laat de varkensstaart en het zoutvlees een nacht van tevoren in ruim water weken.
Maak de konkomber chiki schoon door de ‘staart’ af te knippen en ze goed te borstelen in een bak water. Snijd ze in de lengte doormidden en snijd ze vervolgens in halve schijfjes van ongeveer 1cm dik.
Gooi nu het water waarin het vlees heeft gestaan weg en snijd het vlees in blokjes. De varkensstaart snijd je in stukken van 3cm.
Zet daarna een pan (met dikke bodem) met daarin ongeveer 500ml water op het vuur. Los hier vervolgens het bouillonblokje in op en voeg het vlees en de staart toe. Kook dit minstens anderhalf uur.
Voeg nu de komkomber en alle overige ingrediënten toe en laat het geheel nog 30 minuten koken. – ondertussen af en toe roeren.
Let op het waterniveau; als de stobá di konkomber chikí te droog wordt, kun je wat meer water toevoegen. Blijft er teveel water in de pan, kook de stobá dan gedurende korte tijd op hoog vuur en zonder deksel, zodat het kan verdampen. (let op dat je bij koken op hoog vuur steeds goed roert om aanbakken te voorkomen!)
Serveer de stobá tenslotte met rijst of funchi. – Eet smakelijk!

Op de foto: de konkombers van Yadira Sillé… uit eigen tuin! Zo zie je maar: zelfs in Nederland groeien deze exotische komkommers prima.
Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse stoofschotels? Probeer dan ook eens onze traditionele stoofschotel van kip!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




